Menu
Ajax wacht nieuwe test

Ajax wacht nieuwe test

Ajax heeft een uitstekend weekend achter de rug. Zelf wonnen de Amsterdammers met 1-2 bij aartsrivaal Feyenoord. Naaste achtervolgers PSV en FC Twente bleven vervolgens steken op een 0-0 gelijkspel bij respectievelijk Roda JC en Heracles Almelo.

Hierdoor heeft de ploeg van trainer Martin Jol een gaatje geslagen van twee punten ten aanzien van PSV en FC Groningen, dat onder Pieter Huistra – vorig seizoen nog coach van Jong Ajax – verrassend goed presteert. Regerend landskampioen Twente bezet na zes speelronden de vierde plaats met een achterstand van vier punten.

Opvallend genoeg komt de huidige top vier deze week tegen elkaar in actie. PSV ontvangt zaterdag in Eindhoven FC Groningen en Ajax reist af naar Enschede voor een ontmoeting met de Tukkers. Daarmee kunnen de Ajacieden zich revancheren voor de 1-0 nederlaag van vorig seizoen.

Bryan Ruiz bepaalde toen vlak na rust de eindstand in de volgepakte Grolsch Veste door een vlijmscherp aangesneden vrije trap van Theo Janssen van dichtbij raak te knikken. De bezoekers stelden daar niet zoveel tegenover en dat kwam mede door het vroege uitvallen van Marko Pantelic, die al na een kwartier naar de kant moest met een hamstringblessure. Ook Demy de Zeeuw kwam niet ongeschonden uit de strijd en moest in de 57ste minuut de strijd staken vanwege een spierblessure.

Duels met FC Twente staan geregeld in het teken van spektakel. Duels met FC Twente staan geregeld in het teken van spektakel.

Hoewel de vorige editie meer spanning dan aantrekkelijk voetbal teweegbracht, staan duels tussen beide teams geregeld in het teken van spektakel. Met name het treffen uit het seizoen 2005/2006 was er een om niet snel te vergeten. Met de huidige assistent-trainer Danny Blind aan het bewind keken de gasten tot de 89ste minuut aan tegen een achterstand. Totdat Hedwiges Maduro profiteerde van een fout in de Enschedese defensie en een punt leek veilig te stellen: 2-2. Urby Emanuelson, die amper tien minuten daarvoor zijn opwachting had gemaakt, dacht daar echter anders over en verschalkte in de slotminuut doelman Sander Boschker met een fraaie boogbal: 2-3. Eerder had Blaise N’Kufo de thuisploeg tweemaal aan de leiding gebracht. De eerste voorsprong werd teniet gedaan door Markus Rosenberg, die even later gezelschap kreeg van de twee exponenten uit de jeugdopleiding. ,,Vandaag was het zeker Lucky Ajax. Op deze manier winnen, zal je niet vaak meer gebeuren’’, stelde hoofdrolspeler Emanuelson na afloop terecht.

Jol zal zaterdag in elk geval tekenen voor een dergelijk scenario, aangezien de Tukkers dan op zeven punten worden gezet.

FC Twente – Ajax begint zaterdag om 20.45 uur.

Resultaten van de laatste vijf seizoenen:

2009/2010 FC Twente – Ajax 1-0 (08-11-2009)
2008/2009 FC Twente – Ajax 0-2 (01-11-2008)
2007/2008 FC Twente – Ajax 2-1 (23-03-2008)
2006/2007 FC Twente – Ajax 1-4 (11-03-2007)
2005/2006 FC Twente – Ajax 2-3 (22-01-2006)

Tekst: Ajax.nl
Foto's: Louis van de Vuurst/Ajax.nl