Menu
Ajax wacht op eerste uitzege

Ajax wacht op eerste uitzege

Ajax neemt het zaterdagavond op tegen koploper FC Twente. Frank de Boer kan in Enschede geen beroep doen op Niklas Moisander en Lerin Duarte. Het duo is niet op tijd fit. De geblesseerde Bojan Krkic verblijft momenteel in Barcelona. Hij wordt over drie à vier weken weer in Amsterdam verwacht.

Vanwege de absentie van Moisander zal Stefano Denswil in het centrum van de defensie gezelschap krijgen van Joël Veltman of Mike van der Hoorn. De Boer wilde vrijdagmiddag nog niet laten weten wie samen met Denswil het centrale duo achterin zal vormen. ,,Het is altijd lastig kiezen. Zeker als je het ze allebei evenveel gunt om te spelen. Wie er uiteindelijk gaat spelen zullen jullie morgen zien.”

Jasper Cillessen start in ieder geval in de basis. De keeper maakte afgelopen dinsdag ook zijn opwachting in het doel van Oranje. Kort na zijn promotie tot eerste doelman van Ajax verving Cillessen de geblesseerde Michel Vorm in Istanbul. Na de oefeninterland tegen Indonesië kon zijn tweede interland onder het 'echte werk' worden geschaard. ,,Voor Jasper is het natuurlijk geweldig dat hij het vertrouwen van de bondscoach krijgt. Daarnaast is het ook voor Ajax heel belangrijk dat hij dergelijke wedstrijden speelt. Hoewel het Nederlands elftal al zeker was van het WK, was het toch een bijzondere wedstrijd in de vooraf veel besproken heksenketel daar. Een prachtige ervaring die hij nu meeneemt naar Ajax.”

Niklas Moisander is niet op tijd fit voor de topper tegen FC Twente. Niklas Moisander is niet op tijd fit voor de topper tegen FC Twente.

De Boer verwacht dat Moisander volgende week dinsdag in de Champions League-wedstrijd tegen Celtic wel weer inzetbaar zal zijn. Dat geldt niet voor Lerin Duarte (enkel), Bojan Krkic (hamstring) en Ruben Ligeon (voet). De blessure van Duarte blijkt toch hardnekkiger dan hij eerst dacht. De Boer: ,,Lerin heeft nog steeds last van zijn enkel. Met name als hij gaat springen voelt hij het. Ik weet hoe het is, want ik heb zelf ook zo’n blessure gehad. Je denkt snel dat het wel meevalt, maar uiteindelijk valt het toch tegen.” Ook Ligeon staat voorlopig nog buitenspel: ,,Hij heeft een breukje in zijn grote teen. Het herstel kan wel eens zes weken gaan duren.”

Over de rentree van FC Barcelona-huurling Bojan zei de coach van Ajax het volgende: ,,Afgelopen week is er een lid van onze technische staf in Barcelona geweest om te kijken hoe het met Bojan gaat. Zowel met de speler als met de medische staf van Barça hebben we uiteraard veel contact, maar het is toch goed om ook ter plekke even te kijken hoe het er voor staat. De medische staf van Barcelona verwacht dat Bojan zich over drie à vier weken weer in Amsterdam zal melden.”

Ajax kan zaterdagavond in Enschede een negatieve reeks afsluiten. De regerend landskampioen slaagde er dit seizoen nog niet in om een uitwedstrijd te winnen. Op bezoek bij AZ, sc Heerenveen, FC Groningen en PSV verspeelde Ajax telkens punten. Een groot contrast met de thuisduels die Ajax tot dusver allemaal won. ,,Natuurlijk zegt dat wel iets. Tegenstanders spelen in de ArenA waarschijnlijk iets gereserveerder tegen ons dan ze in eigen huis doen. Misschien durven ze in thuiswedstrijden wel wat meer. Toch blijf ik er bij dat we in de afgelopen vier uitwedstrijden onnodig punten hebben gemorst. Daarom is het belangrijk om de wedstrijd tegen Twente goed af te sluiten. Uiteindelijk zullen ze denk ik wel een van de concurrenten voor de titel zijn. Ook daarom kunnen we een goed resultaat in Enschede prima gebruiken.”

Tekst: Ajax.nl
Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst