Menu
Ajax wacht opnieuw lastig uitduel

Ajax wacht opnieuw lastig uitduel

Kort na de topper in Eindhoven speelt Ajax morgen opnieuw een zware uitwedstrijd. De Amsterdammers ontmoeten zondag FC Twente. Hoewel de Ajacieden meestal een heet middagje wacht in Enschede, slaat de balans vaak door in Amsterdams voordeel.

Edgar Davids in de laatst gespeelde editie van FC Twente - Ajax. De Amsterdammers verlieten Enschede afgelopen seizoen met een 1-4 overwinning. Edgar Davids in de laatst gespeelde editie van FC Twente - Ajax. De Amsterdammers verlieten Enschede afgelopen seizoen met een 1-4 overwinning.

Vorig seizoen won Ajax het onderlinge treffen met 4-1. Klaas Jan Huntelaar onderscheidde zich die middag met drie treffers. Ryan Babel maakte het andere Amsterdamse doelpunt. Hoogtepunt in die wedstrijd was verder het competitiedebuut van Gregory van der Wiel. De momenteel geblesseerde verdediger verscheen aan de aftrap als vervanger van de afwezige Jaap Stam en deed dat met verve.

In het seizoen 2005-2006 greep Ajax een 2-3-overwinning na een knotsgekke slotfase waarin Hedwiges Maduro en Urby Emanuelson de Amsterdamse winst veiligstelden. Eerder in de wedstrijd had Blaise N'Kufo de bezoekers tweemaal op achterstand gezet. Markus Rosenberg liet tussendoor de 1-1 gelijkmaker aantekenen.

Ajax verloor in het seizoen 2003-2004 voor het laatst in het Arke Stadion. N'Kufo beslechtte die wedstrijd het pleit in Twents voordeel door twee keer raak te schieten. Ondanks de 2-0-nederlaag mochten de Amsterdammers zich die druilerige zondag ‘herfstkampioen’ noemen.

Twente is momenteel bezig aan een grillig seizoen. De formatie van trainer Fred Rutten wisselt knappe zeges af met onnodige nederlagen. Eerder dit seizoen speelden de Tukkers in Amsterdam met 2-2 gelijk. N’Kufo dompelde het Amsterdamse publiek in rouw door in de blessuretijd de Twentse gelijkmaker binnen te schieten. Stein Huysegems was verantwoordelijk voor het eerste doelpunt van de bezoekers. Huntelaar maakte beide treffers voor Ajax. Later werd zijn tweede doelpunt omgezet in een eigen treffer van Edson Braafheid. Volgens arbiter Roelof Luinge veranderde de Twentse verdediger de rake vrije trap van Huntelaar bewust van richting.

FC Twente staat met 49 punten uit 29 wedstrijden op de zevende plaats. Met twee punten achterstand op nummer vijf sc Heerenveen, strijden de Tukkers nog altijd om een plaats voor de play-offs, waarin wordt gestreden voor een plaats in de derde voorronde van de Champions League.

Rutten kon vorige week in de met 4-3 gewonnen thuiswedstrijd tegen Vitesse nog geen beroep doen op de geblesseerden Huysegems en Orlando Engelaar. Het is nog niet duidelijk of beide spelers tegen Ajax wel weer inzetbaar zijn.Voor Gabri komt de wedstrijd tegen FC Twente zeker te vroeg. De Spanjaard kampt met een hardnekkige hamstringkwetsuur. Eerder was al bekend dat Koster dit seizoen niet meer rekent op de diensten van Van der Wiel. De 20-jarige Amsterdammer liep in november een knieblessure op en kreeg sindsdien te maken met enkele terugslagen in zijn herstel.

FC Twente - Ajax, de laatste vijf seizoenen:

2006-2007: FC Twente - Ajax 1-4
2005-2006: FC Twente - Ajax 2-3
2004-2005: FC Twente - Ajax 2-3
2003-2004: FC Twente - Ajax 2-0
2002-2003: FC Twente - Ajax 1-2

Bekijk ook op Ajax TV de voorbeschouwing op FC Twente - Ajax
Klik hier om naar de website van Ajax TV te gaan >>

FC Twente – Ajax op je pc zien?
Klik hier om naar de website van Planet Voetbal te gaan >>