Menu
Ajax wacht tegen PSV ongetwijfeld pittige klus

Ajax wacht tegen PSV ongetwijfeld pittige klus

Ajax wacht zaterdagavond vanaf 19.30 uur het ongetwijfeld taaie karwei om koploper PSV te verslaan. De Eindhovenaren zijn dit seizoen in de Eredivisie moeilijk te kloppen. Tot nu toe boekten alleen FC Groningen en Feyenoord een overwinning op PSV. In beide gevallen liep de ploeg van trainer Guus Hiddink tegen een minimale nederlaag 1-0 aan.

De koele cijfers spreken duidelijke taal over de kracht van de Brabanders. Met 22 overwinningen in de tot nu toe gespeelde 27 competitierondes, is PSV de terechte koploper. Het gat met naaste belager Feyenoord bedraagt zeven punten. Nummer drie AZ is elf punten achter geraakt.
Slechts drie keer besloten de Eindhovenaren, die woensdagavond nog Olympique Lyon troffen in de Champions League, een competitieduel met een gelijkspel. Alleen in Groningen en Rotterdam leed de Philips Sport Vereniging een nederlaag. Met 18 tegengoals beschikt PSV over de (veruit) minst gepasseerde defensie van alle clubs in de Eredivisie.
De 1-0 overwinning op 23 oktober 2005 in het eigen Philips stadion op Ajax, staat dit seizoen dan ook niet op zichzelf. De kleine zege onderstreept de Eindhovense zakelijkheid. Zelf toeslaan, om vervolgens niets meer weg te geven, lijkt deze voetbaljaargang het voornaamste credo van de Hiddink-brigade. Het is een kwaliteit waar de PSV’ers dit jaar veel tegenstanders mee verschalkten. Dat de Brabanders hun naar later bleek winnende treffer tegen Ajax inleidden met een loepzuivere schwalbe, zal de club en zijn supporters worst zijn. Jefferson Farfán ging wel erg gewillig naar de grond op een onschuldige sliding van Urby Emanuelson. Ondanks het gebrek aan contact, werd scheidsrechter Pieter Vink voldoende misleid. De onterechte penalty werd vervolgens feilloos benut door de Belg Timmy Simons. De middenvelder en Belgisch international is dit seizoen een van de nieuwe gezichten bij PSV.

De Ajacieden leden de nederlaag tegen PSV in een fase waarin weinig lukte en de ploeg kampte met een opzichtig gebrek aan geluk. Ajax leek het scoren verleerd. Sinds Klaas Jan Huntelaar de Amsterdamse selectie is komen versterken, is dat laatste manco verholpen. Tegen RBC, Sparta, Heracles en - vooruit - ook Internazionale scoorden de Ajacieden er plots lustig op los. In elk geval een stuk lustiger dan voor de winterstop.
Voor oud-Ajacied Michael Reiziger had de laatst geboekte 4-1 overwinning van PSV op Heerenveen een nare bijsmaak. De Eindhovense rechtsback haakte al na zeven minuten af met een gekneusd middenhandsbeentje. Ook collega-vleugelverdediger Michael Lamey (ook al ex-Ajacied) bleef niet ongeschonden. Hij liep een kuitblessure op. Het is nog onduidelijk of de verdedigers tegen Ajax inzetbaar zijn. Ook Jan Vennegoor of Hesselink kampte afgelopen week met pijntjes. André Ooijer (hij speelde in een grijzer verleden in een Ajax-tricot) is al langer uitgeschakeld met een teenblessure. Tijdens PSV - Heerenveen dook Ooijer verrassend op als persfotograaf. Wellicht investeert de PSV’er alvast in een loopbaan na zijn actieve voetbalcarrière.
De aanloop naar Heerenveen-thuis en Olympique-uit trok vooral Guus Hiddink veel aandacht. De interesse vanuit de Russische voetbalbond voor de wereldburger Hiddink beheerste kort maar krachtig de krantenkolommen en sportjournaals. De gelouterde clubcoach én bondscoach van Australië bleef er uiterlijk opvallend rustig onder. Stoïcijns bijna. Hiddink focust zich liever op het pittige tot zware drieluik dat zijn club deze week tot een goed einde moet brengen. Met de zege op Heerenveen werd deel één alvast goed afgesloten. Na de focus op deel twee (het Europese treffen met de Franse kampioen), richten de Eindhovenaren zich op een goed resultaat in de ArenA. Wat betreft Ajax - PSV zal veel afhangen van de doeltreffendheid bij de thuisploeg. Trekken de Ajacieden de prima lijn door?

Het eerdere, aan de vooravond van de competitiestart gespeelde 'thuistreffen' tegen PSV leverde Ajax in elk geval de victorie op. In de Amsterdam ArenA troefden de officieel uit spelende Ajacieden PSV met 1-2 af. De treffers van Nourdin Boukhari en Ryan Babel bezorgden Ajax de Johan Cruijff Schaal.

Voor de 50ste ontmoeting:

Ajax en PSV ontmoeten elkaar zondag voor de 50ste keer in eredivisieverband in Amsterdam. In zijn totaliteit betreft het de honderdste ontmoeting tussen Ajax en PSV.
De eerste editie van Ajax - PSV werd gespeeld op 14 april 1957 en leverde de thuisploeg een 1-0 zege op. Van de in totaal 49 eerdere ontmoetingen won Ajax er 26. Zes keer speelden Ajax en PSV gelijk, terwijl de Eindhovenaren zeventien keer als winnaar van het veld stapten.

Grootste overwinning:

22-11-1964 Ajax - PSV 5-0 (competitie) en 17-5-1998 Ajax - PSV 5-0 (finale Amstel Cup, gespeeld in de Rotterdamse Kuip)

Ajax - PSV de laatste vijf keer:

2004-2005 0-4 (eredivisie)
2003-2004 2-1 (eredivisie)
2002-2003 2-4 (eredivisie)
2001-2002 3-0 (Amstel Cup)
2001-2002 1-3 (eredivisie)

Ajax - PSV beleven? Kijk hier voor informatie over de kaartverkoop