Menu
Ajax wacht voetbalclash tegen FC Twente

Ajax wacht voetbalclash tegen FC Twente

Ajax wacht komend weekeinde een lastige thuiswedstrijd tegen FC Twente. Omdat de Amsterdammers de ontmoetingen met Heracles Almelo, sc Heerenveen, PSV en NEC doelpuntloos afsloten, mag Ajax het net tegen de Tukkers wel weer eens laten bollen. Simpel is dat niet; de ploeg van trainer Rini Coolen is een stugge opponent. Een interessante voetbalclash lijkt daarmee op voorhand verzekerd.

De roodhemden uit Enschede - zaterdagavond normaal gesproken spelend in reservetenues - troffen eerder dit seizoen al PSV en Feyenoord. In Tukkerland stapte zowel PSV (0-1) als Feyenoord (1-3) als winnaar van het veld. Het thuistreffen met RKC Waalwijk, de ploeg die dit seizoen verrassend goed meedraait in de top van de Eredivisie, won FC Twente wel: 2-0.

Op eenderde van de competitie kan worden vastgesteld dat Twente prima meedraait in de middenmoot. Vergeleken met Ajax haalden de Tukkers één punt minder. Toch staat de ploeg uit Enschede op de ranglijst zes plaatsen lager dan de ploeg van Danny Blind. Dat laatste verschil laat zich makkelijk verklaren met een blik op diezelfde ranglijst. Net als Ajax slaagden nog vijf ploegen erin in elf duels vijftien punten te vergaren. Omdat de ploeg van trainer Danny Blind over de beste gemiddelden beschikt, houdt Ajax sc Heerenveen, FC Utrecht, NEC, NAC en FC Groningen onder zich.

De situatie impliceert ook dat de Ajacieden zich nauwelijks nog een misstap kunnen veroorloven. Puntverlies kan een vrije val op de ranglijst tot gevolg hebben.
Ajax kan daarom maar beter terugblikken op de eerste editie van Ajax - FC Twente, dan dat wordt teruggekeken naar de laatste onderlinge ontmoeting. Op 26 december 1965 werd Ajax - FC Twente (op 1 juli dat jaar ‘geboren’ uit de fusie tussen Enschedese Boys en SC Enschede) afgesloten met een 3-1 eindstand. Klaas Nuninga hielp de thuisploeg die middag al na twee minuten aan een 1-0 voorsprong. Vijf minuten later tekende Anton ‘Spitz’ Kohn, later nog jeugd- en assistent-trainer bij Ajax, voor de gelijkmaker. De door Piet Keizer benutte strafschop plus een treffer van Johan Cruijff bezorgden Ajax de - toen nog - twee punten. De ploeg van trainer Rinus Michels liet zich later datzelfde seizoen, op 15 mei 1965, uitgerekend in Enschede kronen tot landskampioen. De uitzege op FC Twente (0-2) bleek, twee wedstrijden voor het einde van de competitie, genoeg om de kampioensbloemen in ontvangst te mogen nemen. Ajax hield naaste belager Feijenoord (toen nog met ij) uiteindelijk met liefst zeven punten achter zich. Het gat met ADO, de nummer drie, was met dertien punten nog groter. In zijn tweede seizoen in de A-selectie van Ajax kroonde Johan Cruijff zich voor het eerst tot clubtopscorer. ‘Jopie’ trof in competitieverband zestien keer doel. Nuninga volgde Cruijff op de voet: hij trof vijftien maal doel.

Afgelopen seizoen viel er in de ArenA, tegen de Tukkers, minder te vieren voor de Amsterdammers. Julien Escudé bezorgde Ajax koppend een vroege voorsprong. Een dekkingsfout van Nigel de Jong stelde Blaise N’Kufo nog voor rust in staat FC Twente weer naast Ajax te brengen. De Zweedse aanvaller Sharbel Touma dompelde de ArenA in de tweede helft toch nog in rouw door de 1-2 te scoren. Ajax kon de competitiestart (die een 2-3 overwinning opleverde bij FC Twente) niet evenaren. Sterker nog: een week na de ook al teleurstellende 0-0 tegen ADO Den Haag kregen de mannen van trainer Ronald Koeman in eigen stadion een nieuwe domper te verwerken.
De verliespartij tegen NEC, van anderhalve week terug, was voor de Ajacieden een vergelijkbare domper. Het is dus écht de hoogste tijd om zaterdagavond het net achter Sander Boschker weer eens te laten bollen!

Voor het duel met FC Twente zijn nog kaarten beschikbaar. Ga naar de verkooppunten van Ticketbox of houdt deze site in de gaten over het laatste nieuws over de voorverkoop.

Ajax - FC Twente de laatste vijf keer:

Seizoen 2004-2005 1-2
Seizoen 2003-2004 1-0
Seizoen 2002-2003 2-1
Seizoen 2001-2002 3-2
Seizoen 2000-2001 5-1