Menu
Ajax wacht weerzien met Olympique Lyon

Ajax wacht weerzien met Olympique Lyon

Ajax treft in de halve finales van de UEFA Europa League een oude bekende. Met Olympique Lyon staan de Ajacieden tegenover een club die eerder ook in de UEFA Champions League de tegenstander was. De Fransen waren voor het laatst in 2011 de opponent van de Amsterdammers. Ajax verloor geen van de 4 voorgaande ontmoetingen met de Fransen.

In 2011-2012 begon Ajax met een thuiswedstrijd tegen OL. Op 14 september 2011 eindigde de groepswedstrijd in de ArenA in een doelpuntloos gelijkspel: 0-0. Er had die Europese avond meer ingezeten voor de thuisclub.

‘Gemengde gevoelens over thuisduel’
‘Uiteindelijk houd je hier toch gemengde gevoelens aan over’, blikte toenmalig Ajax-trainer Frank de Boer terug. ‘We wilden drie punten halen, maar achteraf moeten we toch wel tevreden zijn met een punt. Zeker omdat beide ploegen kansen hebben gehad en Lyon bijzonder effectief speelde.’ De Ajacieden troffen in die poulefase ook Real Madrid en Dinamo Zagreb. Opvallend genoeg bleef ook de return, in de poulefase, in het Stade Gerland doelpuntloos. Op 22 november 2011 zonder doelpunten.

Christian Eriksen was in 2011 van de partij, tijdens de laatste (thuis)ontmoeting met Olympique Lyon. Het duel eindigde zoals het begon: 0-0.
Christian Eriksen was in 2011 van de partij, tijdens de laatste (thuis)ontmoeting met Olympique Lyon. Het duel eindigde zoals het begon: 0-0.

Ook in 2002 stond Ajax in de Champions League tegenover Olympique Lyon. Op 30 oktober 2002 leverde het bezoek aan Stade Gerland een 2-0-zege op. Steven Pienaar en Rafael van der Vaart scoorden.

Duels met Lyon in 2002-2003
Eerder, op 17 september 2002 versloegen de Amsterdammers de Fransen al in de ArenA. Lyon ging huiswaarts met een 2-1-nederlaag. Zlatan Ibrahimovic tekende voor eigen publiek voor beide Ajax-treffers. Ronald Koeman was dat seizoen Ajax’ hoofdtrainer. De Amsterdammers bereikten dat seizoen de kwartfinales van Champions League. AC Milan was in die kwartfinalestrijd nipt te sterk.

Lees ook: Informatie kaartverkoop Ajax - Olympique Lyon
Bekijk ook: Viergever: 'Nog 3 potjes... dan staan we met de cup.'

Tekst: Ajax.nl/Louis van de Vuurst (boven) en Gerard van Hees