Menu

Ajax wacht zware beginperiode in competitie

Ajax trainde dinsdagochtend weer op het eigen trainingsveld. Morgen wacht Roda JC en dan zal het resultaat bepalen of Ajax klaar voor de competitiehervatting was. ,,Maar we missen negen spelers, bijna een heel elftal. Dat moeten we niet vergeten", aldus Ronald Koeman in zijn vooruitblik richting de wedstrijd.

Zlatan Ibrahimovic, Maxwell, Hatem Trabelsi, Steven Pienaar, Jari Litmanen, Anthony Obodai, Jelle van Damme en Tom de Mul moeten afhaken. De trainer vertelde tevens dat Bogdan Lobont zeker enkele weken is uitgeschakeld. ,,Dus moet ik mijn kans pakken", aldus de 21-jarige Maarten Stekelenburg, die voor het eerst een wintertrainingskamp van Ajax 1 van begin tot eind meemaakte. Vorig jaar bleef hij geblesseerd thuis, het jaar ervoor moest hij geblesseerd naar huis. Maar nu is hij fit en wacht op zijn kans. ,,Bogdan Lobont stond goed te keepen, dus de trainer had geen reden om hem eruit te halen. Voor hem is natuurlijk minder leuk dat hij geblesseerd is, maar voor mij is het goed. Zo gaat het in voetbal. Morgen moet ik de nul houden", was Stekelenburg stellig.

De jonge doelman hoopt natuurlijk dat zijn team drie punten van Roda af kan snoepen. Jason Culina zal als tweede spits met het team meereizen, net zoals hij er de laatste wedstrijd voor de winterstop tegen FC Twente al bij was. ,,Jason is in het rijtje de derde spits, dus als er een wegvalt, komt hij erbij", liet Koeman weten.

Het laatste duel voor de winterstop werd met 2-0 door Ajax verloren. ,,Natuurlijk hebben we dat duel geanalyseerd", zei Koeman tegen de camera van de NOS. ,,Maar iedereen vergeet wel eens dat er veel spelers geblesseerd waren. Ze waren oververmoeid en gaven zelf ook aan dat ze niet het niveau haalden. Maar morgen beginnen we met een schone lei. Winst zal een mooi ruggesteuntje zijn en zal ons een voorsprong geven op de andere ploegen."

,,Door de vele blessures is de frisse moed om de competitie te hervatten wel deels weg", sprak Koeman. ,,Het elftal dat speelt is kwalitatief goed, maar er zijn vijf basisspelers weg, onder wie beide backs die van grote invloed waren en een spits die op die positie het meest balvast was. Dan lever je veel in. Maar het heeft weinig zin om teneergeslagen te zijn. We moeten door de moeilijke beginperiode heen, met uitwedstrijden tegen Roda JC en Heerenveen en de thuiswedstrijd tegen NEC."

Koeman zal de rest van de competitie uitgaan van een 4-3-3 systeem. ,,Maar natuurlijk kunnen we altijd een aanpassing ten opzichte van de tegenstander maken", aldus de trainer. ,,Soetaers vind ik vooruitgegaan en nu moet het in de wedstrijden er nog uitkomen. Op links is hij de eerste optie. Mitea is pas achttien jaar, van hem kan je niet verwachten dat hij er het hele seizoen staat. Sikora moet aan de rechterkant vanuit zijn kwaliteiten gaan voetballen. Agressief, een kwelgeest zijn voor zijn tegenstander. Door verschillende omstandigheden is dat er dit seizoen nog niet zo vaak van gekomen."

Alle posities zijn dubbel bezet. ,,En wie het verdient en het meeste rendement haalt, die speelt", aldus de trainer.