Menu
Ajax warmt zich op voor eerste oefenduel

Ajax warmt zich op voor eerste oefenduel

Ajax bereidt zich voor op de eerste oefenwedstrijd van het nieuwe seizoen. Op de vierde dag van de voorbereiding had Frank de Boer donderdag negentien spelers en drie keepers tot zijn beschikking. Demy de Zeeuw ontbrak en Bruno Silva (schouder) trainde deels met de groep mee. De rondo’s en partijvormen liet de Uruguayaan nog even aan zich voorbij gaan.

Terwijl de Amsterdam ArenA in rap tempo wordt omgetoverd in een grote witte danstempel, bereidde Ajax zich op sportcomplex de Toekomst voor op de eerste oefenwedstrijd van het seizoen. Door zowel de ArenA als Ajax wordt er naar zaterdag toegewerkt. Het team van Frank de Boer speelt die middag in het Friese Buitenpost de eerste oefenwedstrijd van het seizoen. In de avonduren is het stadion van de landskampioen voor één avond de thuisbasis van het jaarlijkse dancefeest Sensation.

In aanloop naar de wedstrijd tegen Buitenpost had De Boer donderdag negentien spelers op het veld staan. Een oneven aantal spelers vormt voor de hoofdcoach van Ajax nooit een probleem. Bij een reeks oefeningen waren er dankzij de deelname van De Boer alsnog vier groepen van vijf. ‘Groep De Boer’ bestond verder uit Theo Janssen, André Ooijer, Aras Özbiliz en Vurnon Anita. Samen goed voor 175 interlands in het Nederlands elftal. Met zijn 112 interlands was De Boer vanzelfsprekend hofleverancier zijn groep.

Frank de Boer controleert de bal. André Ooijer en Theo Janssen kijken toe. Frank de Boer controleert de bal. André Ooijer en Theo Janssen kijken toe.

Tijdens het afsluitende partijspel nam De Boer zijn plek langs de lijn weer in. Net als zijn assistenten Hennie Spijkerman en Dennis Bergkamp observeerde hij de spelers met wie Ajax deze week het seizoen 2011-2012 is ingegaan. Een van de hoogtepunten tijdens het partijspel was een lange rush van Mats Rits. De 17-jarige Belg snelde een aantal Ajacieden voorbij en scoorde vervolgens beheerst. Ook verstuurde de aanvallende middenvelder geregeld een mooie pass. Het past in de lijn van de woorden die De Boer dinsdag over Ajax’ nieuwste aanwinst sprak. ,,Voor zijn leeftijd is hij al heel volwassen”, zei hij toen.

Ook nieuweling Theo Janssen liet zich gelden. De speler van team geel scoorde, gaf aanwijzingen en oogde gedreven. Nog twee dagen en dan kan hij zijn officieuze debuut voor Ajax maken. Op een uitverkocht sportpark De Swadde tegen eersteklasser vv Buitenpost lonken de eerste speelminuten van Janssen in het shirt van Ajax. In de zomer van 1989 maakte Ronald Koeman op hetzelfde sportpark zijn eerste minuten in het shirt van FC Barcelona. Een kleine 22 jaar later wacht het Friese dorp wellicht een nieuw aansprekend debuut.


Tekst en foto’s: Ajax.nl

De flitsende adidas-kicksen van Lorenzo Ebecilio. De flitsende adidas-kicksen van Lorenzo Ebecilio.
Mats Rits liet een aantal mooie acties zien tijdens de training. Mats Rits liet een aantal mooie acties zien tijdens de training.
Vurnon Anita bereidt zich voor op een nieuw seizoen bij Ajax. Vurnon Anita bereidt zich voor op een nieuw seizoen bij Ajax.
Assistent-coach Dennis Bergkamp maakt aantekeningen. Assistent-coach Dennis Bergkamp maakt aantekeningen.