Menu
Ajax was in 1972 de beste van de wereld

Ajax was in 1972 de beste van de wereld

Ajax speelt zondag een vriendschappelijke wedstrijd tegen het Argentijnse Independiente. 39 jaar geleden trof Ajax Indepentiente in de Intercontinental Cup, ook wel de Wereldbeker. De eerste ontmoeting van het tweeluik vond plaats in Argentinië. Ajax.nl blikt terug op de historische 6 september 1972.

In het seizoen 1971-1972 was Ajax succesvol in binnen- en buitenland. Ajax veroverde de landstitel, won de Europa Cup voor landskampioenen, de KNVB Beker en de Europese Supercup. Deze zesde september speelt Ajax om de volgende prijs: de Wereldbeker. De Intercontinental Cup is de strijd tussen de kampioen van Europa en de winnaar van de Copa Libertadores, de kampioen van Zuid-Amerika.

Ajax en Independiente treffen elkaar in Avellaneda, Buenos Aires. De reis naar Buenos Aires is risicovol. Tussen twee competitiewedstrijden door moet Ajax ‘even’ naar Argentinië voor de eerste ontmoeting in de Wereldbeker. De reis duurt in totaal tweeëntwintig uur en is daarom schadelijk voor de hormonale stofwisseling. Het uithoudingsvermogen gaat achteruit en het slaapritme raakt verstoord. Juist doordat het zo risicovol is, bedankte Ajax vorig jaar voor de Wereldbeker. Dit jaar voelen de Ajacieden zich ‘verplicht’ toch deel te nemen aan deze gelegenheid. Ruud Krol: ,,We doen het in de eerste plaats voor het publiek van ons. Die beker lijkt hun meer aan te spreken dan ons.’’

Vedetten Johan Cruijff en Horst Blankenburg krijgen ook nog met een tegenvaller te maken. Cruijff heeft een bronchitisaanval en een keelinfectie opgelopen. Op een tussenstop in Brazilië zakte Cruijff door zijn knieën. Hij is flink ziek geworden. Blankenburg heeft een opkomend griepje. Clubarts John Rolink schrijft de twee spelers medicijnen voor zodat ze zo snel mogelijk opknappen. Na een dag in bed gelegen te hebben laat Cruijff zijn gezicht zien tijdens de lunch van maandagmiddag. ,,Dokter Rolink heeft mij bewust erg lang laten uitslapen’’, zegt Cruijff. Blankenburg is ook beter. Hij was zondag al op de training te bekennen.

Op een startbaan in Afrika worden de Ajacieden onder handen genomen. Op een startbaan in Afrika worden de Ajacieden onder handen genomen.

De eerste ontmoeting van de dubbele confrontatie is in het Estadio Juan Domingo Perón, vernoemd naar de president van Argentinië. Ajax start met doelman Heinz Stuy in het doel. Horst Blankenburg, Wim Suurbier, Barry Hulshoff en Ruud Krol vormen de verdediging. Arie Haan, Johan Neeskens en Gerrie Mühren staan op het middenveld. Het aanvalstrio bestaat uit Sjaak Swart, Johan Cruijff en Piet Keizer.

De arbitrage wordt geleid door Tofik Bakhramov, die als assistent-scheidsrechter bekendheid verwierf door de omstreden ‘Wembley Goal’ in 1966. Bij een stand van 2-2 kende de Azerbeidjaan een cruciaal doelpunt aan Engeland toe in de WK-finale tussen de Engelsen en Duitsland. De populaire “Russian Linesman” heeft vandaag een net zo belangrijk duel onder zijn hoede.

De wedstrijd is zes minuten aan de gang als een voorzet van Piet Keizer voor de voeten van Cruijff wordt geplaatst, die met een lobje de keeper passeert: 1-0. Een kleine twintig minuten later verlaat Cruijff het veld door een grove overtreding van Danti Mircoli. Cruijff wordt hard onderuitgehaald en blijft met intense pijn op de grond liggen. Hij kan niet meer verder.

Mircoli stompt kort daarna Sjaak Swart in zijn buik. Ook Blankenburg is slachtoffer van een schoppartij. ,,Horst heeft een verwonding aan zijn kuitbeen. Ik heb hem in de rust met injecties nog klaar gemaakt voor de tweede helft, maar nu moet hij een tijdje gaan rusten’’, zegt dokter Rolink na afloop.

In de rust stappen de Ajacieden naar Bakhramov met de mededeling dat de wedstrijd niet wordt uitgespeeld. De grove overtredingen worden niet bestraft door de arbiter en dat zou zijn consequenties hebben. Als Bakhramov niet harder optreedt, stopt Ajax ermee. Na de toezegging van een strakkere aanpak, stapt Ajax in de tweede helft het veld op. De rust keert terug bij de Ajacieden. De combinaties worden korter en efficiënter. Een aantal kansen doen zich voor om de Ajax-marge te verdubbelen. Piet Keizer, die schitterde in de competitiewedstrijd tegen PSV daags voor dit duel, zorgt voor dreiging in bepaalde situaties.

Het duel eindigt in een gelijkspel. Kort voor het eindsignaal maakt een afstandsschot van Franchesco Sa Stuy kansloos: 1-1.

De tweede wedstrijd wint Ajax overtuigend met 3-0 van Independiente. In het Olympisch Stadion scoren Johan Neeskens en Johnny Rep (2x). Met deze ruime overwinning heeft Ajax zich verzekerd met nóg een grote prijs: de Wereldbeker.

Tekst: Ajax.nl
Foto's: Beeldarchief Ajax