Menu
'Ajax was over twee wedstrijden gewoon beter'

'Ajax was over twee wedstrijden gewoon beter'

Met een nieuwe, klinkende zege op Feyenoord (2-4) heeft Ajax zich geplaatst voor de slotronde van de play-offs. Drie dagen na de thuiszege op de Rotterdammers bleven de Amsterdammers ook overtuigend overeind in de aanvankelijk kolkende Kuip. Doelpunten van Mauro Rosales en Klaas Jan Huntelaar lieten het Rotterdamse Legioen al snel een toontje lager zingen. Met een lonkend ticket voor de voorrondes van de Champions League plus een nog te spelen bekerfinale, gloort een happy end van het voetbaljaar 2005-2006.

Ajax bleef kaarsrecht overeind in de voetbalstorm die de Feyenoorders ontketenden in het eerste halfuur van de wedstrijd. Feyenoord moest wel. In een poging de donderdagavond geleden nederlaag (3-0) weg te poetsen, was vroeg scoren het devies voor de Rotterdammers. Feyenoord begon het duel in de wetenschap dat vier keer moest worden gescoord om een play-offronde verder te komen. Breekijzer Pierre van Hooijdonk moest als spits openingen creëren.

In een hectische Kuip waren Sebastian Pardo, Salomon Kalou en Patrick Paauwe in de openingsfase het dichtst bij de openingstreffer. Een zo vurig gewenste treffer had de Zuid-Hollanders nieuw perspectief kunnen bieden op het alsnog halen van de voorronde Champions League.

Het bleef allemaal bij onvervalst Rotterdams wensdenken. Eigenlijk werd de wedstrijd binnen drie minuten beslist. Tot ontzetting van het Rotterdamse publiek leidde uitgerekend Feyenoord-linksback Pascal Bosschaart de cruciale, Amsterdamse openingsgoal in. De verdediger ging opzichtig in de fout, waarna Mauro Rosales de bal relatief simpel over kon nemen. De Argentijn had ruim baan richting Lodewijks en faalde niet: 0-1. Klaas Jan Huntelaar bleef luttele minuten later minstens zo koel. Vertrokken vanaf randje buitenspel pikte de topscorer zijn gebruikelijke doelpuntje ‘gewoon’ weer mee. Huntelaar plaatste de bal prima in de verre hoek.

Een juichend vak Ajax-supporters, terwijl de eerste Rotterdamse fans hun thuishaven teleurgesteld verlieten. Eurforie en treurnis. Een duidelijker contrast in beleving was niet mogelijk.

,,In de openingsfase hadden we het, zoals verwacht, moeilijk’’, liet Blind optekenen in zijn terugblik. ,,Maar na de 0-1 zijn we niet meer in de problemen gekomen. Ook omdat we logischerwijs in de wedstrijd groeiden.''

Kalou had de Rotterdammers op slag van rust hernieuwde hoop op succes kunnen schenken. De wisselvallige Ivoriaan hielp de grootste en door Van Hooijdonk ingeleide kans opzichtig om zeep. Het ontbrak Kalou aan geluk en precisie; voor open doel werkte de flankspeler de bal op de paal.

Uitgerekend een Rotterdammer gooide de wedstrijd definitief in het slot. Zes minuten na de rust tekenden Markus Rosenberg en Angelos Charisteas voor de prima voorbereiding. Laatstgenoemde plaatste de bal op het hoofd van Nourdin Boukhari. De sterk spelende middenvelder (‘Boukhari wordt elke week beter’, aldus Blind) kopte de bal voorbij Oranje-kandidaat Patrick Lodewijks: 0-3.

,,Ik moet mijn jonge defensie en keeper een compliment maken’’, sprak Blind. ,,Ook Tomás Galásek heeft een fantastische wedstrijd gespeeld; hij heerste op het middenveld. En Charisteas viel sterk in.'' Zo waren er meer Ajacieden die een prima wedstrijd speelden.

In de afgelopen maanden beklaagden de Amsterdammers zich nog wel eens over de arbitrage. Na de tweede zege op Feyenoord in vier dagen tijd sprak Blind terecht lovende woorden over Ruud Bossen, de arbiter van dienst.

Dat Dirk Kuyt er, in een almaar leger rakende Kuip, met een karatetrap in slaagde de 1-3 te scoren, was voor de Rotterdammers slechts een minuscuul doekje voor het bloeden. ,,We hebben gegokt en verloren'', keek Feyenoord-trainer Erwin Koeman teleurgesteld terug. ,,Als je na vijf minuten een grote kans krijgt, weet je dat je moet scoren. Als de 1-0 wel was gevallen, was alles mogelijk geweest. Als dat niet lukt, speel je een verloren wedstrijd. Alle krachten vloeien vanzelf weg. We zijn teleurgesteld, dat is een ding dat zeker is. Feyenoord was over twee wedstrijden niet opgewassen tegen Ajax. Alle credits zijn ook voor Ajax. Zij waren over twee wedstrijden gewoon beter.''

Ajax-invaller Nicolae Mitea beleefde een persoonlijk hoogtepunt door de 1-4 graniethard in het Feyenoord-doel te werken. Op de valreep bepaalde Kuyt de eindstand op 2-4. Voor de Feyenoorders is het seizoen afgelopen. Ajax speelt nog liefst drie wedstrijden. Allereerst natuurlijk twee play-offduels met als inzet een plek in de voorrondes van de Champions League. Over twee weken keren de Amsterdammers terug op Rotterdamse bodem. Op zondag 7 mei maken Ajax en PSV in de Kuip uit wie zich bekerwinnaar mag noemen. Sinds de play-offs is de Rotterdamse voetbaltempel de Ajacieden niet langer slecht gezind. De eerdere, teleurstellende nederlaag in de reguliere competitie, werd door de ploeg van Blind met acceptabel spel en talloze doelpunten weggepoetst. Woensdag vervolgen de Ajacieden de strijd om de play-offs.

Klik hier voor het fotoverslag van Feyenoord - Ajax >>

Kaarten voor de tweede ronde zijn vanaf maandag 09:00 uur te koop. Kijk op http://www.de12eman.nl/ >>