Menu
Ajax weer aan zet tegen AZ

Ajax weer aan zet tegen AZ

De laatste twee ontmoetingen tussen Ajax en AZ kenden een identieke eindstand: 4-2. Eerder dit seizoen veroverden de Alkmaarders in de eigen Alkmaarderhout drie punten op de ploeg van trainer Danny Blind. Afgelopen voetbaljaar waren de drie punten voor de Amsterdammers. In de ArenA maakte Ajax indruk met een prima overwinning. Thuisploeg Ajax is zondag daardoor weer aan zet...

Een frisse en gretige Ajax-ploeg zorgde op 10 april 2005 voor een verrassing door AZ te verslaan. De zege was zo verrassend omdat de ploeg van Blind eerder nog onderuit was gegaan tegen PSV en sc Heerenveen. De vlak daarvoor, midweeks, geboekte zege op Willem II gold slechts als een minuscuul doekje voor het bloeden. Tegen AZ, plus een week later in de Klassieker tegen Feyenoord, lieten de Ajacieden weer écht van zich spreken.

Twee treffers van Nigel de Jong, plus een tegentreffer van Robin Nelisse, bepaalden de ruststand op 2-1. Na de pauze nam de thuisploeg door treffers van Wesley Sneijder en Steven Pienaar verder afstand van AZ. Op de valreep scoorde Tarik Sektioui nog tegen. ,,De uitslag was geflatteerd'', keek toenmalig AZ-trainer Co Adriaanse terug op het duel. ,,Het verschil had eigenlijk vijf of zes doelpunten moeten zijn. Ajax was heel goed en wij bijzonder zwak.''

Tijdens de laatste onderlinge ontmoeting in de Alkmaarderhout (18 september) waren beide ploegen meer aan elkaar gewaagd. Enkele curieuze momenten drukten een beslissend stempel op het topduel. Het meest opvallende moment speelde zich kort voor rust af. Werd een inzet van Shota Arveladze terecht aangemerkt als treffer? Was de bal de doellijn wel helemaal gepasseerd? Scheidsrechter Luinge en zijn assistent-scheidsrechter vonden van wel. De Georgiër Arveladze en Ajacied Sneijder hadden met hun twee doelpunten een belangrijk aandeel in de ruststand: 2-2.

Na de onderbreking deed AZ-aanvaller Kenneth Perez van zich spreken. De toekomstige Ajacied schoot de Alkmaarders hoogstpersoonlijk naar 4-2, de eindstand naar niet veel later bleek. Het duel kreeg voor Ajacied Olaf Lindenbergh een extra vervelend slot. De controlerende middenvelder werd vanwege een vermeende slaande beweging, vier minuten voor tijd, met rood van het veld gestuurd.

De ploeg van trainer Louis van Gaal, sinds dit seizoen de opvolger van Adriaanse, streed lang mee om het kampioenschap. Omdat PSV vrijwel foutloos bleef, terwijl de concurrenten Feyenoord en AZ wel punten bleven morsen, kunnen de Eindhovenaren de titelrace dit weekend definitief beslissen. AZ bevindt zich op de tweede plaats, Feyenoord is de nummer drie. Waar Ajax nog volop moet strijden voor deelname aan de play-offs, zijn de Alkmaarders (en Rotterdammers) al lang en breed verzekerd van het seizoenstoetje. De wedstrijden waarmee AZ het reguliere seizoen sluit (FC Twente en Heerenveen), zullen daar geen verandering meer in brengen.

AZ haalde afgelopen dinsdag het eerder afgelaste duel tegen NAC nog in. De Alkmaarders wonnen het duel met 3-2. Een wedstrijdronde eerder spoelden de Alkmaarders de bekernederlaag tegen PSV weg met een uitzege (0-1) op RKC Waalwijk. De maker van het winnende doelpunt was Haris Medunjanin. De AZ-belofte liet de afgelopen periode toch al van zich spreken met doelpunten en (vaak) prima spel.

De laatste thuisoverwinning van Ajax op AZ is ‘historisch verantwoord’. Of, met andere woorden: de 4-2 zege past als gegoten in de historie van Ajax - AZ.
De laatste uitzege van de Alkmaarders in de hoofdstad dateert alweer van 28 mei 1981. De in het Olympisch Stadion gespeelde finale om de KNVB-beker werd gewonnen door AZ’67. Van de toenmalige Ajax-ploeg slaagde alleen Gerald Vanenburg erin te scoren. Namens de Alkmaarders vonden Pier Tol, Ronald Spelbos en Kristen Nygaard het net. Met de 3-1 zege ging de nationale beker glansrijk naar AZ’67. Eerder datzelfde seizoen moesten de Ajacieden ook al een nederlaag slikken in de competitie. Edo Ophof bezorgde de Amsterdammers nog wel de leiding. Kurt Welzl en Pier Tol bogen de achterstand om in een voorsprong: 1-2. Alkmaar-Zaanstreek 1967 (het toevoegsel ’67 werd midden jaren negentig geschrapt) stapte uiteindelijk als winnaar van het veld.

Eerste editie van Ajax - AZ: 15 december 1968: 4-0

Ajax - AZ de laatste vijf keer:

2000-2001 5-1
2001-2002 1-0
2002-2003 6-2
2003-2004 3-2
2004-2005 4-2