Menu

Ajax weer begonnen

De auto's van de Ajacieden stonden weer op het dek, de camera's en microfoons van Studio Sport waren weer in het halletje richting de kleedkamer geparkeerd. Kortom, Ajax is weer begonnen. Als eerste van de top 3 van afgelopen seizoen stond Ajax woensdagochtend op het trainingsveld.

PSV en Feyenoord kozen allebei zaterdag 6 juli uit voor de start van het seizoen. Onze landskampioen deed het dus drie dagen eerder, want op 6 juli staat de eerste oefenwedstrijd - tegen Zeeburgia - op het programma.

Om even over half elf kwamen de 23 Ajacieden - nog zonder John O'Brien, Hatem Trabelsi en Zlatan - het veld op voor de eerste training. Voordat ze de strakke grasmat opkwamen, moesten ze zich door de haag van supporters wurmen. Velen hadden de regen getrotseerd om de landskampioen en bekerwinnaar te zien.

Grote verrassingen waren er niet te zien. Natuurlijk ontbraken - behalve de drie WK-gangers die nog van vakantie genieten- de gestopte Fred Grim en de uit de A-selectie gezette Ferdi Vierklau en Richard Knopper. Iedereen is fit, waardoor ook Cedric van der Gun, Johnny Heitinga en Pius Ikedia bij de groep waren.

Wel weer stapten Richard Witschge, Aron Winter en Bogdan Lobont de Amsterdamse regen in. Net als hun ploegmakker gehuld in een nieuw bordeaux-wit trainingstenue.

Veel oponthoud bij het bereiken van het trainingsveld hadden de Ajacieden niet. Wel moest her en der door de fans een fotootje gemaakt van kindlief met bijvoorbeeld Aron Winter.

Op het veld aangekomen kregen de kampioenen eerst een flinke loopsessie voor de kiezen en uiteraard liepen Winter en Witschge voorop. Na het duurwerk kwam het korte werk aan bod en pas daarna mochten de spelers oversteken naar het veld waar de ballen lagen.

Dat viel voor sommigen niet mee. De passings kwamen niet altijd keurig op de voet terecht en het korte combinatiewerk was uiteraard nog niet volmaakt. Maar dat is logisch bij een eerste training, die ontspannen werd afgewerkt.

Trainer Koeman liet zijn selectie van het ene trainingsveld naar het andere lopen waardoor ook het peloton fotografen continu heen en weer liep. Met een serietje rondo's sloten de mannen de eerste training af. Daarin ging het behoorlijk fanatiek en hoorden de supporters vooral de fanatieke Nikos Machlas boven iedereen uit foeteren als iets mislukte of als iemand iets fout deed. Bogdan Lobont joeg zijn ploegmakkers met zijn vliegende slidings de schrik om het hart, maar iedereen stapte weer even gezond het veld af als ze erop waren gekomen.

Koeman sommeerde zijn spelers bij het verlaten van het trainingsveld direct naar binnen te gaan. Toch moesten Rafael van der Vaart, Johnny Heitinga en Mido diverse malen poseren voordat ze zich bij hun collega's in het sportzaaltje melden, alwaar de cooling down werd afgerond.

De echte fanatiekelingen, Van der Gun, Chivu en Pasanen, doken nog even het krachthonk in voor de nodige inspanningen.

Voor Steven Pienaar was de Hollandse regen weer heel erg wennen. ,,Mijn vakantie was leuk, maar veel te kort", aldus de Zuid-Afrikaans international. Hij was ook op het WK aanwezig en daardoor niet al te lang van zijn vrije tijd kon genieten.