Menu

Ajax weer de grote winnaar

RIJSWIJK (ANP) - Ajax was dit weekeinde voor de tweede speelronde op rij de grote winnaar in de KPN Eredivisie. De Amsterdammers vergrootten door de overwinning bij FC Groningen (1-4) de voorsprong op PSV en Feyenoord. PSV verloor al voor de vierde keer, nu thuis tegen Vitesse (0-2). Feyenoord kwam bij FC Den Bosch niet verder dan 0-0.

Zo gebeurt het dat Ajax, vooraf door weinigen getipt voor het kampioenschap, na zes wedstrijden fier bovenaan staat. Feyenoord, met een duel minder gespeeld, heeft drie verliespunten meer. Vitesse, tweede in de stand met zeven wedstrijden gespeeld, heeft vier verliespunten meer dan de koploper.

PSV bungelt intussen op de schamele veertiende plaats. Na zeven keer voetballen staat de landskampioen slechts op twee zeges. Samen met één gelijkspel levert dat zeven punten op. Zaterdag was de nederlaag tegen Vitesse dik verdiend. De ploeg van Gerets kon niets forceren, aan de andere kant kreeg Vitesse prachtige kansen. Omdat vooral Sikora daar geen raad mee wist, bleef de schade beperkt tot 0-2, via Claessens en Janssen.

Ajax kwam met 2-0 voor via treffers van clubtopscorer Van der Vaart en Wamberto. Na rust scoorde Broerse tegen, maar Van der Meyde en Machlas brachten Ajax in veiligheid. Later op zondag bleek Feyenoord nog altijd van slag. Na de afstraffing in de Champions League bij Sparta Praag kon de ploeg van Van Marwijk opnieuw niet imponeren. De Feyenoorders wonnen weinig duels en kregen pas in de slotfase wat kansjes. Den Bosch hield echter stand, 0-0.

Roda JC is nog steeds niet helemaal op dreef. Hoewel Roda in Europa verder bekert, staat de ploeg in Nederland onderaan. Door de thuisnederlaag tegen Heerenveen (0-2) nam de club de laatste plaats over van Fortuna Sittard, dat zaterdag gelijk speelde (2-2) tegen NEC. Voor Heerenveen scoorden Jensen en Allback.

Voor Fortuna waren een dag eerder Hamming en Akerboom succesvol. Desondanks won de thuisclub niet van een tot negen man gereduceerd NEC. Schultz en Zonneveld kregen rood, Zonneveld en Ax maakten de doelpunten. Sparta behaalde in Rotterdam een verdienstelijke remise tegen FC Twente. De gasten kwamen via Van der Laan op voorsprong, Marbus bracht Sparta langszij.

FC Utrecht blijft het goed doen in de eigen Galgenwaard. Voor de vierde keer op rij won de ploeg een thuiswedstrijd, deze keer tegen RKC.

Gluscevic maakte de openingstreffer, waarna Kuyt verzuimde Utrecht op 2-0 te brengen. De spits schoot een strafschop niet goed genoeg in, waardoor RKC-doelman Van Dijk redding kon brengen. Even later maakte Van Diemen gelijk, maar Tanghe scoorde uiteindelijk nog voor Utrecht.

Jos van Nieuwstadt was de schlemiel bij Willem II - AZ. De Tilburgers leken op weg naar een overwinning van 2-1, maar de verdediger scoorde in blessuretijd in eigen doel. Het eerste doelpunt van AZ was van Nelisse. Voor Willem II maakten Landzaat en Mariana de treffers.