Menu
Ajax weer met lege handen

Ajax weer met lege handen

Ajax heeft de kans laten liggen om in te lopen op PSV. De Amsterdammers verloren bij Roda JC met 2-1. ,,Dit was een cruciale wedstrijd”, aldus Adrie Koster. ,,We waren beter, maar staan nu weer gewoon met lege handen.”

,,We waren vastbesloten hier de drie punten te pakken”, zei trainer Adrie Koster na afloop. ,,Je weet dat de concurrentie punten heeft laten liggen en dat je kan inlopen. Maar helaas ontbrak het ons aan scherpte. We hebben nog een behoorlijk aantal wedstrijden te spelen, maar het wordt wel steeds moeilijker om PSV te achterhalen.” De wedstrijd PSV - Heerenveen eindigde zaterdagavond in 1-1. Bij winst zou Ajax landskampioen PSV tot zes punten genaderd zijn. Maar helaas slaagden de Amsterdammers in Limburg niet in punten te pakken. De achterstand op PSV bedraagt nu negen punten en Heerenveen is Ajax dankzij een beter doelsaldo gepasseerd op de ranglijst. Feyenoord en NAC hebben net als Ajax en Heerenveen ook 44 punten uit 24 wedstrijden.

Luis Suarez begon de wedstrijd tegen Roda JC op de bank. De Uruguayaan was na zijn interlandverplichtingen met Uruguay te vermoeid om een hele wedstrijd te spelen. Kenneth Perez begon hierdoor aan de linkerkant van de aanval en Siem de Jong nam de plaats in achter spits Klaas Jan Huntelaar. In deze nieuwe opstelling kreeg Ajax in de beginfase wel wat kansjes (omhaal Huntelaar, afstandsschot De Jong), maar Roda kwam als eerste tot scoren. In de 22ste minuut kon Roland Lamah vrij doorlopen richting Ajax-goal. Hij passeerde Maarten Stekelenburg met een bekeken schot. ,,Dat zijn cadeautjes”, vond Koster. Ajax kwam in de 38ste minuut weer op gelijke hoogte via Klaas Jan Huntelaar. Bruno Silva gaf voor vanaf de rechterkant op De Jong. De middenvelder kopte vanaf de achterlijn terug op Huntelaar, die van dichtbij zijn 22ste Eredivisietreffer van het seizoen maakte. Even daarvoor leek Ajax al op 1-1 te komen, maar een treffer van Rasmus Lindgren werd afgekeurd omdat John Heitinga Roda-keeper Bram Castro hinderde.

In de tweede helft voerde Ajax met twee wissels (Rommedahl voor Kennedy en Suarez voor Perez) de druk op het Limburgse doel op. In de 49ste minuut krulde Bruno Silva uit een vrije trap vanaf de linkerkant in het doel, maar opnieuw besloot de Belgische arbiter Gumienny geen treffer toe te kennen. Dit keer vanwege hinderlijk buitenspel. Koster kon zich niet vinden in de beslissing van de arbiter. ,,Onbegrijpelijk dat die treffer werd afgekeurd”, aldus de trainer, die toch al niet te spreken was over het arbitrale trio. ,,Dit zijn heel belangrijke momenten. In de eerste helft hadden we ook een penalty moeten krijgen toen Saeijs hands maakte, maar die kregen we ook niet.”

Ajax was in die tweede helft, net als in de eerste 45 minuten, de beste ploeg op het veld. De Jong onderscheidde zich met mooie passes en acties, maar zag zijn ploeggenoten niet genoeg gebruik maken van zijn voorbereidende werk. ,,We waren niet secuur genoeg in de aanval”, zag ook Koster. ,,De mogelijkheden waren er wel, maar de eindfase was niet goed.” Anouar Hadouir bezorgde Roda JC in de 79ste minuut uiteindelijk de overwinning. Thomas Vermaelen, die verder uitstekend speelde, verspeelde de bal op de achterlijn aan invaller Dieter Van Tornhout. De Belg legde de bal terug op Anouar Hadouir, die hard raak kopte. In de resterende minuten waren er nog kleine kansjes voor Ajax, maar de gelijkmaker bleef uit. ,,We kunnen niets anders doen dan ons gewoon te concentreren op de volgende wedstrijd”, besloot Koster de persconferentie. John Heitinga was net als zijn trainer zwaar teleurgesteld. ,,Roda heeft eigenlijk maar twee kansen gehad", zei de verdediger. ,,En dat waren meteen twee doelpunten. We gaan met een zware kater naar huis."