Menu
Ajax weet thuis opnieuw niet te winnen

Ajax weet thuis opnieuw niet te winnen

Voor de derde keer op rij is Ajax er zaterdagavond niet in geslaagd om een thuiswedstrijd in de competitie te winnen. Na de thuisnederlaag tegen ADO Den Haag (0-1) en het doelpuntloze gelijkspel tegen PSV bleef Ajax ook tegen NEC van een overwinning verstoken. De 1-1 zorgde voor een forse teleurstelling in de Amsterdam ArenA. Bovendien was het slechte generale op weg naar het Champions League-duel met AC Milan.

Na de voor Ajax beroerd verlopen novembermaand was het tegen NEC vooral zaak om december goed te beginnen. In aanloop naar de wedstrijd tegen AC Milan, waarin Ajax overwintering in de Europa League moet veilig te stellen, paste de wedstrijd tegen NEC helaas nog bij de novemberdip. De puntendeling koste Ajax wederom dure punten in een thuisduel. Een dag voor Sinterklaas werd het daardoor alles behalve een ‘heerlijk avondje’.

De opstelling van Ajax kende een aantal verrassende namen. Bij afwezigheid van de geschorste Luis Suarez en niet geheel fitte bankzitter Siem de Jong, begonnen zowel Mido als Aras Özbiliz voor het eerst in de basis. Mido, sinds zijn rentree in Amsterdam alleen nog als invaller actief, kreeg daarmee van Jol de kans om zich vanaf het begin te laten zien. Özbiliz kreeg een week na zijn debuut tegen VVV-Venlo direct een basisplaats in de ArenA. Geflankeerd door collega-aanvallers Mounir El Hamdaoui (achter de spits) en Miralem Sulejmani (op rechts) was de Ajax-aanval daardoor dezelfde als het laatste halfuur tegen VVV. Achterin kreeg Urby Emanuelson de voorkeur boven Vurnon Anita op de linksbackpositie.

Mido kopte een kwartier voor tijd de 1-0 achter Cillessen. Mido kopte een kwartier voor tijd de 1-0 achter Cillessen.

In de eerste helft werden de supporters niet bepaald verwend. Lange tijd waren de beste kansen voor NEC. Lasse Schöne nam in het eerste halfuur twee keer een optie op de openingstreffer. Met name zijn vrije trap in de dertigste minuut deed de ArenA even sidderen. Een schitterende reflex van aanvoerder Maarten Stekelenburg hield Ajax in die fase op de been. Pas in de laatste minuten voor rust werd Ajax gevaarlijk. Zo kreeg Demy de Zeeuw een vrije schietkans en was El Hamdaoui twee keer dreigend voor het doel van NEC.

Het winterse weer zorgde zaterdagavond voor een matig gevulde ArenA. Ondanks de prima omstandigheden in het stadion (dankzij het gesloten dak) had de weg naar het stadion voor veel supporters helaas vervelende hindernissen . Met name problemen bij de NS als gevolg van de sneeuw zorgden ervoor dat Amsterdam niet optimaal bereikbaar was. De 22.000 fans (47.793 verkochte kaarten) die de ArenA wel hadden weten te bereiken zagen Ajax het in de tweede helft niet veel beter doen. Een vrije trap van Jan Vertonghen vlak na rust was lange tijd het enige wapenfeit van Ajax. De Belg, voor de wedstrijd gehuldigd voor 150 officiële optredens voor Ajax, zag zijn inzet echter gekeerd door keeper Cillessen. Ex-Ajacied John Goossens had namens NEC een schietkans, maar vond eveneens de doelman op zijn weg.

In het laatste halfuur loste Marvin Zeegelaar leeftijdsgenoot Özbiliz af. Met Zeegelaar op links hoopte Jol de aanval van Ajax een nieuwe impuls te geven. Op een kansrijk schot van Sulejmani (paal) na bleef het spannend in de ArenA. Tot een kwartier voor tijd. Na opnieuw een goede kans voor NEC (Schöne tegen de paal) was het eindelijk wel raak voor Ajax. Een snelle uitbraak via Sulejmani bracht Mido in stelling. Uit de voorzet van Sulejmani deed de lange Egyptenaar waar hij goed in is: koppen. Met een ferme knik zette hij Ajax op voorsprong: 1-0. Geheel in lijn van de wedstrijd bleek het feest slecht van korte duur. Een afgeslagen bal werd niet goed door de Ajax-verdediging verwerkt waarna verdediger Bram Nuytinck NEC twee minuten later alweer langszij schoot: 1-1. Die klap kwam de thuisclub niet meer te boven. Vertonghen waagde vlak voor tijd nog een uiterste poging, maar zijn kopbal eindigde tegen de paal.

,,De eerste dertig minuten waren bijna onwennig”, sprak Jol na afloop. ,,NEC zorgde ervoor dat we niet konden opbouwen. Daarnaast was de voorbereiding naar onze spits toe te weinig. In de tweede helft controleerden we de wedstrijd uiteindelijk wel, maar waren we niet creatief genoeg. Uiteindelijk ben je toch afhankelijk van je voorbereiders, of ze nu van de flanken of het middenveld komen.”

Foto's: Gerard van Hees
Tekst: Ajax.nl

Vertonghen werd vooraf gehuldigd voor zijn 150 officiële optredens in Ajax 1. Vertonghen werd vooraf gehuldigd voor zijn 150 officiële optredens in Ajax 1.
Alderweireld in een duel met oud-Ajacied Goossens. Alderweireld in een duel met oud-Ajacied Goossens.
Sibum probeert De Zeeuw tegen te houden. Sibum probeert De Zeeuw tegen te houden.
Stekelenburg verricht een fraaie redding. Stekelenburg verricht een fraaie redding.
Özbiliz stond voor het eerst in de basis. Özbiliz stond voor het eerst in de basis.
Emanuelson kopt de bal weg. Emanuelson kopt de bal weg.
Sulejmani zet goed voor op Mido. Sulejmani zet goed voor op Mido.
Zeegelaar verving Özbiliz in de tweede helft. Zeegelaar verving Özbiliz in de tweede helft.
Vertonghen kopt tegen de paal. Vertonghen kopt tegen de paal.
Teleurstelling bij de Ajacieden. Ajax komt niet verder dan een 1-1 gelijkspel. Teleurstelling bij de Ajacieden. Ajax komt niet verder dan een 1-1 gelijkspel.