Menu
Ajax weet weer wat winnen is

Ajax weet weer wat winnen is

Ajax heeft zaterdagavond met overtuigende cijfers van Roda JC gewonnen. Na vijf competitieduels zonder zege doorbrak Ajax die negatieve reeks met klinkende cijfers: 0-4. Met twee assists en een doelpunt had Christian Eriksen een groot aandeel in de zege. Bovendien hield Ajax voor het eerst dit seizoen de nul in competitieverband.

In meerdere opzichten werkte de overwinning van Ajax zaterdagavond verkwikkend. Eindelijk werd er weer eens gewonnen en eindelijk hield Ajax de nul. De vier doelpunten droegen eveneens bij aan het zelfvertrouwen en het doelsaldo. Vier dagen voor de cruciale Champions Leaguewedstrijd tegen Dinamo Zagreb ontpopte deel twee van het tweeluik tegen Roda zich uiteindelijk tot ideale opwarmer voor Ajax.
,,Normaal gesproken zijn twee duels achter elkaar tegen dezelfde tegenstander altijd heel lastig”, sprak Frank de Boer na afloop. ,,Als je de eerste wint, lukt dat vaak de tweede keer niet. Maar toch had ik na de wedstrijd van afgelopen woensdag het gevoel dat er veel meer uit te halen was als we iets slimmer zouden spelen. Uiteindelijk is dat vanavond goed gelukt. We hebben nog nooit met zo'n groot verschil in Kerkrade gewonnen. Zelf ben ik niet zo heel snel tevreden, maar voor de groep is dit heerlijk. Deze overwinning is een heel grote stimulans.”

Met twee assists en een doelpunt was Eriksen van grote waarde. Met twee assists en een doelpunt was Eriksen van grote waarde.

De Boer koos in Kerkrade voor hetzelfde strijdplan als drie dagen eerder tijdens de bekerontmoeting met Roda. Hij borduurde daarmee voort op het systeem met drie verdedigers en vier middenvelders. De enige wijzigingen in de opstelling van Ajax betroffen de van een schorsing teruggekeerde Kenneth Vermeer en Christian Eriksen. De jonge Deen speelde in plaats van Dmitry Bulykin waardoor Siem de Jong weer als gelegenheidsspits aan de slag mocht.

De start van Ajax was veelbelovend. Al na zes minuten zette Eriksen zijn ploeg op voorsprong na een vlotte combinatie Theo Janssen. Op beheerste wijze rondde de Deen de aanval vervolgens af: 0-1. De luxe van een openingsgoal had Ajax in de Eredivisie al een tijd niet meer gevoeld. De afgelopen periode leek een tegentreffer telkens het heilige vuur te moeten aanwakkeren voordat er iets los kwam. Deze keer bleek zo’n ‘wake up goal’ niet nodig.

De snelle openingstreffer kreeg aanvankelijk nog geen passend vervolg. Eriksen en Janssen waagden voor rust beurtelings een aantal doelpogingen, maar het gevaarlijkste moment kwam uiteindelijk van Roda. Door een misverstand tussen Jan Vertonghen en Vermeer kreeg de thuisploeg bijna een doelpunt cadeau. Een lastige terugspeelbal bracht de doelman van Ajax even verlegenheid, maar diezelfde Vertonghen voorkwam dat Roda-spits Mads Junker het foutje kon afstraffen.

Het begin van de tweede helft was een kopie van de flitsende start voor rust. Uit een snel genomen vrije trap van Eriksen sloeg Janssen doeltreffend toe: 0-2. Die bevrijdende tweede treffer inspireerde Ajax snel tot meer. Zeven minuten na de tweede goal leverde ook Jody Lukoki zijn bijdrage aan de score. Op aangeven van de goed spelende Vurnon Anita drukte de rechtsbuiten doeltreffend af: 0-3.
Met de ruime voorsprong in de rug kon Ajax het laatste halfuur rustig uitspelen. Het gaf De Boer de ruimte om Lorenzo Ebecilio en Aras Özbiliz weer wat speelminuten te gunnen. Beide aanvallers keerden na hun blessures terug bij de wedstrijdselectie en konden bij de 0-3 voorsprong rustig weer wat wedstrijdritme opdoen. In aanloop naar de belangrijke thuiswedstrijd tegen Dinamo Zagreb kon Derk Boerrigter - afgelopen woensdag nog twee keer trefzeker - daardoor ook wat extra rust pakken.
Het waren de positieve bijeffecten van een ruime en verdiende zege. Er was zelfs ruimte om Eriksen het laatste kwartier als spits te laten optreden. In die rol fungeerde hij vijf minuten voor tijd opnieuw als aangever. Hij stelde Ebecilio in staat om zijn rentree met een goal te bekronen. Het maakte de zege van Ajax nog net iets rianter. En de lange terugreis naar Amsterdam gevoelsmatig een stukje korter.

Tekst: Ajax.nl/Daan Germans
Foto’s: Ajax.nl/Louis van de Vuurst

Ajax betreedt voor de tweede keer deze week het Parkstad Limburg Stadion. Ajax betreedt voor de tweede keer deze week het Parkstad Limburg Stadion.
Derk Boerrigter wordt in de gaten gehouden door oud-Ajacied Rob Wielaert. Derk Boerrigter wordt in de gaten gehouden door oud-Ajacied Rob Wielaert.
Voor het eerst dit seizoen hield de Ajax-defensie de nul in de Eredivisie. Voor het eerst dit seizoen hield de Ajax-defensie de nul in de Eredivisie.
Theo Janssen viert de 2-0 met Derk Boerrigter. Theo Janssen viert de 2-0 met Derk Boerrigter.
Vertonghen scoorde in tegenstelling tot woensdag niet. Vertonghen scoorde in tegenstelling tot woensdag niet.
Als een volleerd turner viert Jody Lukoki zijn eerste goal in Ajax 1. Als een volleerd turner viert Jody Lukoki zijn eerste goal in Ajax 1.
Invaller Ebecilio scoort de 0-4. Invaller Ebecilio scoort de 0-4.
Na vijf weken blessureleed keerde Aras Özbiliz als invaller terug op het veld. Na vijf weken blessureleed keerde Aras Özbiliz als invaller terug op het veld.