Menu

Ajax wel beter dan vorig seizoen

Met een vijfde plaats is het seizoen voor Ajax teleurstellend verlopen. Wel werd er ten opzichte van vorig seizoen progressie geboekt. Toen eindigde Ajax als zesde met 57 punten. Nu zijn dat er vier meer. Het doelsaldo toen was 73-41 tegen 72-51 dit seizoen. Vorig seizoen verloor Ajax negen wedstrijden en speelde de ploeg negen keer gelijk. Ook nu gingen negen duels naar de opponent, maar deelde Ajax twee keer minder de punten.

Ajax speelde dit seizoen uiteraard 17 thuiswedstrijden: negen voor de winterstop en acht erna. De grootste uitslag zette Ajax op 24 oktober 1999 neer. Met 6-1 vernederden de Amsterdammers Den Bosch. Tegen NEC kwam de teller tot vijf doelpunten (5-2) en in de duels met Fortuna en AZ vond de Ajax-aanval vier keer het net (4-1).

Foto's: Gerard van Hees

Slechts een keer deelden de partijen in de Arena de punten. Dat was op 10 september tegen Feyenoord (2-2). Voor het eerst verloor Ajax in eigen huis op 29 oktober tegen Roda JC (1-2). Dat zou niet de laatste blijken, want RKC en PSV gingen in december met de winst aan de haal.

Na de winterstop slaagde alleen FC Twente erin met drie punten uit De Arena te vertrekken. Dat was wel op de dag van het honderdjarig bestaan, 19 maart.

Hoewel zeer moeizaam ging ook de allerlaatste thuiswedstrijd, tegen MVV, naar de Amsterdammers. Op de dag van het afscheid van Bob Haarms prikte Cristian Chivu drie minuten voor tijd de enige en dus winnende treffer binnen.

In de uitwedstrijden liep Ajax in september de eerste averij op. Na de remise in eigen huis tegen Feyenoord, hield RKC de stand in Waalwijk op 1-1. Nederlagen op vreemde bodem waren er tot halverwege de competitie helemaal niet. Wel was er een derde gelijkspel op de laatste dag voor de rustperiode in Doetinchem (1-1).

Verliesvrij in vreemd huis bleef Ajax niet in de tweede helft van de competitie. Al op 10 februari bleek PSV te sterk in Eindhoven (4-0), was Fortuna Ajax de baas in Sittard en hielden ook Roda JC en Vitesse de punten in eigen stadion.

De overige uitwedstrijden (Heerenveen, Twente, Den Bosch en Feyenoord) eindigden allen in een puntendeling. Dat betekent kortom dat er na de winterstop geen enkele uitwedstrijd is gewonnen. Dat gebeurde ook niet op de slotdag van de competitie toen FC Utrecht in de Domstad met 3-1 won.

Met vijftien doelpunten is Richard Knopper de Ajax-topscorer van het seizoen 199-2000 geworden. Hij bleef daarmee Nikos Machlas (14) Brian Laudrup (13) nipt voor. Knopper eiste de titel overigens pas op de laatste wedstrijddag op. Tegen FC Utrecht redde hij bij een 3-0 achterstand de spreekwoordelijke eer.