Menu

Ajax wenst naleving afspraken spreekkoren

Naar aanleiding van de spreekkoren tijdens de wedstrijd ADO Den Haag - Ajax van zondag, is Ajax zeer verontrust. Van het begin tot het einde van de wedstrijd waren er discriminerende en kwetsende spreekkoren te horen.

,,Dit soort gedrag is onacceptabel. We willen niet de vinger wijzen naar wie wat gedaan heeft, maar gezamenlijk een oplossing zoeken. We kunnen niet de kop in het zand steken. De afgesproken maatregelen zijn gisteren niet nageleefd”, zegt Arie van Eijden, algemeen directeur van Ajax.

Om spreekkoren en ander geweld te bestrijden, zijn er in 2003 afspraken gemaakt door de KNVB, de clubs en de overheid. Deze afspraken zijn opgenomen in het ‘Beleidskader bestrijding voetbalvandalisme en voetbalgeweld 2003’. De verschillende maatregelen om kwetsende en discriminerende spreekkoren tegen te gaan zijn gisteren niet door de scheidsrechter genomen.

Ajax-trainer Ronald Koeman en Ajax-aanvoerder Rafael van der Vaart hebben beiden tijdens de wedstrijd herhaaldelijk verzocht maatregelen te nemen tegen de spreekkoren. Koeman deed dit bij de vierde official en Van der Vaart bij de scheidsrechter. Ten onrechte heeft de scheidsrechter daar geen gehoor aan gegeven.

Ajax heeft de KNVB en de gemeente Den Haag schriftelijk geïnformeerd over het standpunt van de Amsterdamse club en wil nader onderzoek naar het naleven van de afspraken zoals opgesteld in het beleidskader. Tevens zal Ajax de aanpak van de spreekkoren volgende week hoog op de agenda laten zetten van de aandeelhoudersvergadering van de Eredivisie NV, waar alle clubs uit de Holland Casino Eredivisie in vertegenwoordigd zijn.

Lees ook het persbericht dat de KNVB maandag verstuurde