Menu
Ajax, Wereldclub gepresenteerd

Ajax, Wereldclub gepresenteerd

Ajax heeft dinsdagmiddag het boek Ajax, Wereldclub gepresenteerd. In de Koninklijke Loge van de ArenA nam Wim Schoevaart het eerste exemplaar in ontvangst.

Verschillende generaties Ajacieden: Daley Blind, Danny Blind en Wim Schoevaart. Verschillende generaties Ajacieden: Daley Blind, Danny Blind en Wim Schoevaart.

Ajax, Wereldclub is een prachtige impressie in woord en beeld van de rijke historie van de Amsterdamse voetbalclub. Samenstellers Michel Sleutelberg, Jacob Bergsma, Erik Somers en René Kok hebben 577 unieke beelden geselecteerd en voorzien van mooie bijschriften. Het boek, meer dan vijfhonderd pagina’s dik, is opgedeeld in veertien thema’s. De oudste foto dateert van 1900, het jaar dat Ajax werd opgericht. De jongste foto's zijn van dit jaar, van dit seizoen zelfs. Alles komt aan bod: de successen, de teleurstellingen, de reizen, de jeugd, de stadions, de iconen. Zoals Klaas Vos, die de presentatie dinsdag leidde, zei: ,,Het is een boek waarin je de hele historie van Ajax weer kan herbeleven."

Ceremoniemeester Klaas Vos reikt het eerste exemplaar van Ajax, Wereldclub uit aan clubarchivaris en erelid Wim Schoevaart. Ceremoniemeester Klaas Vos reikt het eerste exemplaar van Ajax, Wereldclub uit aan clubarchivaris en erelid Wim Schoevaart.

Het boek is opgedragen aan Wim Schoevaart, archivaris, erelid en cultuurbewaarder van de club. De 90-jarige Ajacied nam dinsdagmiddag in de Koninklijke Loge van de Amsterdam ArenA het eerste exemplaar in ontvangst. Hij gaf het boek door aan manager technische zaken Danny Blind en die gaf het op zijn beurt weer door aan zijn zoon Daley, die bij Jong Ajax speelt. ,,Het is een prachtig boek geworden”, sprak Danny Blind. ,,Daarom ben ik ook op de uitnodiging ingegaan voor deze presentatie. Daley en ik hebben nog nooit samen een interview of een ander publiek optreden gedaan. Dat heb ik altijd afgehouden, want ik vind dat Daley niet gezien moet worden als 'de zoon van'. Hij moet het uiteindelijk allemaal zelf doen. En door hem dit boek te overhandigen, geef ik nu ook de 'lijn-Blind' door.”

Zo belandde het eerste exemplaar van Ajax Wereldclub uiteindelijk bij de 18-jarige Daley Blind. De Jong Ajacied bladerde na afloop van de presentatie het boek even door. Waar hij bleef hangen? Toch wel bij de foto’s uit de succesperiode van de jaren negentig. De jaren waarin zijn vader en teamgenoten nog maar eens bewezen dat Ajax met recht de titel 'wereldclub' draagt. Enkele van de vroegste voetbalherinneringen van Blind junior stammen uit 1994-1995, het seizoen waarin Ajax de Champions League won.

De 'lijn-Blind' wordt symbolisch doorgegeven. De 'lijn-Blind' wordt symbolisch doorgegeven.
Danny Blind neemt Ajax, Wereldclub in ontvangst van Wim Schoevaart. Danny Blind neemt Ajax, Wereldclub in ontvangst van Wim Schoevaart.