Menu
Ajax werkt aan doelsaldo

Ajax werkt aan doelsaldo

Ajax won de uitwedstrijd tegen De Graafschap met ruime cijfers: 0-6. Een prima zege, vooral ook met het oog op het doelsaldo. ,,De jongens verdienen absoluut een compliment”, zei de tevreden trainer Marco van Basten na afloop.

Dario Cvitanich scoort met een mooie kopbal. Dario Cvitanich scoort met een mooie kopbal.

Afgelopen seizoen morste Ajax in de maand december tien punten in vijf wedstrijden. Een jaar later gaat het er in de feestmaand heel anders aan toe. In drie duels behaalde de ploeg van Marco van Basten tot nu toe het volle pond. En door De Graafschap met 6-0 te verslaan werd er ook nog eens flink aan het doelsaldo gewerkt. ,,Daar hebben we in de rust op gehamerd”, vertelde de trainer. Ajax leidde na 45 minuten met 0-2 en stond door een rode kaart voor Joost Volmer ook nog eens met een man meer op het veld. ,,Gezien de ranglijst is het doelsaldo gewoon ontzettend belangrijk.” Met 38 doelpunten is Ajax nu de productiefste ploeg in de Eredivisie. Koploper AZ heeft nog wel een iets beter doelsaldo, maar het scheelt nog maar vier treffers. Twee weken geleden waren dat er nog tien.
Vorig seizoen won Ajax de uitwedstrijd tegen De Graafschap met 1-8 en ook dit keer werd er flink op los gescoord door de Amsterdammers. Vanaf het eerste fluitsignaal zat de vaart er goed in. Dario Cvitanich stond binnen een minuut oog in oog met doelman Erik Heijblok, maar rondde slecht af. In de tiende minuut was de Argentijnse spits wel trefzeker. Hij kopte raak uit een corner van Miralem Sulejmani. Twee minuten later schoot Sulejmani zelf van dichtbij binnen op aangeven van Eyong Enoh, die net als Gabri zondag terugkeerde in het basiselftal. ,,We begonnen heel sterk en alert", aldus Van Basten.
Toch was De Graafschap ook niet ongevaarlijk in de openingsfase. Met name Geert den Ouden hield de Amsterdamse verdediging bezig. In de tweede minuut moest Kenneth Vermeer al redding brengen bij een inzet van de spits van de Acherhoekers en ook in de 20ste minuut hield de Ajax-doelman zijn doel schoon bij een schot van Den Ouden.
Toen Joost Volmer in de 35ste minuut van het veld werd gestuurd vanwege een elleboog in het gezicht van Cvitanich, verdween pas echt de hoop van de Achterhoekers op een goede uitslag. De tien overgebleven spelers van De Graafschap kregen voor rust geen treffer meer tegen, maar werden in de tweede helft compleet overspeeld door de elf van Ajax. ,,Na de rode kaart was het voor ons over en sluiten”, zei De Graafschap-trainer Henk van Stee. ,,Daarna is het nooit meer echt een wedstrijd geweest.” Van Basten zag dat zijn team iets inzakte in de slotfase van de eerste helft. ,,Maar in de tweede helft hebben we het gewoon uitstekend gedaan. Ik ben zeer tevreden met deze zege en moet de jongens een compliment maken.”
Ajax begon zonder Gregory van der Wiel aan de tweede helft. De verdediger voelde zich niet lekker en werd vervangen door Bruno Silva. ,,Daarnaast zat Gregory ook niet goed in de wedstrijd”, legde Van Basten uit. ,,Dus eigenlijk waren er twee redenen om hem te wisselen.” De 0-3 viel in de 53ste minuut. Luis Suarez werd geraakt door Purrel Fränkel en scheidsrechter Wegereef kende een strafschop toe die door de Uruguayaan zelf werd benut. Suarez was in de 62ste minuut opnieuw trefzeker. Hij schoot raak op aangeven van zijn landgenoot Silva. Urby Emanuelson volleerde de 0-5 binnen en de sterk spelende Cvitanich bepaalde met zijn tweede kopgoal van de dag de eindstand op 0-6. ,,Het was een wedstrijd waarin heel veel gebeurde”, analyseerde Thomas Vermaelen. ,,Het is lekker dat we zo ruim gewonnen hebben. En dat we ook nog de nul hebben gehouden voelt helemaal goed.”
Ajax speelt dit jaar nog één wedstrijd, volgende week zondag thuis tegen ADO Den Haag. De Amsterdammers blijven tweede op de ranglijst met drie punten achterstand op AZ.