Menu
Ajax werkt in Breda aan vertrouwen

Ajax werkt in Breda aan vertrouwen

Vier dagen na het sterke optreden tegen Marseille liet Ajax zich opnieuw van zijn goede kant zien. NAC werd in Breda met 0-3 opzij gezet. ,,Dit geeft vertrouwen", zei Marco van Basten na afloop.De vermoeidheid van de 120 minuten durende wedstrijd tegen Marseille was zondag slechts in de openingsfase te zien bij de ploeg van Marco van Basten. Na de stroeve eerste twintig minuten in het Rat Verlegh Stadion, zette Ajax de thuisploeg via doelpunten van Thomas Vermaelen, Gregory van der Wiel en Luis Suarez opzij. Maar nog meer dan de doelpuntenmakers speelde Ismaïl Aissati een hoofdrol. Met zijn balvastheid en creativiteit was hij absolute uitblinker aan Amsterdamse kant. Iedere keer als Aissati aan de bal was, vielen de supporters van NAC een beetje stil: alsof ze wisten dat hun spelers het vandaag niet zou lukken de kleine Ajacied van de bal te krijgen. ,,Ismaïl zorgt voor rust en heel veel creativiteit”, zei Marco van Basten na afloop. ,,De samenstelling op het middenveld klopt ook. Enoh zorgt voor de fysieke inbreng, Anita speelt verstandig en geeft ondanks zijn jonge leeftijd op een goede manier leiding in het veld. In combinatie met het spel van Aissati functioneert dat gewoon heel goed.”

Met Thomas Vermaelen, Gregory van der Wiel en Rob Wielaert weer in de verdediging (tegen Marseille geschorst of niet speelgerechtigd) begon Ajax aan de wedstrijd tegen ploeg van Robert Maaskant. NAC ging er voor eigen publiek vol op en kreeg in de beginfase ook de beste kansen. Het dichts bij een doelpunt was Patrick Zwaanswijk. Na een vrije trap werkte hij de bal van dichtbij tegen de paal. Na die kans werd Ajax beter. Aissati stuurde zijn medespelers met doordachte steekballetjes de diepte in, hield de bal aan zijn voeten en zocht steeds met succes de combinatie. Toch viel het eerste doelpunt uit een dood spelmoment. In de 35ste minuut zorgde Thomas Vermaelen voor de 0-1. Hij kopte hard raak toen de bal uit een korte corner hoog voor het doel werd gebracht. ,,Die voorsprong zat er al aan te komen”, aldus Van Basten. ,,We trokken het spel langzaam naar ons toe en kregen meer kansen.”

In de tweede helft bracht NAC-trainer Robert Maaskant twee nieuwe spelers: Matthew Amoah en Tim Gilissen namen de plaatsen in van Kees Kwakman en Ellery Cairo. Maar de aanpassingen brachten Ajax niet uit evenwicht. In de 64ste minuut bracht Aissati de bal uit de counter bij de mee opgekomen Van der Wiel, die met een hard schot doelman Jelle ten Rouwelaar passeerde. Na de verdubbeling van de score ging NAC achterin één op één spelen, maar dat leverde geen Brabants doelpunt meer op. De enige treffer die nog viel in Breda was van Luis Suarez. Enoh gaf na een mooie combinatie met Suarez voor vanaf de achterlijn. Emanuelson kopte de bal langs Ten Rouwelaar en Suarez gaf het laatste tikje. ,,Wij hebben vandaag verloren van een beter elftal”, zei Maaskant na afloop. ,,Ik zeg het niet graag, maar soms gebeurt dat gewoon. Wat we ook deden; we kwamen er niet aan te pas.”

Voor Van Basten geldt de confrontatie met NAC als een mooie opmaat voor het slot van de competitie. ,,We wilden na de wedstrijd tegen Marseille opnieuw goed voor de dag komen. Daar zijn we in geslaagd en dat geeft vertrouwen voor de komende weken. Als we zo de laatste zes wedstrijden spelen, moeten we ons kunnen plaatsen voor de Champions League.”

Ajax staat derde op de ranglijst. De achterstand op FC Twente, de nummer twee, is drie punten. Koploper AZ heeft twaalf punten meer. De tweede plaats op de ranglijst is nodig om voorronde van de Champions League te mogen spelen.