Menu
Ajax wil 2003-scenario vermijden

Ajax wil 2003-scenario vermijden

Een avondje NAC: het is sinds dit seizoen terug in de Eredivisie. Over het algemeen gaat het Ajax in Breda goed af. In 2003 werd er voor het laatst verloren.In de rubriek Feiten & Weetjes zet Ajax.nl voorafgaand aan een wedstrijd altijd een elftal feitjes op een een rij.


* Ajax boekte zijn grootste overwinning op NAC in het seizoen 1978 – 1979: 1-7. Frank Arnesen scoorde 3 keer. Clarke, Ling, Lerby en Schoenaker verzorgden ook een treffer.

* Er zijn veel spelers die zowel een verleden bij Ajax als NAC hebben. Bekende voorbeelden zijn: Bryan Roy, Evander Sno, Florian Jozefzoon, Martijn Reuser, Robbert Schilder en Ruud Geels.

* Klaas Jan Huntelaar kan zijn 150e duel voor Ajax 1 spelen.

* De selectie van NAC herbergt 1 Ajacied. Fabian Sporkslede kwam tot 4 duels in de hoofdmacht van Ajax en belandde vorig jaar zomer in Breda.

Klaas Jan Huntelaar kan een jubileum halen.
Klaas Jan Huntelaar kan een jubileum halen.

* De laatste keer dat Ajax verloor van een promovendus op natuurgras was op 11 april 1999 bij Cambuur (4-1).

* De eerste editie van NAC – Ajax in de Eredivisie werd gespeeld op 20 januari 1957. Het duel eindigde in een gelijkspel: 1-1.

* Ajax verloor op 21 september 2003 voor het laatst bij NAC in de Eredivisie: 4-2. Victor Sikora en Zlatan Ibrahimovic maakten de Ajax-doelpunten.

* NAC Breda is na 2 jaar afwezigheid terug in de Eredivisie. De terugkeer op het hoogste niveau werd via de play-offs afgedwongen.

Oud-Ajacied Fabian Sporkslede in actie voor NAC Breda.
Oud-Ajacied Fabian Sporkslede in actie voor NAC Breda.

* De afgelopen 2 jaar stond NAC tegenover Jong Ajax. Vorig seizoen werd de buit verdeeld. In november zegevierden de Ajacieden op de Toekomst met 2-1. Ruim 5 maanden later nam NAC in eigen huis revanche: 4-3.

* Tijdens de interlandperiode speelde NAC een oefenduel op Belgische bodem. Op bezoek bij AA Gent werd met 3-1 verloren. Thierry Ambrose nam de treffer voor zijn rekening.

* NAC Breda brak afgelopen week het contract van Karol Niemczycki open. De Poolse doelman ligt nu vast tot medio 2023.

Lees ook: Van Geels tot Bobson: 6 succesroutes van Ajax tot NAC
Bekijk ook
: Mooie goals tijdens NAC - Ajax

Tekst: Ajax.nl/Gerben Oostdam
Beeld: Ajax.nl/Louis van de Vuurst & Pro Shots