Menu

Ajax wil beker graag verdedigen

Ajax komt woensdagavond voor het eerst dit seizoen in actie voor de Amstel Cup. Met slechts zestien fitte spelers tot zijn beschikking gaat Ronald Koeman woensdag proberen de wedstrijd Ajax - Roda JC, in de achste finale, tot een goed einde te brengen.

Ronald Koeman zag tijdens de laatste training voor het duel Wamberto geblesseerd afhaken. Richard Witschge is nog niet voldoende hersteld van het maagvirus dat hem belette om tegen Willem II uit te komen en ook reserve-aanvoerder André Bergdølmo en doelman Maarten Stekelenburg zijn nog niet fit. Nigel de Jong is geschorst en Van der Vaart, Litmanen, Sikora, O'Brien, Heitinga, Timmer en Mendes da Silva zijn voor langere tijd uit de roulatie. Ajax 1 houdt zo nog zestien fitte spelers over en Koeman verklaarde dan ook tegen Roda JC in dezelfde opstelling te beginnen als afgelopen zondag tegen Willem II. Toen won Ajax met 0-6.

De trainer benadrukte nogmaals tevreden te zijn met Wesley Sneijder als verdedigende middenvelder. ,,Ik ben geen voorstander van een tegen een spelen over het hele veld. Het spel van het elftal met Wesley in die rol is me bevallen, en het blijft ook zo staan'', aldus Koeman. ,,In deze opstelling kan Tomas Galasek beter aan de rechterkant spelen.''

Koeman gaf aan de nieuwe opzet van de Amstel Cup, waarin het schema al bekend is, een stuk minder leuk te vinden. ,,Deze opzet neemt een beetje het plezier weg. Ik kijk met jaloezie naar Engeland, waar Arsenal tegen Manchester United speelt, terwijl er ook nog ploegen uit de derde divisie in de FA Cup zitten. Bij ons weten we al dat Feyenoord alleen nog maar thuiswedstrijden speelt, inclusief de finale als ze zo ver komen. Het voelt niet echt als bekervoetbal. Maar er is geen kritiek geweest toen besloten werd om het zo te doen, ook van onze kant niet.''

De coach verklaarde dat de wedstrijd tegen Roda JC wel leeft bij zijn groep. ,,Voor ons gaat het niet zozeer om Europees voetbal, als wel dat het de kortste weg is naar een prijs. De beker is niet zo belangrijk als het kampioenschap, maar op zich is het leuk en we willen als bekerwinnaar van vorig seizoen onze beker verdedigen'', zei Koeman.

Voor het overleven van de achtste finales tegen Roda JC spreken de statistieken in het voordeel van Ajax. De Amsterdammers ontmoeten de Limburgse ploeg voor het tiende seizoen. In de voorgaande negen keer ging Ajax zeven maal naar de volgende ronde. Ajax speelde zeven wedstrijden in de Arena tegen Roda, waarvan de bezoekers eenmaal met de winst vertrokken.