Menu
Ajax wil beker winnen

Ajax wil beker winnen

Het verschil in ambiance tussen het Engelse bekertoernooi en de Nederlandse KNVB Beker is ook duidelijk te zien in de persbelangstelling vooraf. Slechts de vaste Ajax-watchers waren bij de persconferentie van Frank de Boer en Jasper Cillessen aanwezig. Waar in Engeland de perskamers uitpuilen, blijft het hier zelfs in de halve finale relatief rustig. De Boer had wel nieuws: ,,Cuenca zit niet bij de selectie en Kolbeinn Sigthórsson zal niet starten”, luidde de dienstmededeling.

Woensdag komt een gedreven AZ aan de aftrap in de driekwart gevulde Amsterdam ArenA, is de verwachting van trainer Frank de Boer. Maar ook Ajax heeft er groot belang bij dat AZ de finale niet haalt. Want mocht AZ daarin verliezen van PSV – dat woensdag ten koste van PEC Zwolle de finale hoopt te halen - dan kunnen de Alkmaarders er baat bij hebben dat PSV kampioen wordt. ,,Ook daarom moeten we voorkomen dat ze de finale halen. Maar de beker kan het seizoen van AZ goedmaken. Wij zullen er alles aan doen om dat te voorkomen. Ik verwacht niet dat AZ hun spelopvatting zal veranderen. Zij domineren bijna altijd. Ik vind het goed dat ze vasthouden aan hun filosofie. Het is meer dat, net als bij ons, het laatste zetje ontbreekt.”

Vorig seizoen was er een groot incident bij de thuiswedstrijd, die werd gestaakt nadat een supporter het veld kwam opgerend en Esteban hem een schop verkocht. Nadat de scheidsrechter de doelman de rode kaart had gegeven, haalde AZ-trainer Verbeek zijn hele ploeg van het veld. ,,Aan dat incident denk ik helemaal niet meer”, bekent De Boer. ,,Ik denk nu alleen aan hoe we van AZ kunnen winnen. Want ik wil graag winnen, we zijn dicht bij een prijs.”

De Boer heeft, ten opzichte van afgelopen zondag, één wijziging doorgevoerd in zijn selectie. Niet Isaac Cuenca maar Danny Hoesen is één van de achttien spelers die zich mogen opmaken voor de halve finale. ,,Cuenca zit er niet bij omdat hij een beetje reactie in zijn knie had.”, aldus de trainer.

Cillessen: ,,Voor mij is de halve finale tegen AZ een enorm belangrijk duel." Cillessen: ,,Voor mij is de halve finale tegen AZ een enorm belangrijk duel."

Kolbeinn Sigthórsson zit wel bij de selectie, maar zal niet aan de aftrap verschijnen. ,,Nee, Kolbeinn start niet”, onthulde De Boer die verder niet verklapte of hij nog meer spelers aan de kant laat. Op de vraag of de spelers na de nederlaag tegen Steaua en het gelijkspel tegen ADO ook een mentale tik hebben opgelopen, was hij duidelijk. ,,We krijgen kansen genoeg, dus het is niet zo dat we slecht hebben gespeeld. Dan zal het anders zijn. We moeten er nu in blijven geloven dat we de kansen afmaken. Alleen dan heeft iedereen het over het goede spel van Ajax, dat is bij een 1-1 niet zo. Wij trainen ook niet meer op afronden dan normaal. De aanvallers doen twee tot drie keer per week al mooie afwerkoefeningen met Dennis Bergkamp. Dan gaan de ballen er wel in.”

Voor de bekerwedstrijd zijn al meer dan 33.000 kaarten verkocht. ,,Ik vind dat een fantastisch aantal", stelt De Boer. ,,Ik hoop dat er morgen nog veel mensen zijn die zin hebben om naar het stadion te komen, maar dat er zoveel kaarten zijn verkocht, vind ik al knap in deze tijd. Het kost toch weer geld.”

Al die toeschouwers kunnen Jasper Cillessen weer aan het werk zien. De Ajax-doelman heeft in het bekertoernooi nog geen doelpunt hoeven te incasseren. Ajax won achtereenvolgens van FC Utrecht (0-3), ONS Sneek (0-2), FC Groningen (0-3) en Vitesse (0-4): ,,Maar die nul is niet heilig hoor", zegt de doelman. ,,Als we de finale maar halen. Voor mij is het een enorm belangrijk duel. Ik kijk positief terug op het bekertoernooi tot nu toe, waarin we de nul hebben gehouden, maar morgen verwacht ik een lastige wedstrijd. AZ zal volle bak spelen, maar ik wil die beker winnen én kampioen worden. Het is niet zo dat ik vooral met mijn eigen prestatie bezig ben dit duel. De trainers weten wel wat ik kan, dat hoef ik ze niet in één wedstrijd te bewijzen.”

Tekst: Ajax.nl
Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst