Menu

Ajax wil dubbel revanche

Ajax bindt donderdagavond de strijd aan met RKC. De Amsterdammers hebben in deze wedstrijd iets recht te zetten. Allereerst natuurlijk de onterechte 2-1 nederlaag tegen Utrecht van afgelopen zondag, maar ook zal de club revanche winnen voor het 1-2 verlies dat vorig seizoen tegen de Waalwijkers werd geleden.

Dinsdagochtend trainde de selectie op het hoofdveld in de Amsterdam ArenA. Het is alweer de 22ste grasmat sinds de opening van het stadion vijf jaar geleden. Voor het eerst komt de grasmat uit Duitsland, net over de grens. De vorige zoden uit Drente ging niet lang mee. Het was dit keer niet mogelijk een grasmat uit Engeland te halen. Daarvoor regende het te veel op het Britse continent. Bob Haarms, adiviseur voor Ajax voor de grasmat in de ArenA, is redelijk positief gestemd. 'Deze grasmat ziet er goed uit. We spelen nog voor de winterstop vier wedstrijden en het is te hopen dat deze het houdt. Op 20 december spelen we onze jubileumwedstrijd tegen Panathinaikos.'

Trainer Co Adriaanse kan weer beschikken over Nikos Machlas. De Griek keerde dinsdag, een zoontje rijker, terug uit zijn geboorteland. Niet aanwezig zijn de Benjaminnen van Ajax, Rafael van der Vaart en Youssouf Hersi. Deze talenten spelen dezelfde avond de belangrijke EK-kwalificatiewedstrijd tegen Duitsland met het Nederlands team onder de achttien jaar. Een Duitse tv-zender zal de wedstrijd live uitzenden.

Dat betekent misschien dat Adriaanse Richard Witschge weer zal opstellen. De routinier kwam op maandag 2 oktober 2000 tegen Heerenveen voor het laatst voor Ajax 1 in actie. Vorige week maakte hij na een lange blessureperiode zijn rentree in het tweede team en scoorde in die wedstrijd. Tegen Utrecht keerde de Amsterdammer echter niet terug in de basis, omdat Van der Vaart en Galasek in de tussentijd bewezen hebben ook van grote waarde te zijn voor het team. En Adriaanse wilde niet het systeem omgooien om zo Witschge te kunnen laten spelen.

RKC speelt pas sinds 1984 betaald voetbal en de dit jaar 40 jaar geworden vereniging promoveerde in het seizoen 87-88 naar de KPN Telecompetitie. Dat was onder leiding van Leo van Veen, de huidige hersteltrainer van Ajax. Van Veen, vorig jaar nog hoofdcoach van Ajax Cape Town, verbond zich liefst drie keer als oefenmeester aan de komende tegenstander, RKC. Ook Peter Boeve, assistent van Co Adriaanse, heeft de Waalwijkers onder zijn hoede gehad.

Momenteel is Martin Jol trainer van RKC, dat Dejan Govedarica en Virgilio Teixeira wegens blessures mist. Bij RKC speelt een voormalige Ajacied, Michael Lameij.

Bij Ajax ontbreken de 'vaste' geblesseerden Richard Knopper, Ferdi Vierklau, Ole Tobiassen, Jesper Gronkjaer en John O'Brien.

Er is donderdag stadionverkoop. De kassa's gaan twee uur voor de aanvang van de wedstrijd, 18.15 uur, open. Er geldt geen clubkaartverplichting. De wedstrijd is ook rechtreeks te volgen op Canal +.

Website RKC