Menu
Ajax wil knokken voor zege

Ajax wil knokken voor zege

In de uitverkochte ArenA werd Roda JC het slachtoffer van de dadendrang van Ajax. De thuisclub revancheerde zich minstens een helft lang voor de nederlaag tegen Vitesse en besloot de laatste thuiswedstrijd van 2006 met een 2-0 zege.

Omdat concurrent AZ dezelfde avond drie punten verloor tegen FC Twente, stijgen de Ajacieden bovendien naar de tweede plaats. Drie dagen na de tumultueus verloren wedstrijd tegen Vitesse en na kerstdagen vol onrust en onvrede die werden afgesloten met de treffer van Wesley Sneijder. De middenvelder gaf al vroeg in de wedstrijd het goede voorbeeld. Sneijder was er na een kwartier spelen als de kippen bij om sullig balverlies van doelman Bram Castro genadeloos af te straffen: 1-0. Drie minuten voor rust deed ook Zdenek Grygera een duit in het zakje. De Tsjech stond precies op de juiste plek om de doorkopbal van Thomas Vermaelen in te tikken (2-0). De snelle voorsprong werd gekoesterd. En belangrijker nog: niet meer uit handen gegeven.

,,We hebben de wedstrijd gecontroleerd, of dat in elk geval de eerste helft gedaan’’, keek trainer Henk ten Cate gematigd tevreden terug op het eenzijdige duel. Het treffen werd vooral gekenmerkt door eenrichtingsverkeer richting het doel van Bram Castro. De ruststand van Ajax - Roda JC deed onbewust terugdenken aan de pauzestand van afgelopen zondag, in het treffen tegen Vitesse. Ditmaal slaagden de Amsterdammers er wel in de wedstrijd bij een 2-0 voorsprong blijvend te controleren. De gasten uit Limburg bleken simpelweg niet bij machte om het de thuisploeg echt lastig te maken. Een herhaling van de stunt die eerder in het Parkstad Limburg werd uitgehaald, toen Roda zijn thuisduel met 2-0 won, bleef daarmee uit.

Ten Cate: ,,Toch zag je ook deze tweede helft angst in de ploeg kruipen Vandaag stond het verdedigend gelukkig goed. Er stond een ploeg die wilde knokken voor de overwinning. Ajax was strijdbaar vandaag. Hier kunnen we mee verder. Helemaal als je weet dat we vergeleken met vorig seizoen nu tien punten meer hebben gehaald. Dat geeft moed. Nu nog een keer alle krachten mobiliseren tegen NEC en het jaar wordt in stijl besloten. Met een overwinning dus. Makkelijk wordt het allemaal niet. Mijn ploeg is namelijk hard toe aan rust.’’

Dennis Gentenaar bleek negentig minuten lang een waardig vervanger van de door griep gevelde Maarten Stekelenburg. De doelman kreeg tijdens zijn competitiedebuut weinig ballen te verwerken, maar ontving naderhand wel de terechte complimenten van zijn coach. ,,Dennis straalde rust uit’’, complimenteerde Ten Cate zijn doelman tijdens de persconferentie.

Gentenaar toonde zich gestreeld door het compliment. Na de wedstrijd liet de vervanger van Stekelenburg zich gewillig bevragen door het aanwezige journaille. Mocht de griep Stekelenburg langer vellen, dan lonkt voor Gentenaar tegen NEC een nieuwe basisplaats.
,,Vandaag moeten we vooral tevreden zijn met de overwinning’’, focuste de oud-doelman van NEC zich voornamelijk op het team- en clubbelang. Gentenaar ontkwam niet aan onvermijdelijke vragen over zijn competitiedebuut als Ajacied. Eerder kwam de doelman al in actie tijdens het KNVB Bekertoernooi en in de UEFA Cup. ,,Zelf heb ik best lekker gekeept, ook al kreeg ik weinig te doen’’, keek Gentenaar terug. Luttele uren voor aanvang kreeg Gentenaar te horen dat hij zou keepen. ,,In het begin ben je vooral met jezelf bezig. Je bent geconcentreerd en denkt aan de dingen die je moet doen. Daarbij hoop je jouw ploeg van dienst te zijn. Vandaag kreeg ik vooral terugspeelballen.’’ Een prettig weerzien op vertrouwde Nijmeegse grond lonkt wellicht. Gentenaar wilde daar deze ijskoude woensdagavond niet al te uitgebreid bij stil staan. ,,Ik weet niet hoe het gaat lopen. We zien het allemaal wel.’’