Menu
Ajax wil overwintering veiligstellen

Ajax wil overwintering veiligstellen

Ajax kan woensdagavond een Europese overwintering veiligstellen. Bij een overwinning op Dinamo Zagreb laat Ajax de club uit Kroatië definitief achter zich in de poule. Wellicht gloort er daarna zelfs een langer verblijf in de UEFA Champions League. Daags voor de thuiswedstrijd tegen de Kroatische koploper keken Frank de Boer en Siem de Jong vooruit.

Zal Ajax tegen Dinamo Zagreb opnieuw met drie verdedigers gaan spelen? Die vraag vormde min of meer de rode draad tijdens de persconferentie. Na twee succesvolle uitvoeringen van het 3-4-3-systeem tegen Roda JC zou het zomaar kunnen dat De Boer ook tegen Dinamo Zagreb voor dat recept kiest. Toch wilde de coach van Ajax er daags voor de wedstrijd nog weinig over kwijt. ,,Het zou kunnen”, luidde het begin van zijn antwoord. ,,Maar in Zagreb hebben we met vier verdedigers gespeeld. Dat ging toen ook heel goed.”

Een strijdwijze met drie of vier verdedigers (en omgekeerd een wisselend aantal middenvelders) is wat De Boer betreft dus variabel. ,,Dankzij de twee duels met Roda zijn de spelers alvast aan het 3-4-3-systeem gewend. Ook als we tegen Dinamo Zagreb met vier verdedigers beginnen, kunnen we dus tijdens de wedstrijd naar een ander systeem overschakelen. Dat is eenvoudig omdat je eigenlijk maar één verdediger naar het middenveld hoeft door te schuiven.”

De Jong: ,,In de uitwedstrijd tegen Auxerre hebben we overwintering in de Champions League vorig seizoen laten liggen. Hopelijk hebben we daar van geleerd." De Jong: ,,In de uitwedstrijd tegen Auxerre hebben we overwintering in de Champions League vorig seizoen laten liggen. Hopelijk hebben we daar van geleerd."

Naast een vernieuwd spelsysteem leverde het tweeluik met Roda JC ook twee klinkende zeges op. Na een periode van sportieve tegenslag kwamen die overtuigende zeges precies op het juiste moment. ,,We willen de weg naar boven bewandelen”, zei De Boer daarover. ,,Daarom is het mooi dat we twee goede wedstrijden tegen Roda hebben gespeeld. Dat maakt de basis weer een stukje steviger, al moet de ondergrens nog wel wat verder omhoog.”

De Boer kan tegen Dinamo Zagreb weer over Miralem Sulejmani beschikken. De jonge vader was afgelopen week niet inzetbaar wegens een liesblessure. Zijn terugkeer in de wedstrijdselectie heeft alleen gevolgen voor Aras Özbiliz, die daardoor buiten de achttien namen voor het CL-duel valt. Naast Sulejmani is ook Siem de Jong uiteraard weer van de partij. Tijdens de uitwedstrijd tegen Dinamo Zagreb miste hij als spits een handvol kansen. Met iets meer geluk voor het doel had hij de 0-2 twee weken geleden nog wat meer glans kunnen geven. Al gaat het onderlinge resultaat boven het doelsaldo, zo weet ook De Jong.

Aan de vooravond van zijn twaalfde optreden in de Champions League sprak De Jong de hoop uit dat Ajax op het allerhoogste niveau kan overwinteren. Bij een overwinning op Dinamo Zagreb is weliswaar een langer verblijf in de UEFA Europa League gegarandeerd, maar De Jong wil meer. ,,Voor ieders ontwikkeling is het beter om in de Champions League te overwinteren. Zeker ook voor ons omdat we veel jonge spelers hebben.”

Eigenlijk had Ajax vorig seizoen ook al in de Champions League kunnen overwinteren, zo weet De Jong. ,,In de uitwedstrijd tegen Auxerre hebben we het toen laten liggen. Hopelijk hebben we daar van geleerd, zodat het nu wel lukt. Lyon-uit kan straks namelijk net weer zo’n cruciaal duel als vorig jaar tegen Auxerre worden.” De Boer: ,,Als we erin slagen om in een poule met Real Madrid en Olympique Lyon in de Champions League te overwinteren mogen we best trots op onszelf zijn. Maar eerst moeten we woensdagavond van Dinamo Zagreb winnen.”

Ajax - Dinamo Zagreb begint woensdagavond om 20:45 uur.

Tekst: Ajax.nl
Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst