Menu
‘Ajax wil revanche’

‘Ajax wil revanche’

Ajax staat zondag tegenover Feyenoord in de enige voetbalklassieker die ons land rijk is. Na een reeks van tegenvallende prestaties snakt Ajax naar een positief resultaat. ,,En als dat lukt, kan alles zo weer anders zijn", beseft Marco van Basten.


De perskamer van Ajax is afgeladen vol deze vrijdagmiddag. Aan alles is te merken dat Ajax - Feyenoord altijd een grote wedstrijd is, hoe de stand op de ranglijst ook is. Feyenoord begint als twaalfde van Nederland aan de Klassieker, Ajax als derde. Bovendien zijn de media zeer geïnteresseerd in Ajax nu er vier keer op rij niet is gewonnen. Na nederlagen tegen Groningen, Heerenveen, een gelijkspel tegen Heracles en het verlies bij Vitesse heersen bij de Ajacieden de revanchegevoelens. ,,Het besef is er wel degelijk dat er gewonnen moet worden", aldus Van Basten. ,,We willen ons revancheren, maar we zullen niet blind naar voren rennen."
De trainer blikte nog even terug op de afgelopen drie weken. ,,Vitesse was een slechte ervaring, alle andere wedstrijden hadden een verhaal. We kunnen beter die duels tegen Groningen, Heerenveen en Heracles bij ons houden, dan die tegen Vitesse. Dat beschouw ik als een incident. Afgelopen week was een bewogen, zware week. Maar ook wel mooi, omdat het interessant en leerzaam is om met zulke moeilijke momenten om te gaan. Wij moeten onder druk het hoofd helder houden."
De trainer zoekt naar mogelijkheden om betere resultaten met zijn groep te behalen. Daarbij krijgt hij van binnen de organisatie veel steun en adviezen. Van Basten: ,,Dat we vier keer niet hebben gewonnen, is voelbaar in alle geledingen van de club. Naar ons toe is er vertrouwen uitgesproken, dat voelt prettig en goed. Maar dat moet wel worden vertaald naar goede wedstrijden. In gesprekken met diverse mensen kwam naar voren dat een aantal dingen misschien anders kan. En waar ik kan zal ik proberen te veranderen. Bijvoorbeeld in de benadering van de groep. Dat het goed is om je te verplaatsen in de speler. Niet alle spelers hebben aan een half woord genoeg om alles te begrijpen."
Deze week heeft de technische staf een aantal persoonlijke gesprekken gevoerd met spelers. Van Basten: ,,Ja, ook met Maarten Stekelenburg, die in een moeilijke fase zit. Het is belangrijk dat wij nu vertrouwen in hem uitspreken. Maarten moet gesteund en geholpen worden. Bovendien is hij onze aanvoerder en heeft hij de ervaring die wij nu nodig hebben in deze fase waarin er veel druk op het team staat. Verder zijn we aan het kijken hoe we onze spelers nog meer kunnen helpen. Dan denk je aan personen die we bij het team kunnen betrekken. Frank de Boer zal proberen waar kan te helpen. Als hij door zijn benadering van voetbal, zijn coaching en ervaring voor vorderingen kan zorgen bij de spelers, zou dat zeer wenselijk zijn.’
En wat kunnen we zondag van Ajax verwachten? ,,Ik denk dat we een gretig en goed Ajax zien dat als het aan mij ligt Feyenoord verslaat.''