Menu

Ajax wint Alfred Berg Cup

Ajax heeft de oefenwedstrijd tegen Djurgardens IF, in het kader van de Alfred Berg Cup die door ABN AMRO en Scandinavische partner Alfred Berg Bank werd georganiseerd, gewonnen met 5-0. Zweedse spits Zlatan Ibrahimovic, die even 'thuis' kwam en de in Scandinavië mateloos populaire Jari Litmanen, zorgden voor de hoogtepunten in het duel in het Olympisch Stadion van Stockholm.

Trainer Ronald Koeman vatte het uitstekend samen na afloop: ,,Je kan zeggen dat het slechts een vriendschappelijk duel betrof, maar als je Ajax bent, moet je altijd winnen en goed voetbal spelen. Eigenlijk bestaan er geen vriendschappelijke wedstrijden voor ons.'' Dat ondervond ook Zlatan Ibrahimovic. De spits, doorgaans ongekend populair in eigen land, werd bij elk balcontact op een hels fluitconcert getrakteerd door de supporters van de ploeg die zondag de landstitel in Zweden hoopt binnen te halen. Geen onverdeeld genoegen dus, de 'homecoming' van Ibrahimovic, die echter zijn gram haalde door de eerste twee doelpunten van Ajax, bij hoge uitzondering niet in een shirt met de naam van hoofdsponsor ABN AMRO maar een speciaal voor dit duel gemaakt adidas-tricot met Afred Berg erop, voor zijn rekening te nemen.

In de 32ste minuut draaide de spits mooi weg van zijn bewaker en schoot laag in de linkerhoek binnen. Op slag van rust pakte Ibrahimovic de bal af, speelde de keeper van Djurgardens uit en scoorde eenvoudig de 0-2. ,,Ik was al erg gemotiveerd omdat de wedstrijd in mijn land plaatsvond'', zei de Zweed, die door Koeman voor een keer tot aanvoerder was gebombardeerd, na afloop. ,,En jeetje, wat was het koud! Maar het was een fijne wedstrijd en dat gefluit motiveerde me alleen maar meer. Ik heb mijn revanche gekregen door mijn redelijke spel en die twee goals.''

Het door ABN AMRO en Alfred Berg georganiseerde duel betekende ook de terugkeer in het elftal van Jari Litmanen. De Fin, bij zijn binnenkomst in de 73ste minuut begeleid door een staande ovatie van het Zweedse publiek, speelde op 6 augustus zijn laatste wedstrijd voor Ajax. Een slepende achillespeesblessure hield hem dus ruim twee maanden aan de kant. Maar bij zijn rentree liet Litmanen zien, nog weinig van zijn klasse verloren te hebben. Zo'n vijf minuten na zijn entree stuurde de aanvoerder van Ajax Michael Krohn-Dehli met een sublieme lob weg. De Jong-Ajaxspeler werd neergehaald en Litmanen benutte zelf de penalty voor de 0-3. ,,Het was goed om weer minuten te maken na zo lang afwezig te zijn. Het gaat steeds beter, maar ik heb nog een lange weg te gaan'', aldus Litmanen na afloop op de persconferentie, waarin hij samen met zijn coach de lachers op de hand kreeg toen Ibrahimovic iets later binnenkwam. Koeman en Litmanen riepen uit 'There is the big star', schoven de microfoons naar de Zweedse sterspeler en verlieten het podium.

Hoewel de thuisploeg ook, vooral in het tweede bedrijf, goede kansen kreeg, maar telkens Sander Boschker knap zag ingrijpen, was het Ajax dat de score verder opvoerde. In de 82ste minuut zette Tom Soetaers linksback Jelle van Damme vrij voor het doel zodat die de 0-4 kon binnenschieten. En drie minuten voor het einde verzond Wesley Sneijder een mooie pass op Soetaers, die na een solo opnieuw een goede voorzet gaf op Anthony Obodai, die er zelfs 0-5 van maakte. ,,Ik ben trots op de jongens'', verklaarde Koeman. ,,Het was een open wedstrijd en beide teams hebben een druk programma. Het verschil zat hem in het feit dat Ajax een grotere selectie heeft. Jongens die normaal weinig minuten maken, lieten vanavond zien ook heel goed te kunnen voetballen. Ik vond de teams in de eerste helft redelijk aan elkaar gewaagd, maar door de klasse van Zlatan kwamen wij op voorsprong. Toen we in de tweede helft gingen wisselen, kon je het voordeel van onze bredere selectie zien, ondanks het feit dat wij wat mensen hebben thuisgelaten die mochten uitrusten van het spelen van interlands. Ik ben zeer blij met het resultaat.''

Dat was blijkbaar ook Nigel de Jong. Nadat Ajax uit handen van Hugh Scott-Barrett, lid van de Raad van Bestuur van ABN AMRO, de Alfred Berg Cup had ontvangen, ging De Jong met de Cup langs de meegereisde supporters en vierde hij de zege alsof Ajax zojuist de UEFA Champions League had binnengehaald. Zo ver was het helaas nog niet, maar de Amsterdammers hadden zich in het door ABN AMRO en Alfred Berg georganiseerde voetbalfeest wel van hun beste kant laten zien.