Menu

Ajax wint AT5 Cup

Ajax heeft zaterdag de AT5 Cup gewonnen. Op sportpark de Toekomst won Ajax, dat was samengesteld uit spelers van het eerste zaterdagelftal en de selectie, van AT5 United. Nigel de Jong bracht Ajax voor rust op voorsprong. Yannis Anastasiou scoorde drie minuten voor tijd de winnende treffer. Hoewel het team van AT5, dat uit amateurvoetballers uit Amsterdam bestond, met 2-1 verloor, mogen zij zich wel de morele winnaar van de middag noemen. Van een drie maanden durend voetbalproject werd op een waardige manier afscheid genomen. De opbrengst van het duel, dat door zo'n 1500 toeschouwers bezocht werd, ging naar de VU Kinderkliniek.

De afgelopen drie maanden selecteerde voetbaltrainer Peter van de Rijt in opdracht van het televisieprogramma FC Godenzonen van de Amsterdamse TV-zender AT5 talentvolle spelers bij de zaterdag- en zondagamateurs. Coach Van de Rijt, in het verleden trainer van de amateurs van SC Buitenveldert en technisch directeur van de profs van FC Volendam, kreeg als criterium mee dat een speler niet lager dan de derde klasse zaterdag en vierde klasse zondag mocht spelen. Aan het einde van het seizoen zou AT5 United tegen Ajax spelen.

En dat deed AT5 United deze zaterdag bijzonder goed. De ploeg begon agressief en kreeg de eerste twintig minuten de beste kansen. Het gelegenheidsteam van Ajax, dat bestond uit zes Zaterdag 1-spelers, aangevuld met Nigel de Jong, Yannis Anastasiou, Abubakari Yakubu, Sander Boschker en Victor Sikora, moest zichtbaar aan elkaar wennen. Aanvoerder van de Ajax Zaterdag 1, Mark Geestman, twijfelde echter niet aan een goede afloop. ,,We wisten dat ze er meteen vol in zouden gaan. Zij hebben namelijk al weken naar deze wedstrijd toegeleefd. Het was dus ook geen verrassing. Ik had ook vertrouwen in ons team, want we hebben dit jaar heel goede wedstrijden in de hoofdklasse gespeeld. Ondanks dat, vind ik het een heel goede prestatie van de jongens van AT5 United. Ze hebben bijna nooit samengespeeld, maar spelen vandaag toch een goede wedstrijd tegen ons. Dat is een compliment waard. Verder, vind ik dit initiatief van AT5 hartstikke goed voor het Amsterdamse amateurvoetbal.”
Geestman kreeg donderdag na de wedstrijd tegen FC Omniworld, waarin Ajax Zaterdag 1 zich plaatste voor het grote Amstel-Cuptoernooi te horen dat hij zaterdag met enkele selectiespelers zou samenspelen. ,,Een erg leuke ervaring! Ik mocht al eens een keer meedoen met Jong Ajax. Wanneer je met betere spelers speelt, trek je je op aan hun hogere niveau. Dat was vandaag ook zo.”

Een van die betere spelers was Nigel de Jong. De verdediger zorgde kort voor rust voor een 1-0 voorsprong. Ook de De Jong was erg verrast over de prestatie van AT5 United: ,,Mijn complimenten aan deze jongens. Ik vind echt dat ze heel goed hebben gespeeld.”

Kort voor het einde van de wedstrijd leek het er even op dat het team van Van de Rijt nog voor een stunt ging zorgen. Vijf minuten voor het einde scoorde Lex Oosterling van Hollandia de gelijkmaker. De hele bank van AT5 United veerde op van blijdschap. Strafschoppen zouden bij een gelijkspel namelijk de beslissing brengen. Yannis Anastasiou zorgde er echter in de 87ste minuut voor 2-1. Voor de Griek was het een bijzondere ervaring. Twee dagen voor zijn vakantie mocht hij nog een wedstrijdje spelen. ,,Ja, een beetje gek wel. Maar ik heb genoten en we hebben toch weer een soort prijs gewonnen,” vertelde de spits lachend. ,,In het begin was ik wel een beetje bang voor een blessure. De spelers van AT5 United doen er natuurlijk alles aan om te winnen en voor mij is het ook een lang seizoen geweest. Maar het viel allemaal mee. Ik kan niks anders doen dan een groot compliment geven aan de trainer en de spelers van AT5.”

Terwijl Yannis Anastasiou al weg was, liet coach Van de Rijt de pers terecht nog wachten. Eerst wilde hij zijn jongens in de kleedkamer uitgebreid bedanken. ,,Ja, ik moest en moet ze complimenteren met deze fantastische prestatie. Gezien de kansen en het spel hadden we naar mijn mening nog moeten winnen ook. Maar goed, ik ben zeer, zeer trots op ze.” Niet alleen op de wedstrijd kijkt de coach tevreden terug. De afgelopen maanden is het elftal ontstaan, zoals hij dat voor ogen had. ,,Ik heb namelijk niet alleen geslecteerd op voetbalkwaliteiten en techniek, maar vooral ook op mentaliteit. Ik wilde jongens hebben die er voor wilden gaan. De afgelopen weken heb ik bewust oefenwedstrijden tegen lagere teams gespeeld, zodat ze aan de bal aan elkaar konden wennen. Er is uitgekomen wat ik ervan had verwacht. Een absoluut succeselftal.”

Een van de dragende spelers uit het ‘succeselftal’ is aanvoerder Laurens Bianchi van DWS. De middenvelder kreeg vandaag van zijn trainer een 9,5 voor zijn prestatie. Zelf vond ook hij de wedstrijd fantastisch, maar niet het belangrijkste uit de afgelopen drie maanden. ,,Het is de kers op de taart, maar de weken die eraan vooraf gingen, waren ook mooi. Op een gegeven moment werd ik tijdens een wedstrijd van mijn eigen elftal gescout. Ik kreeg te horen dat ik op AT5 moest kijken waarom. Daarna zijn we met deze jongens, die allemaal erg graag wilden, aan de slag gegaan. En dat was super, maar soms niet altijd makkelijk. Sommige jongens moesten voor hun eigen club nog spelen. Anderen moesten naast hun werk tijd vrij maken. Ik vind het dan ook knap wat Van de Rijt op zijn manier heeft neergezet. We zijn van donderdag tot vandaag zelfs in Callantsoog geweest voor de teambuilding. En nu gaan we feesten!”