Menu
Ajax wint Beker na slijtageslag

Ajax wint Beker na slijtageslag

Ajax heeft voor de zeventiende keer in de historie van de club de KNVB Beker gewonnen. De Amsterdammers waren in de finale tegen AZ de beste in de beslissende penaltyreeks. Na 120 minuten was de stand in de Kuip 1-1.

De dagen voor de bekerfinale laaide de discussie weer op. Wat is de waarde van de KNVB Beker? Natuurlijk hadden Ajax en AZ het allerliefst de landstitel gewonnen. Vooral omdat beide ploegen zo dicht bij het kampioenschap waren. Maar wie zondag in de Kuip aanwezig was, zag dat de beker wel degelijk een echte en belangrijke prijs is. Het Rotterdamse voetbalstadion was afgeladen vol met Ajax- en AZ-fans, die voor de volle honderd procent achter hun ploegen stonden. Ook op het veld was het belang van het winnen van de beker meteen te zien. Vanaf het eerste fluitsignaal van scheidsrechter Dick van Egmond vlogen de spelers van beide Noord-Hollandse clubs erin. Het leverde een wedstrijd op met harde duels, diverse opstootjes en een zenuwslopende ontknoping.

Met de van een blessure herstelde Jaap Stam weer in het centrum van de verdediging, kende Ajax de beste start in de Kuip. De titelverdediger werd meteen gevaarlijk via afstandschoten van Gabri en Davids. Maar na drie minuten waren het de Alkmaarders die op voorsprong kwamen. Moussa Dembele profiteerde van een glijpartij van Thomas Vermaelen en passeerde vervolgens met een knap schot Ajax-keeper Maarten Stekelenburg.

Ajax liet zich niet uit het veld slaan door de snelle openingstreffer en schakelde meteen een tandje bij. Echt uitgespeelde kansen kregen de Amsterdammers niet, maar er was dankzij onder andere het harde werk van Edgar Davids de wel een licht veldoverwicht. AZ dacht in de negentiende minuut even op 2-0 te komen, maar een treffer van Ryan Donk werd terecht vanwege hands afgekeurd. Wesley Sneijder zorgde daarna met afstandschoten voor gevaar vanuit de tweede lijn, maar kon niet verhinderen dat Ajax met een 1-0 achterstand de rust inging.

De gelijkmaker voor Ajax viel meteen in het begin van de tweede helft. Sneijder kwam opzetten vanaf de middellijn en vond Klaas Jan Huntelaar, die keurig afrondde. Na de gelijkmaker bleef het spel op en neer gaan. Ajax kreeg kansen via Ryan Babel en Gabri, terwijl voor AZ Kew Jaliens en Simon Cziommer dichtbij de 2-1 waren. Trainers Henk ten Cate en Louis van Gaal wilden liever geen verlenging en zetten in de slotfase een extra aanvaller in. Aan de kant van AZ kwam Danny Koevermans in het veld voor Simon Cziommer en bij Ajax werd Urby Emanuelson gewisseld voor Tom de Mul. Dat Emanuelson werd gewisseld had trouwens alles te maken met het feit dat hij op het punt stond om vader te worden. De verdediger spoedde zich dan ook meteen naar het ziekenhuis.

De laatste tien minuten van de tweede helft was de spanning te snijden in Rotterdam. Ajax was dicht bij de 2-1 via Davids, maar een schot van de middenvelder belandde op de paal. Sneijder viel in de 87ste minuut uit met kramp en werd vervangen door Kenneth Perez. Vlak daarna werd Gabri vanwege een slaande beweging met rood van het veld gestuurd. Na 95 minuten was de stand nog altijd 1-1: Ajax ging met tien man de verlenging in.

AZ dankzij de man-meersituatie logischerwijs het meeste initiatief in de twee keer extra vijftien minuten. Jenner, Koevermans en invaller Nourdin Boukhari kregen grote kansen, maar werkten niet goed af. Ajax wankelde en hield de adem in toe Shota Arveladze in de laatste minuut nog op de lat kopte. Maar de ploeg van Henk ten Cate hield stand en dus liep het uit op een allesbeslissende penaltyserie. De eerste zeven AZ-spelers en de eerste zeven Ajacieden benutten hun strafschop. AZ-verdediger Donk ging bij de achtste penalty in de fout. Maarten Stekelenburg keerde zijn inzet. Edgar Davids besliste de strijd door vervolgens heel koelbloedig de achtste Ajax-penalty in te schieten. Perez, Huntelaar, Thomas Vermaelen, Olaf Lindenbergh, John Heitinga, De Mul en George Ogararu benutten de eerste zeven strafschoppen.