Menu
Ajax wint 'draak van een wedstrijd'

Ajax wint 'draak van een wedstrijd'

,,Het was een draak van een wedstrijd", gaf trainer Frank de Boer na afloop van duel met De Graafschap ruiterlijk toe. Maar dankzij een attente Maarten Stekelenburg en twee alerte spitsen, Mounir El Hamdaoui en Siem de Jong, won Ajax wel met 2-0.

Na de goede uitzege bij NAC Breda, ging het publiek er in de Amsterdam ArenA eens goed voor zitten. Tegenstander was namelijk De Graafschap, een ploeg die in het verleden in Amsterdam twee keer een gelijkspel wist te behalen en nimmer een overwinning. De gasten, die op een bescheiden twaalfde plaats op de ranglijst stonden, gaven zich echter niet zomaar gewonnen. ,,We hebben toch niets te verliezen", gaf oud-Ajacied Vito Wormgoor voor de wedstrijd al aan. En hoewel hij niet bij de selectie van De Graafschap hoorde, echoden zijn woorden wel door. De Graafschap begon namelijk zeer brutaal en fel aan het duel. De eerste kans was dan ook voor de Superboeren via een andere oud-Ajacied, Rydell Poepon. Jan Vertonghen verijdelde de kans.

Lorenzo Ebecilio en Aras Özbiliz bedanken het publiek. Lorenzo Ebecilio en Aras Özbiliz bedanken het publiek.

Ajax speelde vooral slordig en liet zich op felheid aftroeven door De Graafschap. Pas in de twintigste minuut kwam er wat druk naar voren en kwamen er enkele mogelijkheden. Siem de Jong schoot tot twee keer toe over en de vrije trappen van Christian Eriksen en Toby Alderweireld eindigen net óver de lat bij Boy Waterman, ook al een oud-Ajacied. Een minuut voor rust was het eindelijk wel raak voor de Amsterdammers. Mounir El Hamdaoui opende de score nadat hij zelf over links de aanval had gezocht, Ebecilio had gevonden en vervolgens op tijd weer voor het doel was om de afgeslagen bal alsnog binnen te schuiven; 1-0. Het was zijn honderdste doelpunt in zijn profloopbaan. ,,Die 1-0 bij rust was een welkome meevaller voor ons", stelde De Boer na afloop tijdens de persconferentie. ,,In de rust heb ik er nogmaals op geattendeerd dat we er via de backs aanvallend goed uit hadden komen. Dat we snel van rechts naar links hadden moeten spelen en dat je op die manier een tegenstander stuk kan spelen. Maar dat plan viel in duigen mede doordat er getreuzeld werd."

In de tweede helft probeerde Ajax de woorden van de trainer in daden om te zetten, maar slaagde daar allerminst in. ,,Op een gegeven moment gingen er zes passes verkeerd en niet eens door druk van de tegenstander", mopperde De Boer. ,,Die zwakke periode bleef aan tot het einde van de wedstrijd. Daarin ben ik teleurgesteld, want we zien op de training vorderingen. Gelukkig zagen de spelers zelf ook in dat het niet goed was. Nee, dit was eerder een stapje terug dan een stap vooruit." Wel kwam Ajax nog op 2-0 door een keurige goal van Siem de Jong, die na de entree van Vurnon Anita voor Miralem Sulejmani van rechtshalf naar de spitspositie was geschoven.


Tekst: Ajax.nl
Foto's: Gerard van Hees/Ajax.nl

Hersi kijkt toe als Eriksen en Sulejmani zich op de bal richten. Hersi kijkt toe als Eriksen en Sulejmani zich op de bal richten.
De Graafschap-debutant Loran kon vrij inkoppen. Ajax kwam met  de schrik vrij. De Graafschap-debutant Loran kon vrij inkoppen. Ajax kwam met de schrik vrij.
Gregory van der Wiel probeert langs de lijn op te komen. Gregory van der Wiel probeert langs de lijn op te komen.
Hersi schermt de doorgang af voor Daley Blind. Hersi schermt de doorgang af voor Daley Blind.
Lorenzo Ebecilio werd uitgeroepen tot Ajacied van de Wedstrijd. Lorenzo Ebecilio werd uitgeroepen tot Ajacied van de Wedstrijd.
Mounir El Hamdaoui scoorde zijn 100ste competitiedoelpunt uit zijn loopbaan. Mounir El Hamdaoui scoorde zijn 100ste competitiedoelpunt uit zijn loopbaan.
De technische staf is niet tevreden over de geleverde prestatie. De technische staf is niet tevreden over de geleverde prestatie.
Vurnon Anita viel uitstekend in als rechtshalf. Vurnon Anita viel uitstekend in als rechtshalf.
Koud in de spits geposteerd, scoorde De Jong 2-0. Koud in de spits geposteerd, scoorde De Jong 2-0.
Invaller Özbiliz toverde nog leuke acties uit zijn voeten. Invaller Özbiliz toverde nog leuke acties uit zijn voeten.
Enoh en Hersi verwikkeld in een kopduel. Enoh en Hersi verwikkeld in een kopduel.