Menu
Ajax wint duel vol strijd, tumult en treffers

Ajax wint duel vol strijd, tumult en treffers

FC Utrecht - Ajax was als vanouds een wedstrijd waar alles op en aan zat. Strijd, spanning, tumult en doelpunten. De Ajacieden stapten als de verdiende winnaars van de mat: 2-3.

Uiteindelijk ontpopte Kenneth Perez zich tot de matchwinnaar in de bij vlagen grimmige Galgenwaard. Koud ingebracht voor Wesley Sneijder besliste de Deen het treffen met een droge knal. Even daarvoor was het Marc-Antoine Fortuné die de Utrechters - sterk tegen de verhoudingen in - naast Ajax had gebracht. Oog in oog met de solide spelende Stekelenburg schoof de Fransman de bal in de verre hoek: 2-2. De treffer van Perez bleek achteraf het sluitstuk op een tumultueus, zeer roerig en soms ook ronduit onvriendelijk duel.

Een duel ook dat in hoge mate, sportief, werd beïnvloed door een tactische zet in het Ajax-elftal. De Amsterdammers schepten verwarring op de linkerflank door zonder een echte linksbuiten aan te treden. Wesley Sneijder en vooral Urby Emanuelson namen de honneurs waar op links. Spits Ryan Babel en rechtervleugelaanvaller Mauro Rosales waren de pure aanvallers in de ploeg van Henk ten Cate. De Amsterdamse coach constateerde naderhand tot zijn tevredenheid dat de tactische zet zijn vruchten had afgeworpen. ,,Door ons systeem met de open linkerkant wilden we Tim Cornelisse verleiden door te schuiven naar het middenveld", lichtte Ten Cate zijn tactiek nader toe. ,,Zonder directe tegenstander, dus als hij keuzes moet maken, vinden we hem iets minder sterk dan met een vaste tegenstander."

Emanuelson ontpopte zich tot een smaakmaker in het elftal van de gasten. De Oranje-international behield bewonderenswaardig zijn innerlijke rust. Zelfs in het (aller)heetst van de strijd bleef het spel van Emanuelson dartel, verrassend en effectief. Ook de sterk acterende Babel ontving achteraf terecht de complimenten van zijn trainer. Babel ontpopte zich in de spits tot een betrouwbaar aanspeelpunt. Een aanvaller ook met dreiging richting het Utrecht-doel.

,,Al met al was het een verdiende overwinning op een ploeg die thuis erg sterk is," concludeerde Ten Cate. ,,Deze Utrecht - Ajax was in elk geval een wedstrijd met heel veel strijd, die soms op een behoorlijk niveau werd uitgevochten. Over onze duelkracht ben ik tevreden. We hebben laten zien dat je niet alleen van Ajax wint door de beuk erin te gooien."

Wesley Sneijder leidde de vroege openingstreffer in door een vrije trap verrassend af te schuiven op Gabri. De afstandsknal van de Spanjaard werd onderweg door Babel van richting veranderd: 0-1. Sneijder speelde ook al een voorname rol bij de 0-2, kort voor de rust. De middenvelder haalde verwoestend uit, waarna Utrecht-goalie Michel Vorm gestrekt richting hoek moest gaan. Heitinga was er als de kippen bij om de door Vorm los gelaten bal in te schieten. De Ajacieden kregen daarmee loon naar werken. Kansen om de score verder op te voeren waren er zeker, maar bleven onbenut. Het waren voorname kansen om de Utrechtse storm definitief te luwen.

FC Utrecht-aanvoerder Gregoor van Dijk kreeg daardoor de gelegenheid om het vuurtje in de slotfase nog eens extra op te stoken. Een overtreding van collega-aanvoerder Jaap Stam op Marc-Antoine Fortuné leverde de thuisploeg een penalty op. Curieus genoeg beging de routinier zijn fout buiten het strafschopgebied. Van Dijk bracht de thuisploeg hoogstpersoonlijk dichter bij Ajax: 1-2.

Van Dijk deed kort daarop in negatief opzicht van zich spreken met een even onnodige als forse overtreding op Sneijder. De ronduit matig fluitende Van Egmond restte weinig anders dan Van Dijk met rood te verwijderen. Met een man minder (en tegen de spelverhoudingen in) schoot Fortuné de Utrechters vlak voor tijd alsnog naast de Ajacieden. Uiteindelijk had Perez met zijn winnende goal het laatste woord.