Menu
Ajax wint eerste drie punten

Ajax wint eerste drie punten

In de eerste competitiewedstrijd van het nieuwe seizoen heeft Ajax goede zaken gedaan. In Roosendaal werd RBC met 2-0 verslagen. Een sprankelend duel was het niet, maar de twee doelpunten, de eerste van Pienaar en de tweede van Rosenberg, waren wel goed. Blind was derhalve tevreden, vooral met het oog op de komende week, waarin Ajax zich moet kwalificeren voor de Champions League en over een week de Klassieker tegen Feyenoord speelt.

Vanaf de aftrap had Ajax verreweg het meeste balbezit. RBC werd meteen in de openingsfase teruggedrongen op de eigen helft en dat beeld veranderde niet meer. Ryan Babel zorgde voor het meeste gevaar van de bezoekende ploeg. De linksbuiten werd na acht minuten aangespeeld door Emanuelson en ging voor de actie. Hij sneed niet naar binnen maar omspeelde zijn directe tegenstander aan de linkerkant van het zestienmetergebied en verkoos een schot boven een voorzet. Hij bleek de juiste beslissing te hebben gemaakt aangezien het onverwachte en harde schot op de paal uiteen spatte.

Het lukte de Amsterdammers echter niet om in de eerste helft van het eerste duel in het nieuwe seizoen een gaatje te vinden in de Roosendaalse verdediging. Blind besloot in de rust zijn tactiek te veranderen. Slachtoffer daarvan werd aanvoerder Julien Escudé, die werd vervangen door middenvelder Tomás Galásek. De Tsjech nam tevens de aanvoerdersband over van de Fransman, Hedwiges Maduro schoof een stukje naar achteren. Blind: ,,Escudé is een ander type verdediger. Ik verwachtte wat meer initiatief van achter uit. Maduro zoekt beter en dwingender de momenten van inschuiven. We hebben te weinig afgedwongen in de eerste helft, het tempo was te laag. Je moet de balcirculatie hoog houden om in de tweede helft dan tot kansen te komen."

De tactische ingreep van Blind had effect, want na een kwartier spelen zette Steven Pienaar zijn club op voorsprong. Markus Rosenberg gaf een goede pass op de Zuid-Afrikaan, die het keurig afmaakte in de linkerhoek. Het was Rosenberg zelf die de zege veilig stelde voor Ajax. Uit een snelle counter nota bene, kon de Zweed makkelijk binnentikken. De aanval begon bij Vonk, die een vrije trap van RBC ving en vervolgens Mauro Rosales, ingevallen voor Babel, wegstuurde. De Argentijn was binnen enkele tellen over de middellijn en zag Hatem Trabelsi diep gaan. De Tunesiër ontving de bal en legde breed op de meegekomen Rosenberg, die niet faalde.

Rosenberg speelde geen makkelijke wedstrijd omdat hij geen centimeter ruimte kreeg. ,,Ik moet eraan wennen dat ik weinig ruimte zal krijgen in dit soort wedstrijden. Daarom is dit soort wedstrijden wel goed voor mij, dan leer ik goed het Ajax-spel kennen", aldus de spits zelf. Blind vindt dat het team op zijn beurt ook aan het spel van Rosenberg moet wennen. ,,Wij moeten oog krijgen voor de momenten waarop Markus diepte kiest. Daar moet je als ploeg aan wennen."

Dat uiteindelijk het Roosendaalse verzet werd gebroken was te verwachten. Zoals wel vaker bij ploegen die zich tegen Ajax ingraven, houdt de verdedigingsmuur geen negentig minuten stand. ,,Gaandeweg worden de ruimtes dan moeilijker te belopen voor de tegenstander. In de tweede helft speelden we zoals ik in de eerste helft had verwacht. Het belangrijkste is echter dat we de eerste competitiewedstrijd hebben gewonnen. We zijn erin geslaagd de eerste drie punten te winnen. Dat geeft tevens een lekker gevoel voor de komende week", blikte de trainer alvast vooruit naar de belangrijke wedstrijd tegen Brøndby IF aanstaande woensdag.

Naar het fotoverslag RBC - Ajax >>
Stem op jouw Ajacied van de Wedstrijd!>>