Menu

Ajax wint eerste oefenduel met 8-1

De eerste oefenwedstrijd van het seizoen 2002-2003 tegen Zeeburgia heeft Ajax met 8-1 gewonnen. Rafael van der Vaart werd topscorer met twee doelpunten. Bij rust stond het 5-0 voor Ajax. Alleen Galasek en Yakubu speelden de hele wedstrijd.

Vier weken rust hadden de spelers van Zeeburgia gehad nadat de competitie ten einde was. Begin juni begon de voorbereiding al, want Ajax kwam op 6 juli naar de Kruislaan. Voor trainer Ron van der Velde een reden beslagen ten ijs te komen op die eerste zaterdag van juli. Twee keer in de week werd er getraind, vijf weken lang. De eerste vier weken met 42 spelers, de laatste week met de 19 die tegen Ajax zouden spelen.

,,Ik zie deze wedstrijd als een beloning voor de jongens die al jaren bij Zeeburgia spelen. Dat heb ik ook tegen de groep gezegd.”, aldus Van der Velde. ,,Wel heb ik tegen de nieuwe jongens gezegd dat als ze zich zouden profileren op de training dat er een plaatsje voor hen was.” Het lukte de nieuwelingen Patrick de Jong (OSV) en Alain Munoz (amateurbasis Den Bosch) zich in de basis te spelen.

Zij waren er dus getuige van dat Ajax bij rust met 0-5 aan de leiding ging. Dat was nog aan de magere kant gezien het aantal opgelegde kansen dat de ploeg van trainer Ronald Koeman kreeg.

Johnny Heitinga en Andre Bergdolmo waren wegens blessures afwezig. John O´Brien, Hatem Trabelsi en Zlatan vierden nog vakantie. Vandaar dat Yakubu op rechtsback was geposteerd, Pasanen in het centrum en De Cler links in de verdediging.

Voor Lobont was het zijn eerste wedstrijd sinds lange tijd, al maakte hij de voorbereiding vorig jaar natuurlijk ook mee. De Roemeense goalie kwam niet in de problemen, zoals de hele verdediging niet bijzonder veel te doen kreeg.

Daarom konden de verdedigers regelmatig mee op komen. Pasanen kopte eerst nog naast, maar in de vijfde minuut prikte hij de bal wel met het hoofd achter Nederlof. Kort daarna nam een speelse hond bezit van het veld wat commentator Humberto Tan de opmerking ontlokte: ‘Zeeburgia speelt nu met 12 man en dat mag niet’.

Na het openingsdoelpunt van de Fin reeg Ajax kans aan kans. In de negende minuut schoot Van der Vaart beheerst raak na een voorzet van Wamberto maar daarna bleef het even rustig. Qua doelpunten dan, want erg rustig kreeg Nederlof het niet. Hij moest een aantal keren handelend optreden bij doelpogingen van Van der Meyde en deed dat uitstekend.

Na een half uur kopte Van der Vaart zijn tweede en Ajax´derde doelpunt achter de keeper. Ook nu kwam de voorzet van de Braziliaan Wamberto. Mido profiteerde eveneens van de dadendrang van de linksbuiten want hij schoot in de 38e minuut raak, 0-4.

Op de valreep van de rust maakte Ajax de hand vol. De voor de zoveelste keer mee opgekomen Cristian Chivu rondde een voorzet van Mido keurig af, 0-5.

In de tweede helft bleef alleen Yakubu op zijn plaats staan. Galasek verhuisde naar de positie van Pasanen en de rest van de spelers uit de eerste helft verhuisde naar de bank. Aron Winter nam de aanvoerdersband over van Chivu.

Ajax kwam op 0-6 door een doelpunt van Maxwell, waarna er wederom een kwartier aanbrak dat de formatie van trainer Koeman niet kon scoren. Steven Pienaar passte in de 65e minuut naar Van der Gun die met een fraai doelpunt de 0-7 op het scorebord zette.

Toen kwam het moment waar Zeeburgia op had gewacht. De jubilerende vereniging had de kans op een doelpunt nadat de ploeg van Van der Velde een strafschop had gekregen van scheidsrechter Van Sichem. Joey Didulica deed even aan psychologische oorlogsvoering door zijn doel uit te komen terwijl Remco Worst zich prepareerde voor de penalty. De spil van Zeeburgia liet zich echter niet ontmoedigen en schoot onberispelijk raak. De hoop van de trainer – ‘Ik hoop dat we in ieder geval een goaltje maken’ – kwam daarmee uit.

Daar bleef het ook bij, al waren Co van Parreren en Tom Bras dicht bij een doelpunt. De laatste zag zijn inzet door een fantastische redding van Didulica tot corner worden gedegradeerd. Ajax was ondertussen door een goal van Pienaar uitgelopen naar 1-8. Meer werd er niet gescoord.

Het publiek, dat toch met ruim 4000 man was opgekomen, moest het doen met mooie individuele acties van Pienaar, Van der Gun en vooral Maxwell op linkshalf. Maar ook daar waren ze, getuige de geluiden die ze produceerden, meer dan tevreden mee.

De eerste oefenwedstrijd zit er op. Maandag gaat de selectie in trainingskamp in De Lutte.

- - -

Zeeburgia-Ajax 1-8 (0-5)

5. Pasanen 0-1
9. Van der Vaart 0-2
33. Van der Vaart 0-3
38. Mido 0-4
44. Chivu 0-5
50. Maxwell 0-6
65. Van der Gun 0-7
67. Worst 1-7 (pen)
72. Pienaar 1-8

Zeeburgia: Nederlof, Spier (57. Nieman), Frankel (46. Bras), Worst, Inge (46. Ojik), Cuypers (46. Apau), Meerman (46. Strijks), De Winter (57. Van Parreren), Munoz (57. Olf), Mc Donald, De Jong (57. De Mee).

Ajax:
1e helft:
Lobont, Yakubu, Chivu, Pasanen, De Cler, Galásek, Van der Vaart, Maxwell, Van der Meyde, Mido, Wamberto.

2e helft:
Didulica, Yakubu, Galasek, Van Damme, Winter, Van Halst, Pienaar, Maxwell, Van der Gun, Machlas, Ikedia