Menu
Ajax wint eerste oefenwedstrijd

Ajax wint eerste oefenwedstrijd

Ajax heeft de eerste oefenwedstrijd van het seizoen winnend afgesloten. In het Gelderse Putten was de landskampioen met 1-4 te sterk voor hoofdklasser SDC Putten. Dejan Meleg, Davy Klaassen, Nicolai Boilesen en Jody Lukoki maakten de eerste Ajax-doelpunten van het seizoen 2013-2014.

Op het ‘Wembley van de Veluwe’ zoals sportpark Putter Eng in het programmaboekje werd genoemd, kwam Ajax na 18 minuten spelen voor het eerst op voorsprong. Dejan Meleg luisterde zijn officieuze debuut op met een bijzonder doelpunt. Vanuit een corner krulde de Serviër de bal in één keer achter de doelman van Putten.

Tien minuten na de goal van Meleg trok de thuisploeg de stand verrassend gelijk. Daniël van Schoor mocht zich voor even de meest gevierde man van Putten noemen. De aanvaller passeerde Ajax-doelman Jasper Cillessen en had zodoende al voor rust de eretreffer veiliggesteld. Dat doelpunt voor de statistieken werd overigens al snel opgevolgd door een nieuwe Ajax-goal. Vier minuten na de gelijkmaker tikte Davy Klaassen (op aangeven van Tobias Sana) de bal in het Puttense doel: 1-2. Daarmee was de fout achterin van Ajax weer hersteld.

Zowel Davy Klaassen als Nicolai Boilesen (5) luisterde de officieuze rentree in Ajax 1 op met een doelpunt. Zowel Davy Klaassen als Nicolai Boilesen (5) luisterde de officieuze rentree in Ajax 1 op met een doelpunt.

Onder toeziend oog van zo’n 4.500 toeschouwers vergrootte Nicolai Boilesen op slag van rust de voorsprong van Ajax. De Deen oogde fris en gretig nadat hij vorig seizoen lange tijd aan de kant stond met een hamstringblessure. Datzelfde gold voor Klaassen, die net als Boilesen weinig goede herinneringen aan het afgelopen seizoen bewaart. Ook hij stond vrijwel een heel jaar aan de kant met liesklachten. Het nieuwe seizoen kon voor hen daarom niet vroeg genoeg beginnen. Letterlijk in dit geval, want beide spelers begonnen op eigen initiatief eerder aan de voorbereiding.

Na rust verscheen er een compleet nieuw en (nog) jonger Ajax op het veld. Met name de officieuze debutanten Riechedly Bazoer (16) en Kenny Tete (17) haalden de gemiddelde leeftijd behoorlijk omlaag in het team waarin ook namen als Dico Koppers (aanvoerder), Sven Nieuwpoort, Joeri de Kamps en Gino van Kessel opdoken. Ook bij de kersverse hoofdklasser konden ze uit een flink arsenaal spelers putten, aangezien er aan het begin van de tweede helft zeven nieuwe namen aan de aftrap verschenen.

De vele wisselingen maakten de wedstrijd er niet beter op. Er gebeurde weinig in de tweede 45 minuten waarin ‘Jong Ajax’ nog wel een keer scoorde. Jody Lukoki schoot een kwartier voor tijd raak waarmee hij de eindstand op 1-4 bepaalde.

Na afloop spitste de aandacht zich logischerwijs toe op de terugkeer van Boilesen en Klaassen en de jonge debutanten. Frank de Boer: ,,Als je een foto van anderhalf jaar geleden naast een huidige foto van Boilesen houdt, zie je een totaal andere jongen. Hij is weliswaar lange tijd uitgeschakeld geweest, maar tijdens zijn revalidatie is hij fysiek gezien een echte kerel geworden.”

Over debutant Bazoer zei De Boer: ,,Hij speelde heel volwassen. Zeker als je bedenkt dat hij pas 16 jaar is.” Ook over rechtsbuiten Meleg was de coach van Ajax goed te spreken. ,,Maar hij is nog wel heel jong. Dejan is pas eerstejaars senior. Hij heeft vandaag in ieder geval een goede indruk achtergelaten.”

Ajax vertrekt maandag met een selectie van 20 spelers en 3 keepers naar Oostenrijk voor een trainingskamp. De Amsterdammers verblijven ruim een week in Stubaital, nabij Innsbruck. De internationals sluiten vanaf maandag ook weer bij de groep aan. Alleen Daley Blind en Ricardo van Rhijn hebben nog een week langer vakantie in verband met het afgelopen jeugd-EK.

Bekijk later op Ajax TV een samenvatting van SDC Putten - Ajax, inclusief reacties van trainer Frank de Boer en enkele spelers.

Tekst: Ajax.nl/Daan Germans
Foto’s: Ajax.nl/Gerard van Hees

Voor de aftrap van het seizoen 2013-2014 poseren Ajax en SDC Putten voor een groepsfoto. Voor de aftrap van het seizoen 2013-2014 poseren Ajax en SDC Putten voor een groepsfoto.
Dejan Meleg zet z'n opponent op het verkeerde been. Dejan Meleg zet z'n opponent op het verkeerde been.
De bal vliegt uit een corner van Meleg tegen de netten. De bal vliegt uit een corner van Meleg tegen de netten.
Thulani Serero wist zijn steekpass een paar keer fraai toe te passen. Thulani Serero wist zijn steekpass een paar keer fraai toe te passen.
Het mooie doelpunt van Meleg wordt gevierd. Het mooie doelpunt van Meleg wordt gevierd.
De technische staf bekijkt de eerste verrichtingen van hun team nauwgezet. De technische staf bekijkt de eerste verrichtingen van hun team nauwgezet.
Nicolai Boilesen zet Ajax op slag van rust op 1-3. Nicolai Boilesen zet Ajax op slag van rust op 1-3.
Gino van Kessel stuit op de doelman van Putten. Gino van Kessel stuit op de doelman van Putten.
Riechedly Bazoer krijgt de ruimte. Riechedly Bazoer krijgt de ruimte.
Na afloop waren de krabbels van de Ajacieden zeer gewild. Na afloop waren de krabbels van de Ajacieden zeer gewild.