Menu

Ajax wint eerste serieuze test van Celtic

In de eerste serieuze oefenwedstrijd in de voorbereiding heeft Ajax een 3-1 overwinning geboekt op het Schotse Celtic. In een vol stadion probeerde Koeman voor het eerst een ander systeem dan het gebruikelijke 4-3-3. Met op papier vier verdedigers, vier middenvelder en twee spitsen, betraden de Ajacieden het veld op Celtic Park.

Koeman koos verrassend voor een ander systeem tegen Celtic. ,,Ik vind dat elk team meerdere systemen moet kunnen spelen, daarom heb ik voor dit systeem gekozen. Ik speelde met vijf man op het middenveld en twee spitsen, omdat dit een belangrijke wedstrijd was om te kijken hoe we in de Champions League gaan spelen. Soms moet je van systeem veranderen en we hebben genoeg spelers om dat tot uitvoering te brengen”, luidde de verklaring van de trainer.

Mido en Zlatan begonnen in de spits, O´Brien, Maxwell, Van der Vaart, Seedorf en Trabelsi vormden het middenveld en Bergdølmo, Chivu en Pasanen stonden in de verdediging. De twee nieuwelingen in de selectie moesten de wedstrijd vanaf de tribune volgen. Sikora is nog niet fit genoeg, Boukhari heeft last van zijn hamstring. Witschge, Van Halst, Galásek en Pienaar hielden hen gezelschap.

Het nieuwe systeem leek Ajax goed te liggen. Binnen tien minuten had Zlatan de bal al in het doel van Douglas gewerkt. Twee minuten later scoorde de andere Ajax-spits het tweede doelpunt. Vooral dit koppel was goed op dreef in het nieuwe systeem en was vooral in de beginfase diverse malen gevaarlijk. Meteen na de 2-0 voorsprong zette de meegereisde Ajax-aanhang het ´Allways look on the bright side of life´ in om de supporters van de tegenstanders een hart onder de riem te steken.

Er volgde een fase waarin Ajax het spel domineerde en de bal snel rond liet gaan. Celtic brak zo nu en dan door, waarop het Celtic-publiek meteen opveerde. Lobont wist echter keer op keer redding te brengen, waarna het publiek zich met een diepe zucht weer in de stoeltjes liet zakken.

Halverwege de eerste helft stond Stefano Seedrof aan de basis van het derde doelpunt. Met een subtiel lobje bediende hij de mee opgekomen Pasanen, die meteen een voorzet gaf. Via het hoofd van Zlatan belandde de bal bij Mido, die vervolgens zijn tweede treffer scoorde.

De verdediging van de Amsterdammers was degelijk, ze hadden alles onder controle. De aanvallen werden via de overal aanwezige middenvelders zorgvuldig opgebouwd. Trabelsi kwam aan de rechterkant zoals gewoonlijk veel mee op, aan de linkerkant wisselden Maxwell en O´Brien elkaar voortdurend af. De Amerikaan vocht overigens pittige duels uit met Didier Agathe, die niet zelden in het voordeel van de man van Celtic werden beslist. Zlatan en Mido wisten elkaar voorin goed te vinden.

Pas tegen het einde van de eerste helft had Celtic een antwoord gevonden op de vlot lopende combinaties van Ajax. Door al vroeg in de Amsterdamse opbouw te storen, werd de rust uit de ploeg gehaald.

Na rust was het spelbeeld compleet veranderd. Zlatan had plaats gemaakt voor Van der Meyde, Yakubu kwam in het veld voor O´Brien en Winter wisselde met Trabelsi van plaats. Daarmee verdween ook de systematiek uit het spel van Ajax. Celtic zette de Amsterdammers flink onder druk, wat vaak resulteerde in gevaarlijke situaties voor het doel van Lobont. De Roemeen hield zijn hoofd koel en bewees zijn waarde als sluitpost.

Ajax slaagde er niet meer in om beheerst uit te verdedigen. De ballen werden hard en zonder na te denken naar voren geschoten. Vooral het Schotse publiek vermaakte zich opperbest en begon te geloven in een ander resultaat. Na een kwartier spelen in de tweede helft slaagde Chris Sutton er uiteindelijk in om Lobont te passeren. Nu liet de Celtic-aanhang pas echt van zich horen.

Twintig minuten na rust verliet van der Vaart het veld voor Wamberto. Met twee echte vleugelspelers binnen de lijnen werd het systeem echter gehandhaafd, Mido en Van der Meyde waren de spitsen en Wamberto speelde achter hen, op de nummer 10-positie.

Celtic bleef aandringen, Ajax was nauwelijks meer in balbezit. De passes van de Amsterdammers kwamen niet goed aan, vaak net achter, in plaats van voor een medespeler. Ook leek de vermoeidheid toe te slaan. Gelukkig kon Ajax standhouden en liep het na negentig minuten met een zwaar bevochten overwinning van het veld.

De trainer was na afloop tevreden. Koeman: ,,In de eerste twintig minuten hadden we het geluk aan onze zijde. De 3-0 voorsprong gaf ons genoeg vertrouwen om de eerste 45 minuten vol te maken. In de tweede helft verloren we de controle, maar hebben we de voorsprong niet uit handen gegeven. De tweede helft ging ook de vermoeidheid een rol te spelen. Vergeet niet dat de meeste spelers op het middenveld en in de spits nog erg jong zijn. Daarom is het ook zo belangrijk om dit soort wedstrijden te spelen, iedereen leert hiervan.”

Naar aanleiding van deze oefenwedstrijd lijkt Ajax de manier gevonden te hebben om de tegenstanders in de Champions League het komend seizoen het hoofd te bieden. Vooral de eerste helft van vanavond stemt hoopvol.