Menu
Ajax wint en voert druk op

Ajax wint en voert druk op

Ajax heeft woensdagavond met 2-0 van Willem II gewonnen. Dankzij de zege is Ajax koploper FC Twente vlak voor het einde van de competitie tot op één punt genaderd. Met nog twee wedstrijden te gaan wacht de strijd om het kampioenschap een zinderend slot.

Een dag na de nederlaag van koploper FC Twente bij AZ deed Ajax wat het moest doen: winnen. Een zege op Willem II was het enige juiste antwoord om optimaal van de verliespartij van Twente te profiteren. Het verschil tussen de nummers 1 en 2 is twee speelrondes voor het einde teruggebracht tot 1 punt. ‘Een inhaalrace die zijn weerga niet kent’, noemde Ajax-trainer Martin Jol de opmars de afgelopen tijd steevast. Zijn woorden worden vlak voor het verdelen van de prijzen op indrukwekkende wijze kracht bijgezet.

De avond in Tilburg begon goed voor Ajax. Al na tweeënhalve minuut wees scheidsrechter Van Boekel naar de penaltystip na een overtreding van Willem II-verdediger Schenkel op Luis Suarez. De strafschop was een koud kunstje voor Suarez, die daarmee zijn 33e competitietreffer maakte. De aanvoerder trok na zijn doelpunt een ferme sprint richting het bezoekersvak om zijn treffer samen met de meegereisde Ajacieden te vieren. Hun filerijke trip door de avondspits was daarmee snel vergeten.

Eyong Enoh keerde tegen Willem II terug van een schorsing. Daardoor moest Gabri, die hem afgelopen zondag tegen VVV verging, weer op de bank plaatsnemen. Urby Emanuelson, zondag nog trefzeker, ontbrak wegens enkelklachten. Mede daarom gaf Jol vleugelspeler Rommedahl een basisplaats. Met de Deen op de rechterflank kreeg Ajax legio kansen in de eerste helft. Maar telkens ontbrak het aan scherpte, finesse of simpelweg de juiste beslissing om de bal zelf te schieten of af te leggen. Willem II stelde daar een omhaal van Demouge en kopbal van Schenkel tegenover, maar in beide gevallen werd Stekelenburg niet aan het schrikken gebracht.

Eyong Enoh wordt op de hielen gezeten door Ajax-huurling Mitchell Donald. Eyong Enoh wordt op de hielen gezeten door Ajax-huurling Mitchell Donald.

Door de nipte voorsprong bij rust was het zwakke Willem II, met de Ajax-huurlingen Jan-Arie van der Heijden en Mitchell Donald in de basis, nog niet kansloos halverwege. Hoewel de nummer 17 van de Eredivisie de afgelopen vier duels verloor, gaf de ruststand de Tricolores - ondanks het duidelijke overwicht van Ajax - toch nog enige hoop.

Na een uur spelen stelde Marko Pantelic de twaalfde competitiezege op rij definitief veilig. De Serviër, tot dan toe ongelukkig in zijn acties, kreeg de bal panklaar aangeboden door Rommedahl, waarna de spits Ajax naar 0-2 schoot. ,,Het is niet zo simpel als je denkt”, reageerde Jol op de ‘late’ tweede treffer. ,,Dit soort uitduels win je niet makkelijk, al had Willem II ook niet veel kansen om te winnen”, reageerde Jol, die dinsdag met ‘heel gezonde, maar soms ook ongezonde spanning’ naar AZ-Twente had gekeken. In het laatste half uur werd de score niet meer verder opgevoerd, waardoor de magische grens van honderd treffers (na Willem II staat de teller op 98 doelpunten) komende zondag in thuiswedstrijd tegen Heracles Almelo gehaald kan worden.

Het koninklijke aantal doelpunten is slechts een zijsprongetje in de razend spannende kampioensstrijd. De finale van het seizoen wordt ongemeen spannend. In twee afleveringen, met voor Ajax tussendoor nog de bekerfinale tegen Feyenoord, moet FC Twente twee keer winnen (Feyenoord-thuis en NAC-uit) om Ajax achter zich te houden. Eén misstap kan de koploper fataal worden. In dat scenario moet Ajax uiteraard ook twee keer winnen; zondag van Heracles (thuis) en 2 mei uit bij NEC. Mede door het ‘bonuspunt’ dankzij een veel beter doelsaldo mag Ajax twee rondes voor het einde nog altijd hoop koesteren op de eerste landstitel sinds 2004. Een kampioensschap dat zowel in 2002 als in 1990 op bezoek bij NEC in Nijmegen werd veiliggesteld.

,,Ik hoop dat we kampioen worden”, reageerde Jol op de vragen over Ajax’ sterk toegenomen titelkansen. ,,En ik denk dat Twente nog punten verspeelt. Net zoals ik denk dat PSV ook nog punten zal laten liggen.”

Tekst: Ajax.nl
Foto’s: Ajax.nl/Louis van de Vuurst

Luis Suarez bracht zijn totaal op 33 treffers. Luis Suarez bracht zijn totaal op 33 treffers.
Marko Pantelic werkte keihard in elk duel. Marko Pantelic werkte keihard in elk duel.
Vurnon Anita probeert Frank Demouge al liggend de bal te ontfutselen. Vurnon Anita probeert Frank Demouge al liggend de bal te ontfutselen.
Jan-Arie van der Heijden, ook gehuurd van Ajax, in duel met Siem de Jong. Jan-Arie van der Heijden, ook gehuurd van Ajax, in duel met Siem de Jong.
Jan Vertonghen haalt met links uit. Jan Vertonghen haalt met links uit.
Mitchell Donald had een lastige avond. Hij werd na dik een uur gewisseld. Mitchell Donald had een lastige avond. Hij werd na dik een uur gewisseld.
De blijdschap na de bevrijdende 0-2 is groot. De blijdschap na de bevrijdende 0-2 is groot.