Menu
Ajax wint HET-toernooi

Ajax wint HET-toernooi

De F-pupillen van Ajax hebben woensdag het HET-toernooi gewonnen. Op sportcomplex de Toekomst waren de Ajacieden in de finale met 1-0 te sterk voor Zeeburgia. Uit handen van Ajax-keeper Kenneth Vermeer kregen de jonge Ajacieden de beker uitgereikt.

Al ver voor het eerste fluitsignaal woensdagmiddag klinkt is het al een drukte van belang op sportcomplex de Toekomst. Net als twee weken geleden trekt het HET-toernooi vele teams en supporters uit de regio aan. Twee weken geleden waren 24 teams met E-pupillen present, woensdag meldden zich het dubbele aantal F-teams.

Om alles vlekkeloos te laten verlopen is logistiek deze middag belangrijk. Een aantal getallen zeggen veel over de grootte van het toernooi: 48 teams, zo'n 500 spelertjes, 127 wedstrijden en een groep prima scheidsrechters die alle duels op het HET-toernooi in goede banen leiden.

Ook andere mensen spelen een belangrijke rol. Verkeersregelaars vangen de verkeersstroom op de toegangsweg naar de Toekomst op. Vanaf een nabijgelegen parkeerplaats lopen de spelertjes met hun trainer, leider, familie en andere supporters naar de ingang van het sportcomplex van Ajax. Het levert een mooi gezicht op, aan het begin van een mooie voetbalmiddag.

Op het moment dat een aantal teams nog binnendruppelen, zijn de F-pupillen van Legmeervogels er al helemaal klaar voor. Ondanks dat ze de eerste speelronde vrijaf hebben, staan ze al ver voor het eerste fluitsignaal in de starthouding. Trainer Jan van Schouten benut de tijd voor een gedegen warming-up. ,,We spelen pas over 35 minuten, dus we hebben nu mooi de tijd om ons op te warmen nu er nog geen andere teams zijn. Nu heb je de kans, straks spelen hier allemaal andere jongetjes”, klinkt het vanaf veld 3. ,,Dribbelen, spieren los maken en doe die kapbewegingen nog maar een keer”, zegt de trainer.

,,Kijk, daar staat AJAX’’, wijst een F-pupil naar de letters van de Bob Haarms-tribune. ,,En daar speelt Ajax tegen VSV.’’ De aandacht bij zijn teamgenoten is gespitst: ,,Ajax tegen PSV?!’’, ,,Nee, VSV’’, verbetert het jongetje. ,,Nou ja, toch maar even kijken.’’

HET staat voor de samenwerking die Ajax heeft met clubs uit de Hoofdklasse, Eerste klasse en Tweede klasse. Ieder jaar organiseert Ajax het toernooi op de Toekomst, zodat veel spelertjes de kans krijgen om aan toernooi bij Ajax mee te doen.

De F-jes van Legmeervogels zijn bijna klaar voor hun eerste wedstrijd. Trainer Van Schouten ziet dat het goed is. ,,We hebben hier met z’n allen lang naar toegeleefd”, zegt hij. ,,Twee weken geleden hebben onze E-pupillen meegedaan. We kregen alleen maar enthousiaste verhalen terug, dus dat vergrootte de zin om hier vandaag naartoe te komen alleen maar meer.” Voor veel van de spelers voelt spelen op de Toekomst als spelen op heilige grond. ,,We hebben een hoop Ajax-supporters in ons team. Luis Suarez is daarbij de kopman als het om populariteit gaat. We hebben zelfs wat spelers die dezelfde blauwe kicksen als Suarez hebben. Geweldig toch?”

Net als vorig jaar blijkt Ajax over het sterkste F-pupillenteam te beschikken. In de finale verslaat Ajax Zeeburgia met 1-0. In de halve finale was Ajax te sterk voor Volendam, terwijl Zeeburgia de stadsgenoten van AFC versloeg. Uit handen van clubgenoot Kenneth Vermeer ontvangen de jonge Ajacieden de beker. En die wil iedereen natuurlijk wel even vasthouden!

Een speler van VSV probeert de bal in bezit te houden. Een speler van VSV probeert de bal in bezit te houden.
Alle teams verzamelen zich op het hoofdveld voor de groepsfoto. Alle teams verzamelen zich op het hoofdveld voor de groepsfoto.
Een jonge Ajacied aan de bal. Een jonge Ajacied aan de bal.
Fragment uit de wedstrijd Ajax - VSV. Fragment uit de wedstrijd Ajax - VSV.
Een jeugdige speler van AFC in actie. Een jeugdige speler van AFC in actie.
Twee VSV'ers zetten de achtervolging in op de speler van Ajax. Twee VSV'ers zetten de achtervolging in op de speler van Ajax.
Speler van AFC kijkt de zojuist geschoten bal na. Speler van AFC kijkt de zojuist geschoten bal na.
Een wedstrijdbeeld uit een van de vele wedstrijden tijdens het HET-toernooi. Een wedstrijdbeeld uit een van de vele wedstrijden tijdens het HET-toernooi.
'Komt dat schot!' 'Komt dat schot!'
Na afloop van de wedstrijd worden er handen geschud. Na afloop van de wedstrijd worden er handen geschud.
De spelers groeten elkaar voorafgaand aan de finale. De spelers groeten elkaar voorafgaand aan de finale.
Een Ajacied aan de bal tijdens de finale. Een Ajacied aan de bal tijdens de finale.
Vreugde bij de spelers van Ajax. Vreugde bij de spelers van Ajax.
Nummer 8 van Zeeburgia schiet de bal. Nummer 8 van Zeeburgia schiet de bal.
Ajax wint het HET-toernooi! Ajax wint het HET-toernooi!
De winst wordt samen met Kenneth Vermeer uitbundig gevierd. De winst wordt samen met Kenneth Vermeer uitbundig gevierd.