Menu
Ajax wint in beker wel van Vitesse

Ajax wint in beker wel van Vitesse

Ajax heeft donderdagavond de halve finales van de KNVB Beker bereikt. Op bezoek in Emmen was Ajax met 0-4 te sterk voor Vitesse. Kolbeinn Sigthórsson maakte een kwartier voor tijd zijn rentree. De IJslander fleurde zijn terugkeer met twee doelpunten op. Danny Hoesen en Lasse Schöne maakten de overige treffers. In de halve finale is AZ in de ArenA de volgende tegenstander.

Eindelijk slaagde Ajax erin om Vitesse te verslaan. Na de competitienederlaag in de ArenA (0-2) en het verlies in Arnhem (3-2) van afgelopen zondag trok Ajax dit keer wél aan het langste eind. Anders dan vier dagen eerder gaf Ajax de voorsprong nu niet opnieuw uit handen. Het werd uiteindelijk zelfs een prima avond waarop Vitesse met 0-4 naar huis werd gestuurd.

Het basisteam van Ajax was op liefst vijf plaatsen gewijzigd tegen opzichte van de competitiewedstrijd van afgelopen zondag tegen Vitesse. Ricardo van Rhijn keerde terug van een schorsing en Jasper Cillessen stond zoals gebruikelijk bij bekerduels onder de lat. Ook Lasse Schöne, Jody Lukoki en Danny Hoesen kregen van Frank de Boer de kans om zichzelf te laten zien in Emmen. Hoesen betaalde het vertrouwen van De Boer al na zeven minuten spelen uit. Na een voorzet van Lukoki gleed de Limburger de bal achter Vitesse-doelman Room: 0-1. Recht voor het bezoekersvak vierde hij zijn feest met de 200 meegereisde Ajax-fans.

De wedstrijd voltrok zich in een troosteloos decor. Omdat de Gelredome aan de organisator van een dancefeest was verhuurd, moest Vitesse voor de bekerontmoeting naar Emmen uitwijken. Dat had in theorie een sfeervol en uitverkocht stadion kunnen opleveren. Het tegendeel was echter waar. Slechts 2.000 van de 8.500 stoelen waren bezet in het Univé Stadion.

Na een ruim halfuur veerde het ‘thuispubliek’ even op toen Marco van Ginkel de gelijkmaker leek aan te kenen. Leek, want het doelpunt werd terecht wegens buitenspel geannuleerd. Dat moment gebeurde ruim een kwartier nadat Niklas Moisander goed weg kwam bij een overtreding op de doorgebroken Mike Havenaar. De Fin kreeg geel waar een rode kaart wellicht ook had gekund.

Kolbeinn Sigthórsson vierde tegen Vitesse zijn officiële rentree in Ajax 1 en had, als invaller, met twee treffers een koninklijk aandeel in de bekeroverwinning op de Arnhemmers. Kolbeinn Sigthórsson vierde tegen Vitesse zijn officiële rentree in Ajax 1 en had, als invaller, met twee treffers een koninklijk aandeel in de bekeroverwinning op de Arnhemmers.

Mede dankzij een goede redding van Cillessen aan het eind van de eerste helft kwam Ajax de eerste driekwartier schadevrij door. De reservedoelman reageerde attent op een vrije trap van Theo Janssen die voor zijn neus in het volle zestienmetergebied belandde. Ook kort na rust sleepte Cillessen Ajax er doorheen. Hij redde doortastend na een schot in de korte hoek van de mee opgestoomde Patrick van Aanholt.

Na een uur spelen verdubbelde Schöne de marge voor Ajax. Op aangeven van aanvoerder Siem de Jong schoot hij raak. Drie minuten later had Derk Boerrigter een derde Ajax-goal op zijn schoen, maar de aanvaller schoot van dichtbij hoog over. Zonde, want daarmee had hij de wedstrijd voortijdig kunnen beslissen. Nu bleef het bij 0-2 toch nog even opletten geblazen. Want dat een dergelijke tussenstand geen garantie voor succes biedt, bewees Ajax vier dagen eerder in Arnhem nog toen het een zelfde voorsprong verspeelde.

Vijf minuten na de 0-2 was het dan ook even opletten geblazen toen een hoekschop van Vitesse gevaarlijk richting het Ajax-doel ging. Na inkoppen van Havenaar redde Christian Eriksen op de doellijn. Een belangrijke actie van de Deen, die op die manier ook verdedigend zijn waarde bewees. Dankzij zijn ingrijpen bleef de aansluitingstreffer van Vitesse achterwege.

Een kwartier voor tijd maakte Kolbeinn Sigthórsson na maandenlang blessureleed zijn rentree. De IJslander kwam tijdens het trainingskamp in Brazilië ook al even in actie tegen Vasco da Gama, maar tegen Vitesse stond hij nu voor het eerst weer officieel op het wedstrijdformulier. Dat hij er überhaupt bij was, had te maken met de absentie van Eyong Enoh in Emmen. Enoh voltooide dezelfde avond zijn verhuur aan het Engelse Fulham FC.

En dat hij weer helemaal terug is, bewees Sigthórsson al vrij snel na zijn invalbeurt. Hij versierde een strafschop, die hij tot zijn eigen ongenoegen niet mocht nemen. Maar na de misser van eerst aangewezene Schöne was hij er alsnog als de kippen bij. Met zichtbaar plezier eiste hij de 0-3 op. Vijf minuten later sloeg de nummer 9 van Ajax opnieuw toe. Uit een voorzet van Van Rhijn kopte hij de vierde treffer van de avond binnen. Daarmee was zijn avond - en die van Ajax - uiteindelijk meer dan geslaagd.

Meer informatie over de exacte speeldatum (26, 27 of 28 februari) en aanvangstijd van het bekerduel Ajax - AZ volgt zo spoedig mogelijk. Houd de website in de gaten voor het laatste nieuws over Ajax - AZ in de halve finale van het KNVB Bekertoernooi.

Houd Ajax TV in de gaten voor de highlights van Vitesse - Ajax en reacties na afloop van Frank de Boer en enkele Ajacieden.

Tekst: Ajax.nl/Daan Germans
Foto’s: Ajax.nl/Louis van de Vuurst

Spits Danny Hoesen bezorgde Ajax een droomstart door al na zeven minuten toe te slaan: 0-1. Spits Danny Hoesen bezorgde Ajax een droomstart door al na zeven minuten toe te slaan: 0-1.
Ajax' vaste 'bekerkeeper' Jasper Cillessen keepte een uitstekende wedstrijd. Ajax' vaste 'bekerkeeper' Jasper Cillessen keepte een uitstekende wedstrijd.
Frank de Boer instrueert Lasse Schöne, de maker van de 0-2. Frank de Boer instrueert Lasse Schöne, de maker van de 0-2.
Nadat Schöne zijn strafschop had gemist, schoot Sigthórsson vervolgens in de rebound wél raak. Nadat Schöne zijn strafschop had gemist, schoot Sigthórsson vervolgens in de rebound wél raak.
Schöne en aanvoerder Siem de Jong feliciteren de IJslander met zijn doeltreffende rentree. Schöne en aanvoerder Siem de Jong feliciteren de IJslander met zijn doeltreffende rentree.
Daley Blind kwam donderdag meermaals oud-ploegmaat Jan-Arie van der Heijden tegen. Daley Blind kwam donderdag meermaals oud-ploegmaat Jan-Arie van der Heijden tegen.
De Boer coachte zijn Ajacieden ook bij een comfortabele voorsprong uiterst fanatiek, kritisch en gedreven. De Boer coachte zijn Ajacieden ook bij een comfortabele voorsprong uiterst fanatiek, kritisch en gedreven.
Sigthórsson schuwde ook het meeverdedigende voetbalwerk niet. Sigthórsson schuwde ook het meeverdedigende voetbalwerk niet.
Sigthórsson bekroonde zijn rentree door koppend voor de 0-4 te zorgen. Sigthórsson bekroonde zijn rentree door koppend voor de 0-4 te zorgen.
Net als veel andere Ajacieden is ook De Jong blij dat de IJslandse spits weer (scorend) terug is. Net als veel andere Ajacieden is ook De Jong blij dat de IJslandse spits weer (scorend) terug is.