Menu

Ajax wint in Den Bosch

Ajax heeft de competitie hervat met een 0-1 overwinning bij FC Den Bosch. Het doelpunt van Andy van der Meyde in de 14e minuut bleek daarvoor voldoende. De wedstrijd was verre van goed en de tweede helft beperkte Ajax zich vooral tot verdedigen. Den Bosch had het meeste balbezit, maar de defensie hield stand.

De lijst met blessures zag er voor deze zondagmiddag als volgt uit: Vierklau (enkel), Pasanen (lies), Cruz (enkel), Ikedia (lies), Van der Gun (knie). Mido en Trabelsi ontbraken vanwege interlandverplichtingen in de Afrika Cup. Fred Grim was wel mee naar Den Bosch, maar keepte nog niet. Die eer was voor Joey Didulica.

De wedstrijd was van groot belang. PSV won zaterdagavond immers simpel van NAC en nam de leiding over in de KPN Eredivisie. Hoewel de Eindhovenaren welliswaar twee duels meer hebben, zijn drie punten uit Den Bosch zeer welkom.

Ajax trapte af en zocht gelijk de aanval. De eerste corner was dan ook al binnen de minuut verdiend. Van der Vaart bracht voor, Bergdolmo verlengde en via een Bosch-been ging de bal over de achterlijn. Bij de corner die daarop volgde, zocht Zlatan het doel veel te hoog.

FC Den Bosch kreeg in de zevende minuut de eerste corner door hard werken van Van Den Eede. Jantje Michels ontfermde zich over de bal maar Galasek en Van der Vaart werkten goed weg.

Dat Ajax aanvallend uit de startblokken schoot, bleek wel uit het feit dat in de tiende minuut al de vijfde corner werd verdiend. Maar met corners alleen ben je er nog niet. Mourad probeerde de score te openen in de dertiende minuut. Didulica zat er goed bij, maar de bal ging over de kruising.

Gelijk de aanval erop, liep Van der Meyde goed weg, ontving de bal en bracht voor. Zlatan schoot in handen van de keeper. Maar een minuut later was het raak. Van der Meyde pikte de bal uit een rebound van Zlatan op, legde hem goed neer en schoot laag in de hoek de 0-1 binnen. Het was het vierde doelpunt van de geboren Arnhemmer dit seizoen.

Rafael van der Vaart kreeg al vroeg in de wedstrijd een gele kaart, dat was zijn vierde van het seizoen. Dat betekent dat hij volgende week niet mee mag naar Willem II.

Ajax drong aan en Heitinga was in de 24e minuut dicht bij zijn eerste treffer in Ajax 1. Keeper Mampaey had het geluk aan zijn zijde toen de bal onder zijn dijbeen bleef stil liggen.

In de tien minuten daarna gebeurde er niet veel. Ajax was wel veelvuldig in balbezit, maar tot een uitgespeelde kans kwam het niet. In de 40e minuut had Wamberto de score moeten verdubbelen toen hij in een prima positie kwam om doel te treffen. De Braziliaan stuitte echter op Mampaey.

Ook Den Bosch drong nog even aan, maar de verdediging van Ajax hield vrij eenvoudig stand. Luinge gaf Ajax in de 42e minuut een vrije trap op de rand van het strafschopgebied. Van der Vaart en Galasek stonden achter de bal. Van der Vaart nam de bal, maar die kwam in de muur tot stilstand. Wel leverde de situatie nog een corner op. Ook nu was het Van der Vaart die de bal voorbracht, maar de kopbal van Zlatan kon door Den Bosch worden opgepikt.

Beide formaties startten in ongewijzigde vorm voor de tweede helft. Daarin was het spelniveau bedroevend. Het eerste wapenfeit was de gele kaart die Tim de Cler opliep in de 55e minuut.

Den Bosch probeerde uiteraard de gelijkmaker te forceren en was daar in de 56e minuut dicht bij. Het schot van Deckers eindigde echter in de handen van Didulica. De Ajax-verdediging klungelde kort daarna opzichtig, maar Mourad profiteerde niet van de misverstanden tussen Heitinga en Chivu.

Ajax had moeite om de bal onder controle te krijgen waardoor er veel balverlies werd geleden. Galasek probeerde het in de 63e minuut zelf een keer en zijn schot eindigde via de handen van Mampaey op de lat. De lange ballen die de verdedigers bij de aanvallers probeerden te krijgen, kwamen nauwelijks aan.

Het duel werd er daardoor niet aantrekkelijker op voor het publiek. Koeman besloot vervolgens om een aanvallende middenvelder, Knopper, te wisselen voor een meer controlerende, Jan van Halst. Daarvoor had hij ook Wamberto naar de kant gehaald ten faveure van Maxwell.

Ajax maakte nauwelijks zijn opwachting in het strafschopgebied, maar aan de andere kant gaf de verdediging erg weinig weg.

Tegen het einde van de wedstrijd kwamen de kleine kansjes er wel. Heitinga passte goed in op de in de ruimte lopende Van Halst. De middenvelder, voor het eerst sinds mei 2000 weer in een officiele competitiewedstrijd voor Ajax, vond Machlas. De Griek, een kwartier voor tijd in het veld gekomen voor Zlatan, wilde omhalen maar miste de bal.

De Griek werd in de blessuretijd aangespeeld door Van der Vaart. Machlas wilde draaien met de bal aan de voet, maar ging tegen de grond. Luinge vond het geen strafschop waard. Het laatste schot van de wedstrijd was voor Van der Vaart, maar ook nu keerde Mampaey de inzet.

Door de zege heeft Ajax de leiding weer genomen in de KPN Eredivisie.