Menu
Ajax wint in snikheet Hardenberg

Ajax wint in snikheet Hardenberg

Ajax heeft zaterdag onder tropische omstandigheden gewonnen van Real Sociedad. Na vanochtend met 2-1 van Achilles ’29 te hebben gewonnen, waren de Amsterdammers enkele uren later met 3-1 te sterk voor de Spaanse opponent. Voormalig Heerenveen-spits Alfred Finnbogason bracht Sociedad nog op een 1-0 voorsprong, maar Arek Milik, Anwar El Ghazi en een eigen doelpunt van de Spanjaarden zorgden toch nog voor een verdiende zege.

Ajax opende sterk op sportpark de Boshoek in Hardenberg, thuishaven van de plaatselijke HHC. In de eerste tien minuten kwam Ajax driemaal dreigend voor het Spaanse doel, waarbij Lasse Schöne drie voorzetten niet tot doelpunten gepromoveerd zag worden. Spits Arek Milik zag zijn kopbal bij de derde voorzet op de lat belanden. Waar het wachten was op de 1-0, lag de bal er een minuut later aan de andere kant in. Het was een oude plaaggeest, Alfred Finnbogason, die ontsnapte op randje buitenspel en met een bekeken schot keeper Peter Leeuwenburgh verschalkte.

Ajax was geenszins van de wijs gebracht. Vijf minuten na de openingstreffer stuurde Lerin Duarte met een crosspass Milik diep, die dit buitenkansje niet onbenut liet. Met een schitterend schot zorgde hij voor de gelijkmaker, tot groot genoegen van de ruim 3.000 toeschouwers die op enkele tientallen meegereisde Spanjaarden na allemaal op de hand van Ajax waren. De eerste helft kabbelde na deze spectaculaire openingsfase voort, waarin alleen Schöne en Duarte nog voor wat gevaar zorgden.

Arek Milik scoorde op fraaie wijze in Hardenberg. Arek Milik scoorde op fraaie wijze in Hardenberg.

In de tweede helft was aanvankelijk hetzelfde spelbeeld te zien. Direct zag Schöne een afstandsschot geblokkeerd worden en konden Milik en Davy Klaassen de rebound niet achter de keeper krijgen. Naarmate het tweede bedrijf langer duurde, begon de hitte steeds meer vat te krijgen op de Ajacieden. De Spanjaarden, wellicht iets meer gewend aan de temperaturen tot ver boven de 30 graden, kwamen beter in hun spel en kwamen tot enkele kansjes. Alleen Ruben Ligeon was namens Ajax-kant nog dicht bij een doelpunt, toen hij diep werd gestuurd door de uitblinkende Schöne.

Toen in de 75e minuut alle wisselspelers klaarstonden om de basis elf te vervangen, kantelde de wedstrijd alsnog door een kolderiek moment. Ligeon gaf een voorzet die terechtkwam op het hoofd van Sociedad-verdediger Carlos Martinez, die rustig op zijn doelman terug wilde koppen. Dit deed hij echter veel te hoog, waardoor de bal met een schitterende boog in het lege doel belandde: 2-1.

Het publiek kon na de massale elftalwissel nog een kwartier genieten van de Ajax-jonkies, die Sociedad enthousiast het vuur aan de schenen legden. In blessuretijd was het slotakkoord voor Anwar El Ghazi, die uit een corner met een kopbal voor 3-1 zorgde. Het was al het zesde doelpunt van de Ajacied in deze voorbereiding.

Frank de Boer vond dat Ajax in de eerste helft al meer afstand had moeten nemen: ,,We hebben toch aardig wat kansen afgedwongen, maar belangrijker dan de uitslag vind ik het naleven van de afspraken in het veld. Sommige zaken gingen heel goed, andere minder. Maar daar heb ik het morgen over in de evaluatie.”

De Boer erkende dat de verzengende hitte een flinke invloed had op het spel. ,,Na 65 minuten zag je dat de pijp toch aardig leeg begon te raken. Het was nog een stuk warmer dan in De Lutte, want hier stond echt geen zuchtje wind op het veld. Het waren zware omstandigheden, maar toch is het belangrijk dat de spelers het 75 minuten hebben volgehouden."

Tekst: Ajax.nl
Foto’s: Ajax.nl/Louis van de Vuurst

Ook voorafgaand aan Ajax - Sociedad was er een minuut stilte als eerbetoon aan de slachtoffers van de vliegramp in Oekraïne. Ook voorafgaand aan Ajax - Sociedad was er een minuut stilte als eerbetoon aan de slachtoffers van de vliegramp in Oekraïne.
Lerin Duarte ontsnapt aan zijn tegenstander. Lerin Duarte ontsnapt aan zijn tegenstander.
Nick Viergever speelde op het middenveld. Nick Viergever speelde op het middenveld.
Mike van der Hoorn heerst in de lucht. Mike van der Hoorn heerst in de lucht.
Arek Milik knalt de gelijkmaker binnen: 1-1. Arek Milik knalt de gelijkmaker binnen: 1-1.
Mitchell Dijks baalt na een gemiste kans. Mitchell Dijks baalt na een gemiste kans.
Drukte in het Spaanse doelgebied (1). Drukte in het Spaanse doelgebied (1).
Drukte in het Spaanse doelgebied (2). Drukte in het Spaanse doelgebied (2).
Invaller Anwar El Ghazi loert naar de bal. Invaller Anwar El Ghazi loert naar de bal.
Danny Bakker kwam het laatste kwartier in actie. Danny Bakker kwam het laatste kwartier in actie.
Anwar El Ghazi nam de derde Ajax-treffer voor zijn rekening. Anwar El Ghazi nam de derde Ajax-treffer voor zijn rekening.
Felicitaties na de tweede zege op een dag. Felicitaties na de tweede zege op een dag.