Menu
Ajax wint Jany van der Veen toernooi

Ajax wint Jany van der Veen toernooi

De pupillen van Ajax hebben zaterdag de wisselbeker van het Jany van der Veen toernooi in de wacht gesleept. Tijdens de vijftiende editie van het Ajax-jeugdtoernooi waren Ajax D1 en Feyenoord E1 de sterkste in hun leeftijdscategorie. Doordat Ajax E1 als tweede eindigde, pakte Ajax op punten de grote wisseltrofee. Frank en Ronald de Boer behoorden tot de toeschouwers.

De allesbeslissende kampioenswedstrijd Ajax - FC Twente wierp ook tijdens het Jany van der Veen toernooi zijn schaduw vooruit. Volgens traditie reikt een speler van Ajax 1 aan het einde van de dag altijd de bekers uit. Uiteraard konden de Ajacieden daar zaterdag bij uitzondering niet aan voldoen. Gelukkig had de organisatie in Piet Keizer een mooie vervanger gevonden om samen met de dochters van de naamgever van het toernooi de prijzen uit te reiken.

Het jaarlijkse jeugdtoernooi van Ajax is vernoemd naar Jany van der Veen. De man die zijn hele carrière bij Ajax speelde en later furore maakte als jeugdtrainer en scout. Zo was hij onder meer de ontdekker van Johan Cruijff, Edgar Davids en Ronald en Frank de Boer. Eind 2001 stierf Van der Veen op 84-jarige leeftijd. Sinds een aantal jaar is het jaarlijkse pupillentoernooi van Ajax blijvend naar Van der Veen vernoemd.

Frank en Ronald de Boer kwamen zaterdagmiddag ook even kijken op de Toekomst. Frank en Ronald de Boer kwamen zaterdagmiddag ook even kijken op de Toekomst.

Eerder op de dag was het internationale karakter van het toernooi al bij de ingang van de Toekomst duidelijk zichtbaar. Duitse en Belgische kentekens en vlaggen sierden het sportcomplex van Ajax. Ook de D- en E-pupillen van Ajax, Feyenoord, PSV, Club Brugge, KRC Genk en Bayer Leverkusen liepen gebroederlijk door elkaar heen. Het gaf de sfeer van het toernooi mooi weer.

Onder toeziend oog van onder anderen Frank en Ronald de Boer speelden de pupillen van Ajax zich naar de beide finales. Ajax E1 verloor in de eerste finale met 2-0 van de leeftijdsgenoten van Feyenoord. Even later slaagde de D1 er wel in het eigen toernooi te winnen. Het team van trainer Casimir Westerveld versloeg PSV met 1-0 dankzij een goal van Zian Flemming. Op punten won Ajax uiteindelijk de wisselbeker. En zoals het bij een echt jeugdtoernooi hoort, gingen alle teams met een mooie beker naar huis.

Tekst: Ajax.nl
Foto’s: Ajax.nl/ Louis van de Vuurst

Fragment uit de finale tussen Ajax E1 en Feyenoord E1. Fragment uit de finale tussen Ajax E1 en Feyenoord E1.
Feyenoord E1 won in de finale met 2-0 van Ajax E1. Feyenoord E1 won in de finale met 2-0 van Ajax E1.
Ajax D1 was in de andere finale met 1-0 te sterk voor PSV. Ajax D1 was in de andere finale met 1-0 te sterk voor PSV.
Vreugde bij de Ajacieden na de goal van Zian Flemming. Vreugde bij de Ajacieden na de goal van Zian Flemming.
De keeper van PSV zit er verslagen bij. De keeper van PSV zit er verslagen bij.
De wisseltrofee is voor Ajax. De wisseltrofee is voor Ajax.
Feest op de Toekomst! Feest op de Toekomst!