Menu
Ajax wint Johan Cruijff Schaal

Ajax wint Johan Cruijff Schaal

Bijna werd opnieuw verloren, maar dankzij een spectaculaire wederopstanding heeft Ajax voor het eerst sinds 2007 weer beslag gelegd op de Johan Cruijff Schaal. Na de 2-2 van Kolbeinn Sigthórsson kopte Siem de Jong zijn ploeg in de verlenging voorbij bekerwinnaar AZ.

AZ-trainer Gertjan Verbeek had Ajax de favorietenrol toebedeeld en dat was te zien aan zijn strijdwijze. Zijn ploeg trok zich veelal terug op eigen helft en liet Ajax het spel maken. Een tactiek die veel clubs hanteren als ze aantreden tegen de landskampioen. Helemaal in de Amsterdam ArenA, hoewel het AZ was dat volgens de reglementen een thuiswedstrijd afwerkte. Niettemin werden de tribunes bevolkt door duizenden Ajacieden, tegen een zevenhonderdtal fans van de ploeg uit Alkmaar.

Siem de Jong toont het Ajax-publiek de schaal. Siem de Jong toont het Ajax-publiek de schaal.

Beide kampen zagen hoe Ajax domineerde. De bal ging vlot in het rond, met de kanttekening dat veel aanvalspogingen stokten nabij het strafschopgebied van AZ. Vaak kozen de Ajacieden voor een extra één-twee in plaats van een schot op doel vanuit de tweede lijn. Bojan Krikic bijvoorbeeld. De lichtvoetige rechtsbuiten, die deze zomer werd overgenomen van Barcelona, is een kunstenaar als het aankomt op dribbelen en combineren. Een lust voor het oog zogezegd, maar soms wachtte hij net iets te lang met uithalen.

Dergelijke keuzes kenmerkten het spel van Ajax in het eerste bedrijf. De lust tot combineren viel te prijzen, maar het rendement bleef uit. Vielen er dan helemaal geen kansen te noteren in de eerste helft? Jawel, maar geen uitgelezen mogelijkheden. De beste was voor aanvoerder Siem de Jong. Na een combinatie met Kolbeinn Sigthórsson reeg de aanvaller de achterhoede van AZ uiteen, maar zijn voorzet werd ternauwernood onderschept door een Alkmaars been.

Trainer De Boer was tevreden over het spel van zijn ploeg in deze fase. ,,Alleen ontbrak het aan de laatste pass. Er zaten goede voorzetten bij, maar soms zat er net een hoofd of been tussen van een speler van AZ.’’ Over tegenstander AZ, dat ook nauwelijks grote kansen kreeg: ,,Bijna hadden ze slordigheden van onze kant afgestraft. Dat was ook hun strategie. Ze groepeerden en gokten op een counter.’’

Die counters waren er in de eerste helft nauwelijks. Wel in de tweede helft, die bol stond van spektakel. AZ kwam daarin al na vijf minuten tot scoren via Gudmundsson. Een doelpunt dat als discutabel kon worden omschreven, aangezien Daley Blind intussen geblesseerd op de grond lag na een botsing met Gouweleeuw van AZ. Niettemin speelde AZ de aanval keurig uit. Een dieptepass van Gouweleeuw, een tikkie breed van Jóhannsson en beheerst afronden van Gudmundsson. ,,Een schoolvoorbeeld van een counter’’, oordeelde De Boer na afloop. ,,Maar volgens mij was het een overtreding op Blind. Gouweleeuw kwam onbesuisd in.’’ Of hij een dergelijk duel had verloren in zijn tijd als speler? Misschien niet, zei de coach, maar hij begreep dat Blind het duel behouden aanging. ,,Bang om zijn kaak te breken.’’

Vlak na de openingstreffer viel de 0-2, die op naam kwam van Aron Jóhannsson. Het deed De Boer vrezen voor een grote nederlaag. ,,Het kan dan zomaar 3-0 of 4-0 worden. Dan zit je met geknepen billen op de bank.’’

Hoewel het een domper was, maakten zijn spelers allerminst een verslagen indruk na de 2-0. Sterker nog: met een flinke dosis strijdlust begonnen zij aan een wederopstanding die na negentig minuten zou resulteren in een verlenging. Zij het met een beetje geluk, aangezien Gouweleeuw namens AZ in eigen doel kopte in de 69e minuut. Zes minuten later tekende Sigthórsson vanuit een rebound voor de 2-2, nadat een pegel van Alderweireld op de vuisten van Esteban was afgeketst. Vervolgens kregen Blind en Sigthórsson de mogelijkheid om Ajax naar de winst te schieten, maar in beide gevallen vonden zij Esteban op hun pad.

De dertig minuten die volgden, maakte de seizoensouverture tot een zware testcase voor Ajax. Maar de ploeg van Frank de Boer oogde fit, slaagde met vlag en wimpel voor de conditionele proef. AZ bezat ook nog kracht, maar beduidend minder dan Ajax, dat met vlot combinatiewerk bleef jagen op de winnende treffer. Die zou er uiteindelijk ook komen. Maker van het doelpunt: Siem de Jong. Middenvelder Eriksen bediende hem met verve, waarna De Jong het speeltuig beheerst tegen de touwen kopte. Van AZ had Ajax vervolgens weinig meer te duchten. Bijna werd het 2-4, maar de 47.000 toeschouwers zouden na de treffer van De Jong geen doelpunten meer zien.

De Boer over de zege: ,,We zijn er blij mee. Toch weer een prijs. Maar het was een zwaar duel, door de hitte en benauwdheid. En ik zat niet te wachten op die verlenging. In deze fase wil je iedereen heel houden en dan ben je niet blij met 120 minuten.’’

Siem de Jong kopte raak uit een voorzet van Cristian Eriksen. Siem de Jong kopte raak uit een voorzet van Cristian Eriksen.
Voor het eerst in zes jaar is de Cruijff Schaal weer van Ajax. Voor het eerst in zes jaar is de Cruijff Schaal weer van Ajax.
Kenneth Vermeer: klemvast. Kenneth Vermeer: klemvast.
Bojan scoorde niet, maar heeft wel zijn eerste prijs binnen. Bojan scoorde niet, maar heeft wel zijn eerste prijs binnen.
Yes! De eerste schaal is binnen! Yes! De eerste schaal is binnen!