Menu
Ajax wint Klassieker vaker in de Kuip dan Feyenoord

Ajax wint Klassieker vaker in de Kuip dan Feyenoord

Met een doelpunt van de debutant in de Klassieker Hedwiges Maduro heeft Ajax weer gewonnen in de Kuip. Daarmee hebben de Amsterdammers van de 49 ontmoetingen er nu 17 gewonnen, 16 gelijkgespeeld en 16 verloren.

Het zal een vreemde gewaarwording zijn geweest voor de jeugdige Ajacied. Bij zijn eerste Klassieker in een volle Kuip ontbrak de eigen aanhang. Burgemeester Opstelten wilde de Amsterdamse supportersschare niet in zijn stad hebben. De wedstrijd begon ook nog een kwartier later.

Daar leek Feyenoord meer last te hebben dan Ajax, want vanaf het begin was dat Ajax duidelijk de betere ploeg. De Amsterdammers combineerden beter, vonden elkaar makkelijker, maar verzuimden het de Rotterdamse defensie echt moeilijk te maken. Na twaalf minuten werd die verdediging opgeschrikt door een nare botsing. Bruno Basto kopte zijn eigen medespeler Hossam Ghaly knock-out en er was direct paniek. Ghaly moest naar het ziekenhuis, Basto kon - zij het met moeite - verder. Maar hij kwam, net als al zijn medespelers, niet in de wedstrijd.

Ajax kon blijven voetballen en deed dat ook door voortdurend op de Rotterdamse helft te schuiven. ,,Er werd meer naar voren gedacht in de laatste linie", kon Danny Blind verheugd constateren. ,,Positioneel speelden we met rust, zonder langzaam te gaan voetballen. De aanvoer naar Kuyt konden we goed afschermen door een centrale verdediger iets naar voren te schuiven."

Desalniettemin kwam Feyenoord net na rust op voorsprong door Salomon Kalou. ,,Hoewel we de wedstrijd onder controle hadden, kan je de aanvallers van Feyenoord nooit honderd procent controleren. Ze hebben zoveel kwaliteit", complimenteerde Blind de opponent.

Nigel de Jong zorgde nog binnen tien minuten voor de gelijkmaker. Toch leek Ajax het schip in te gaan toen Dirk Kuyt in de tachtigste minuut voor een 2-1 tussenstand zorgde. Maar Ajax gaf niet op. Het was nota bene Zdenek Grygera die zich aan het front meldde en drie minuten voor tijd de verre bal van Hatem Trabelsi prachtig in het doel volleerde. De defensie van Feyenoord was in geen velden of wegen te bekennen.

Dat was iets later wederom het geval. Nu was de fantastische dieptepass van invaller Yannis Anastasiou waardoor Nourdin Boukhari alleen op Babos afkon gaan. De Rotterdamse invaller van Ajax stuitte nog op Babos, maar hij kreeg de bal terug. Ajax was in overtal, want er kwam geen Feyenoorder terug. Daardoor kon Hatem Trabelsi de bal afschuiven naar de meegeschoven Hedwiges Maduro, die in zijn eerste ontmoeting met Feyenoord op het hoogste niveau de wedstrijd kon beslissen. De Almeerder bleef koel en tekende voor 2-3.

,,Dit is voor het team en de club natuurlijk fantastisch", vond Blind. ,,Na 2-1 reken je er eigenlijk niet meer op. Maar de zege is dik verdiend. Als coach ben ik tevreden dat ik terugzie waar we over praten en waar we op trainen. Dat was bij 2-2 ook zo geweest, maar de zege maakt het nog wat aantrekkelijker."

Naast hem zat een balende Ruud Gullit, die ook hoorde dat het publiek het matige spel van zijn ploeg nog fluitend afkeurde. Na de verrassende 2-1 bleef dat achterwege tot Temmink na 92 minuten voor het einde blies. ,,Dit was een Hitchcock-scenario", aldus de Feyenoord-trainer. ,,Je kan je het niet voorstellen, maar het gebeurt toch. De teleurstelling is groot."

Ajax heeft nu een voorsprong van zes punten op de Rotterdammers.

Kijk ook het fotoverslag >>