Menu

Ajax wint laatste serieuze test voorbereiding

Ajax won zaterdag het laatste serieuze oefenduel voor de start van de competie met mooie cijfers. tegen het Engelse Coventry City zette de ploeg van Co Adriaanse een 3-1 op het scorebord. De zege is een opsteker voor Co Adriaanse die zijn ploeg vorige week nog zag worstelen tegen het Oostenrijkse Lask Linz, 1-0 verlies.

Ajax opende echter onrustig. Een fout van Grim leidde in de zevende minuut tot een tegentreffer. De bal sprong van de voet van de Ajax-doelman, waardoor aanvaller Roussel hem wist weg te plukken: 1-0. Na deze snelle tegentreffer kwamen de Engelsen echter weinig meer in beeld. Ajax was fysiek sterker dan Coventry en domineerde het spel met lange aanvalsgolven.

Langzaam kantelde de wedstrijd in het voordeel van Ajax. Coventry, vorig seizoen elfde op de ranglijst in de Premier League, had grote moeite het hoge tempo van de Amsterdammers bij te benen. Het was wachten op de gelijkmaker,die echter pas viel na een uur spelen. Richard Witschge, onder Co Adriaanse opererend voor de verdediging, rondde een langlopende aanval al met een harde knal: 1-1.

Om de wedstrijd definitief naar zijn hand te zetten bracht Adriaanse nog twee aanvallers in. Brutil Hose en van der Gun, ingebracht voor Galasek en Van der Meyde, grepen hun kans en tilden vlak voor tijd de score naar 3-1. Hose scoorde zelfs al 28 seconden nadat hij in het veld was gekomen. Adriaanse hecht veel belang aan een goede begeleiding van de jonge spelers. 'Ik praat veel met de jongens, probeer ze vertrouwen te geven. Tenslotte krijgen ze op jonge leeftijd al met veel druk te maken.'

Met nog één oefenwedstrijd te gaan, woensdag 16 augustus tegen Quick Boys, krijgt het nieuwe Ajax van Adriaanse duidelijk vorm. Fred Grim kreeg in Engeland de voorkeur boven Lobont. Achterin zijn weinig verrassingen met -van rechts naar links- Ferdi Vierklau, Cristian Chivu en Bergdolmo, Witschge heeft zijn draai gevonden als vrije man voor zijn verdediging.

Het middenveld werd gevormd door Aron Winter, Tomas Galasek en John O'Brien, met de opmerking dat Richard Knopper, belangrijke kandidaat voor de nummer tien positie achter de spitsen, vanwege een gebroken pink buiten de selectie was gelaten. In de aanval speelde Van der Meyde op rechts, Arveladze in het centrum en Wamberto verving op links de geblesseerde Jesper Gronkjaer, die in Amsterdam was achtergebleven om zijn verjaardag te vieren.

Het duel op High Field Road verliep sportief. Het publiek reageerde enthousiast op de komst van de Ajacieden en de uitstekend fluitende Peter Jones, morgen referee tussen Manchester United en Chelsea in de Charity Shield - hoefde geen kaarten uit te delen. Een groot contrast met de schimmige sfeer tijdens het oefenduel tegen Standard Luik, dat na afloop werd gekenmerkt door vechtpartijen.

Het bezoek aan de Skies Blues werd tevens een weerzien met oude bekenden. Oud Ajax-spits Ray Clarke, de Engelse doelpuntenmachine, nu werkzaam bij Coventry, volgde het duel met belangstelling. Giorgi Kinkladze, doelpuntenmachine in Engeland, zocht landgenoot Arveladze en zijn andere oud-ploeggenoten 's ochtends in het hotel al op.

Coventry City - Ajax (1-3) 1-0

1-0 Roussel
1-1 Witschge
1-2 Hose
1-3 Van der Gun

Coventry
Hedman, Williams, Shaw, Roussel (67'Aloisi) Sunga (56'Boothroyd), Telfer, Eustache, Breen, Quinn (73'Strechen), Hall, Norman (74'Delorge).

Ajax
Grim, Vierklau, Chivu, Bergdolmo, Witschge, Winter, Galasek (81'), O'Brien, Van der Meyde (70' Van der Gun), Arveladze (85'Bobson), Wamberto.