Menu

Ajax wint laatste thuisduel met 2-0

Ajax heeft de laatste thuiswedstrijd van het seizoen met 2-0 van FC Den Bosch gewonnen. De bal lag al in de vierde minuut achter Kris Mampaey, maar een vervolg aan die score werd pas in de 73e minuut gegeven. Het was opnieuw Machlas die de bal achter Mamaey kopte, 2-0. Daardoor heeft Ajax met nog een wedstrijd te gaan drie punten voorsprong op PSV.

Klokslag een uur trapte Ajax af voor wat het kampioensduel kon worden. Den Bosch nam over en meldde zich als eerste ploeg in het vijandelijke strafschopgebied. De corner bracht niets op.

Andy van der Meyde ging in de vierde minuut met een fantastische beweging langs zijn opponent. Zijn voorzet was goed maar Mampaey kon er met een vuist aanzitten, waardoor Mido net uit positie was gespeeld.

Ronald Koeman veranderde zijn elftal, ondanks de beschikbaarheid van Wamberto, niet . De Braziliaan, terug van een schorsing, begon in de laatste thuiswedstrijd op de bank. Mido en Machlas speelden samen voorin en Van der Meyde en Maxwell bezetten de flanken op het middenveld.

Voor Ajax is het duel tegen FC Den Bosch het laatste thuisduel van het seizoen 2001-2002. Afhankelijk van de ontwikkelingen in Eindhoven zou het een mooie middag kunnen worden. Dan moet het Sparta van oud-Ajacied Frank Rijkaard en van Aron Winter gelijkspelen of winnen van PSV. Dan wordt Ajax onbereikbaar en kan de kampioensvlag uit.

Al in de vierde minuut was het raak. Mido zette voor en Machlas tikte met buitenkant rechts de bal in het uiterste hoekje, 1-0. Het legion brulde al om tien!

Ajax was zeer gedreven, wilde zijn publiek een unieke voetbalshow voorschotelen, maar bij de combinaties lukte het net na de openingstreffer net niet.

Daarna verzandde het spel enigszins, want heel gevaarlijk werd Ajax niet meer tot de 23e minuut. Toen waren Mido en Van der Meyde dicht bij de 2-0, maar belandde de inzet uiteindelijk in het zijnet.

In de 32e minuut verliet Mido het veld. Hij greep naar zijn linkerbovenbeen en verdween ook direct de catacomben in. Zlatan was zijn vervanger.

Maxwell probeerde het in de 34e minuut met een gevoelig schot vanuit de tweede lijn. Mampaey zag de bal nog bijna tussen zijn benen doorglippen, maar de keeper van Den Bosch had hem uiteindelijk toch.

Zlatan had de 2-0 op zijn hoofd. Van der Meyde leverde opnieuw een voorzet op maat af, maar de Zweed kopte via de grond net naast.

Drie minuten voor rust verkeek Mampaey zich bijna op een schot van de naar links uitgeweken Van der Meyde. Hij herstelde zich net op tijd.

Een minuut later draaide hij zich, opnieuw op links, goed vrij en schoot in. Alleen verdween de bal aan de verkeerde kant van de paal.

Daardoor ging Ajax de rust in met een krappe 1-0 voorsprong.

Ajax was snel weer op het veld voor het begin van de tweede helft, maar de tegenstander liet vooralsnog op zich wachten. Beide teams gingen ongewijzigd van start en de eerste aanval die gevaarlik was kwam op naam van Den Bosch. Bart van den Eede kopte echter in de 47e minuut net over.

Ajax nam de aanval over en verdiende in de 48e minuut de eerste corner. Dat was een afzwaaier die uiteindelijk bij Maxwell belandde. De Braziliaan bediende Zlatan maar die verloor het duel van de Boschenaar.


Zlatan schakelde in de 53e minuut knap zijn man uit, maar zijn schot hield het tussen een doelpoging en een voorzet. Voor de doelpoging ging de bal te ver de tweede paal, voor de voorzet te hard voor Maxwell.

Cristian Chivu nam in de 66e minuut een vrije trap omdat Van der Meyde tegen het gras was gewerkt. De aanvoerder nam de bal goed, maar schoot te dicht op de keeper die daardoor kon redden.

Dat kon de keeper tot zijn eigen verrassing ook in de 72e minuut. Zlatan passte op Machlas en de Griek schoot vanaf links direct op borsthoogte van de doelman. Die had geen problemen met dat schot.

Ajax had een overwicht, maar de kansen wilden niet echt lekker doorkomen. Den Bosch was tot de 70e minuut een keer enigszins gevaarlijk geweest, toen Mourad vrij stond achter de Ajax-defensie toen daar een voorzet kwam. Maar O'Brien kopte de bal uit de gevarenzone.

Eindelijk was het in de 73e minuut wel raak. Nikos Machlas kopte de bal fantastisch raak en zette Ajax zo op een comfortabelere 2-0 voorsprong.

In de 80e minuut was de Griek dicht bij zijn derde doelpunt. De corner was van Wamberto waarna Machlas hard in kopte. De bal ging aan de verkeerde kant langs de paal.

Het was de laatste actie van de Braziliaan want hij maakte ruimte voor zijn landgenoot Wamberto. Wamberto mocht na een schorsing van vier duels eindelijk weer spelen en zag tot zijn grote schrik Chivu de bal voor zijn doelman doorlaten terwijl Mourad op het vinkentouw zat. Die miste de bal op een haar na omdat Grim alert was.

Twee minuten voor tijd kreeg Fred Grim zijn publiekswissel. Met de nul nog op het bord kon de Ajax-doelman tevreden afscheid nemen van het thuispubliek. Joey Didulica verving hem zoals vertrouwd.

Ajax leek nog op 3-0 te komen toen Tomas Galasek van net buiten de zestien meter uithaalde. Zijn lage inzet ging net naast, waardoor de stand op 2-0 bleef steken. Ook Wamberto trof het net niet, zijn inzet kwam bij Mampaey tot stilstand.

Het bleek het laatste wapenfeit van de wedstrijd. Luyten maakte er een einde aan en Ajax gaat met drie punten voorsprong de laatste wedstrijd van het seizoen in.