Menu

Ajax wint met 1-2 in Egypte

Ajax heeft de oefenwedstrijd tegen het Egyptische Al-Ahly met 2-1 gewonnen. In Caïro scoorden Galasek, Mido en Gomaa. Voor Mido is deze wedstrijd, die de officiele opening vormt van de Meridian Cup, extra bijzonder. Het uitzinnige publiek juichte hem bij het betreden van het veld toe. Toen hij het later aan de stok kreeg met sterspeler Belal mocht hij van de Egyptenaren meteen naar Amsterdam vertrekken. De spits van Ajax maakte wel de verwachtingen waar door Ajax' tweede treffer te scoren. Hier volgen de hoogtepunten uit het duel.

Koeman had Wesley Sneijder als linksback opgesteld. Ajax speelde voorin met Munteanu, Wamberto, Boukhari en Mido. In de laatste tien minuten van de eerste helft kwam Al Ahly, nadat Ajax voor het grootste deel gedomineerd had, sterk terug. In de eerste helft werd er niet gewisseld. Ook vielen er geen gele of rode kaarten.
Door de slechte verbinding met Egypte hieronder een samenvatting van de eerste helft en de hoogtepunten van de tweede helft:

Voor de aftrap waren tientallen fotografen voor de dug-out verzameld om Koeman en Krol te vereeuwigen. Als Mido aan de bal kwam, klonk er applaus maar op het moment dat hij de bal verloor was het applaus nog groter! De Mido-aanmoedigingen duurden echter niet lang, want als lichtblauw aan de bal was dan klonk er bij tijd en wijle een striemend fluitconcert.

De eerste kans kreeg Ajax in de negende minuut toen Sneijder zich meldde voor vrije trap aan de rechterkant. Hij krulde de bal in het doelgebied maar daar kopte een Ahly-verdediger hem corner. Ook nu kon Ahly opruimen.

In de twaalfde minuut liep Boukhari, nadat de snel van een lichte knieblessure herstelde Galasek een voorzet had gegeven, tegen de doelman van Ahly op en de Egyptenaar had verzorging nodig. Maar hij kon wel verder.

Het was aan Mido te merken dat hij wilde presteren. Hij leek zeer gedreven om de goede dingen te doen. Hij kon in de 28ste minuut juichen toen Tomas Galasek Ajax naar een 0-1 voorsprong kopte uit een corner van Sneijder. In de eerste de beste aanval van Ahly kon sterspeler Ahmed Belel zijn ploeg op gelijke hoogte brengen maar Lobont voorkwam een treffer.

Dat deed Trabelsi tot de rust nog een paar keer. Allereerst redde hij door de bal van zijn eigen doellijn over het doel te katapulteren. Kort daarna was hij alert toen Wael dicht bij het Ajax-doel kwam. Wael had helemaal moeite om te scoren, want alleen voor Lobont schoot hij allereerst keihard op de paal en vervolgens tegen de Roemeen aan.

In de rust van de wedstrijd stelden de deelnemende ploegen aan het Meridian-toernooi zich voor. De vier beste teams van Europa onder zeventien - Spanje, Engeland, Zwitserland en Frankrijk- en de vier beste van Afrika - Burkina Faso, Egypte, Nigeria en Mali.Achter hen werkten Maxwell, Van der Meyde en Pienaar hun warming-up door. Zij kwamen er echter nog niet in, want Ajax startte ongewijzigd aan de tweede helft.

49. Boukhari en Mido combineren in het centrum. Mido gaat op de keeper af, maar de bal gaat net naast het doel.

51. Kansje Wesley Sneijder, Ajax houdt er een corner aan over. Sneijder neemt de hoekschop, die levert niets op.

53. Wamberto passt prima op Boukhari, die alleen voor de doelman verschijnt. Het schot komt in het zijnet.

56. Mido weg op links, gaat langs zijn directe tegenstander en geeft goed voor. Wamberto kan er net niet bij.

59. WISSEL BIJ AJAX: Pienaar, Van der Meijde en Maxwell komen in het veld voor Witschge, Munteanu en Boukhari.

61. Voorzet van links bij Al Ahly, Lobont plukt de bal weg voor de aanvallers gevaarlijk kunnen worden.

62. Mido dwingt corner af na individuele actie.

65. Vrije trap Sneijder van 25 meter van het doel. Bal smoort in de muur.

70. DOELPUNT AJAX! Mido scoort in zijn vaderland, uit een pass van Trabelsi: 0-2.

72. DOELPUNT AL AHLY! Lobont gaat de fout in bij een vrije trap. De bal komt voor de voeten van Wael Gomaa die zo de 1-2 binnen kan schieten.

77. Gele kaart voor Maxwell.

81. Geel voor Radwan na overtreding op Wamberto. Van der Meijde kopt naast uit de vrije trap.

85. Mido is dichtbij zijn tweede treffer, maar de bal gaat via een Egyptisch been over de achterlijn.

90. Er worden drie minuten blessuretijd bijgetrokken.

93. De wedstrijd is afgelopen, Ajax wint met 2-1. Mido gooit zijn shirt het publiek in en het blijkt een gewild souvenir.

Opstelling Ajax: Lobont; Trabelsi, Pasanen, Chivu, Munteanu; Galásek, Sneijder, Witschge; Boukhari, Mido, Wamberto.