Menu
Ajax wint met gemak

Ajax wint met gemak

Door doelpunten van Van Zoolingen, Rose en Quasten (2x) heeft Ajax Zaterdag 1 afgelopen weekend op sportpark De Toekomst met liefst 4-1 gewonnen van VVA’71.

Ook al waren de bedoelingen goed van de thuisclub, de eerste kans was voor VVA ‘ 71 in de zevende minuut toen Marc Harlaux net naast kopte, maar Ajax kwam heel langzaam zelf ook in het ritme en het was de tiende minuut toen het team van trainer Bart Logchies ook van zich deed spreken via een schot van Paul Quasten waar doelman Hasimbegovic zijn vuisten tegen aan kreeg.

Het was de opmaat van een uiterst levendig begin van het duel waar beide ploegen kozen voor de aanval en dat resulteerde in een eerste kwartier waar het alle kanten kon opgaan. Toch was het Ajax dat licht het overwicht had. De thuisploeg zag zijn dadendrang beloond worden in de 21e minuut toen Kenneth Misa Danso zich keurig vrij speelde en richting de 16 meter mocht opstomen, waar hij goed het overzicht bewaarde voor de mee opgekomen Glenn van Zoolingen die beheerst de bal in het netje schoof voor de 1-0.
De wedstrijd bleef onverminderd boeiend omdat via verzorgd voetbal beide teams de aanval bleven kiezen en met name via de vleugels. Ajax was nog steeds de bovenliggende partij al kon het maar moeilijk het stugge VVA ‘ 71 van zich afschudden. Al was Paul Quasten in de 31e minuut dichtbij de volgende treffer toen hij een voorzet van Cameron op de buitenkant van de paal kopte. In de slotfase leek de concentratie bij Ajax wat af te nemen , de Achterbergers drongen wat meer aan, al leverde dat nooit echte grote kansen op, behalve dan in blessuretijd van de eerste helft toen Christy Bonevacia een vrije trap net naast pegelde.

Na rust hebben een aantal mensen misschien de spectaculaire start van de tweede helft niet eens gezien, want binnen de minuut stond het al 2-0 voor Ajax nadat Paul Quasten een messcherpe voorzet gaf, dook daar plotseling opeens Yuri Rose op en als een duveltje uit een doosje wist hij de voorzet nog net bij de tweede paal binnen te tikken. Lang mochten de Amsterdammers niet van deze weelde genieten, want direct na de aftrap was het VVA ‘ 71 dat van zich deed spreken door de stand weer terug te brengen naar 2-1.

De Ajax-defensie, die overigens 90 minuten lang prima speelde, stond in dit geval ook nog even na te genieten van de vroege 2-0, maar daar maakte Marc Harlaux met een heerlijke knal een einde aan en zo zorgde hij dat de wedstrijd weer open was. Ajax was gek genoeg geenszins van slag. Het draaide de duimschroeven nog maar eens aan en bleef onverminderd de aanval kiezen wat resulteerde in de 58e minuut in de 3-1 voorsprong. Het was andermaal de frisse Kenneth Misa Danso die aan de basis stond van een goede Ajax aanval. Gehinderd door een aantal verdedigers die in zijn nek hijgden, kon hij nog net de bal op Paul Quasten geven. Na een snelle uitbraak en via een VVA ‘ 71 been belandde de bal achter doelman Hasimbegovic .

Ajax was bij vlagen helemaal los. Via snelle combinaties golfde het spel op en neer en het was wachten op meer, mede omdat VVA ‘ 71 zelf ook onverminderd de aanval bleef zoeken was het een open duel met een hoog amusementswaarde. De thuisploeg zorgde overigens voor het meeste amusement, want denk al alleen aan die heerlijke solo-actie van Misa-Danso die net geen doel trof in de 61e minuut. Maar Ajax kreeg toch loon naar werken in de 64e minuut toen Sergio Cameron vanaf links een perfecte voorzet gaf die werd binnen getikt door Paul Quasten die net een fractie eerder bij de bal was dan zijn directe tegenstander. Wie toen dacht dat dat VVA ‘ 71 knock-out was, had het mis want als Jasper Bolland in de 68e minuut gewoon had binnen gekopt dan was het duel nog niet gespeeld , maar Jordi Meester redde op de doellijn waarna de rebound hoog werd over geschoten.

Het gaf eens temeer aan dat het positieve en strijdbare VVA ‘ 71 niet wilde opgeven en zelf ook met prima voetbal het Ajax lastig wilde blijven maken. Toch bleef het team van trainer Logchies de controle houden en met de smaakmakers Misa-Danso en Paul Quasten op de vleugels bleef Ajax fris en fruitig voetballen. De wedstrijd leek nu wel gespeeld te zijn want ondanks het dappere verweer van de Achterbergers kreeg Ajax volop de gelegenheid om te profiteren van de ontstane ruimtes op het veld alleen de Amsterdammers werden gaandeweg een tikkeltje nonchalant en slordig waardoor er vele kansen stierven in schoonheid.

En zo kwam Ajax geen moment meer in gevaar en kon het rustig het duel uitspelen wat ook gebeurde. En dat resulteerde in drie dik verdiende punten voor Ajax onder aanvoering van Yuri Rose die Ajax steeds meer op sleeptouw neemt .

Fotografie: Rob van Vliet