Menu
Ajax wint ook eerste uitduel

Ajax wint ook eerste uitduel

Ajax heeft na de 4-1-thuisoverwinning vorige week op Vitesse ook het eerste uitduel van het seizoen glansrijk gewonnen. In Alkmaar klopte de ploeg van trainer Frank de Boer AZ na een ruststand van 0-1 met 1-3. Davy Klaassen, Lasse Schöne en invaller Anwar El Ghazi zorgden voor de doelpunten.

Trainer Frank de Boer wijzigde zijn team ten opzichte van de ouverture tegen Vitesse op drie plaatsen. De WK-gangers Daley Blind en Jasper Cillessen maakten hun entree in de basis en dat ging ten koste van Kenneth Vermeer en Thulani Serero. Opvallend was de keuze voor Kolbeinn Sigthórsson ten koste van Arek Milik. Met het opstellen van de spits kwam het aantal oud-AZ’ers in de basis van Ajax op drie. Want naast de spits hebben ook Niklas Moisander en Nick Viergever een Alkmaars verleden. Voor Viergever was het helemaal speciaal omdat voor de aftrap AZ officieel afscheid van hem nam. Dat was overigens meer een afscheid voor de clubmensen dan voor de fans, want de ceremonie had vrij anoniem aan de zijlijn plaats.

Anoniem was het spel van Ajax allerminst. De Amsterdammers moesten in een donker en nat Alkmaar weliswaar in het begin een stormpje van AZ overleven - waarin Tankovic op onbedoeld aangeven van Boilesen een grote kans kreeg - maar toen dat was gelukt kwam Ajax onder leiding van Daley Blind gevaarlijk opzetten. De WK-ganger strooide met knappe passes, maar met name Ricardo Kishna kon de knappe ballen niet omzetten in doelpunten. De buitenspeler stuitte in de beginfase twee keer op doelman Esteban.

Anwar El Ghazi bekroonde zijn invalbeurt met een doelpunt. Anwar El Ghazi bekroonde zijn invalbeurt met een doelpunt.

Na een kwartier spelen kwam Ajax op voorsprong. Blind passte de bal richting Lasse Schöne, die vervolgens Davy Klaassen op rechts vond. Onder toeziend oog van onder anderen zijn broer en zijn vader rondde Klaassen beheerst af: 0-1. Er ontspon zich daarna een leuke wedstrijd tussen de Noord-Hollandse clubs waarin beide teams ook nog de nodig kansen kregen. Zo verdween de kopbal van Tankovic net naast het doel van Cillessen en was het in de 33ste minuut jammer dat Sigthórsson na een struikelpartij niet op zijn voeten terecht kwam. Dan had de IJslander de bal zo onder Esteban kunnen plaatsen. Net voor rust was de beste kans nog voor Steven Berghuis. Cillessen kon de gladde bal maar ternauwernood keren.

Net na rust moest de keeper van Ajax en Oranje het antwoord op de inzet van Berghuis wel schuldig blijven. De rappe buitenspeler bracht zijn ploeg in de vijftigste minuut naast Ajax. De bezoekers zaten allerminst bij de pakken neer en zoals Viergever vooraf al aangaf wilde Ajax geen genoegen nemen met een gelijkspel. Die woorden werden waargemaakt. Een doeltreffend antwoord kwam er vijf minuten later al bijna. Nicolai Boilesen schoot prachtig in, maar zag het schot op de lat terecht komen. Klaassen was in de zestigste minuut eveneens dicht bij een nieuwe voorsprong van Ajax. In die fase mocht Schöne de ene na de andere corner nemen. Uiteindelijk was het geen hoekschop waarna Ajax weer op voorsprong kwam, maar een individuele actie van de geroutineerde Deen. In de zeventigste minuut stoomde hij op links op, passeerde eenvoudig enkele AZ’ers en schoot de bal in de verre hoek: 1-2.

Nu was het weer de beurt aan AZ om hun eerste thuisduel niet in een deceptie te laten eindigen. Daardoor kwam er ruimte voor Ajax en in de 74ste minuut liep Sigthórsson alleen op Esteban af. De weg was echter te lang voor de spits en al struikelend strandden zijn goede bedoelingen. Daardoor bleef het onnodig lang spannend in Alkmaar. Naast de kansen voor Sigthórsson kregen ook andere spelers kansen om het duel al eerder te beslissen.

Een kwartier voor tijd volgde de afgesproken wissel. Daley Blind, na het WK nog in opbouw, werd vervangen door Thulani Serero. Hij zag van dichtbij Sigthórsson weer alleen op Esteban afgaan, maar ook dit keer moest de Ajacied het onderspit delven. De keeper zag vervolgens nog meer Ajax-gevaar op zich afkomen via onder andere weer Sigthórsson en ook Viergever. In de officiële slotminuut passte Sigthórsson keurig naar invaller Anwar El-Ghazi die met een prachtig schot in de kruising de 1-3 maakte en zo de wedstrijd in het slot gooide.

Na de eerste twee duels tegen Vitesse en AZ heeft Ajax al zes winstpunten meer dan vorig seizoen, toen Ajax - Vitesse en AZ - Ajax nog verloren gingen. ,,Ik ben tevreden”, gaf De Boer na afloop toe. ,,Al hadden we na de 1-2 sneller de 1-3 en misschien wel 1-4 moeten maken.” Zijn collega Marco van Basten vond de uitslag eveneens terecht. ,,Je verliest met 1-3, maar ik denk niet dat we ons hoeven te schamen. De overwinning voor Ajax is terecht.”

Tekst: Ajax.nl/Monique Janse
Foto’s: Ajax.nl/Louis van de Vuurst

Voorafgaand aan de wedstrijd werd Nick Viergever door zijn oude club AZ in het zonnetje gezet. Voorafgaand aan de wedstrijd werd Nick Viergever door zijn oude club AZ in het zonnetje gezet.
Jasper Cillessen keerde weer terug onder de lat bij Ajax. Jasper Cillessen keerde weer terug onder de lat bij Ajax.
Davy Klaassen viert de openingstreffer. Davy Klaassen viert de openingstreffer.
Daley Blind in duel met AZ-speler Gudelj. Daley Blind in duel met AZ-speler Gudelj.
Kolbeinn Sigthórsson begon in de basis, maar slaagde er niet in te scoren. Kolbeinn Sigthórsson begon in de basis, maar slaagde er niet in te scoren.
Nick Viergever keerde in Alkmaar even terug op vertrouwde grond. Nick Viergever keerde in Alkmaar even terug op vertrouwde grond.
De 1-2 van Lasse Schöne in de maak. Met een mooi schot zette hij Ajax opnieuw op voorsprong. De 1-2 van Lasse Schöne in de maak. Met een mooi schot zette hij Ajax opnieuw op voorsprong.
Vreugde bij doelpuntenmaker Lasse Schöne. Vreugde bij doelpuntenmaker Lasse Schöne.
Ricardo Kishna vormde met Kolbeinn Sigthórsson en Lasse Schöne de aanvalslinie van Ajax. Ricardo Kishna vormde met Kolbeinn Sigthórsson en Lasse Schöne de aanvalslinie van Ajax.
Mike van der Hoorn vormde samen met Niklas Moisander het centrale verdedigingsduo van Ajax. Mike van der Hoorn vormde samen met Niklas Moisander het centrale verdedigingsduo van Ajax.
De 1-3 van Anwar El Ghazi in de maak. De invaller knalde de bal heerlijk in de kruising. De 1-3 van Anwar El Ghazi in de maak. De invaller knalde de bal heerlijk in de kruising.
Het regende flink in Alkmaar. Het regende flink in Alkmaar.
Lasse Schöne kan na twee duels mooie cijfers overleggen: 3 goals en 2 assists. Lasse Schöne kan na twee duels mooie cijfers overleggen: 3 goals en 2 assists.
De verder sportieve wedstrijd eindigde met een opstootje. Ajacied Moisander en AZ-verdediger Gouweleeuw gingen allebei op de bon. De verder sportieve wedstrijd eindigde met een opstootje. Ajacied Moisander en AZ-verdediger Gouweleeuw gingen allebei op de bon.